ТЕМА: Съветите на специалиста

Преди последния съдийски сигнал

Добра седмица за пазарите на акции

Публикувана: 22 Юни, 2015 12:26
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2249
ШРИФТ ПЕЧАТ

Добра седмица за пазарите на акции. Американският индекс S&P 500 се завърна в дългосрочната си положителна тенденция и поскъпна с 0.76 процента. Европейският индекс Euro Stoxx 50 завърши седмицата с по-слаб резултат, от едва 0.16 процента, но също даде заявка да прекъсне негативната серия, която започна около средата на април тази година. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

С последни сили Миналата седмица може би изцеди и последните надежди за сделка между гръцкото правителство и кредиторите й. Все пак, след провелата се в четвъртък среща на финансовите министри от еврозоната, имаше няколко плахи индикации, че остава малка възможност за намиране на решение.


Всичко трябва да се реши до утре, защото тогава падежира сериозна сума гръцки задължения, от които 1.6 млрд. евро дългове към Международният валутен фонд (МВФ). Ако не се стигне до сделка и Гърция не получи достъп до нов пакет от спасителни заеми, не е ясно дали правителството ще има възможност да
направи плащанията по тези задължения. Но със сигурност, дори и по някакъв чудотворен начин Гърция да намери нужните средства, след тази дата предстоят други задължения, с които правителството със сигурност не може да се справи без помощ от кредиторите си.


Последната от последните надежди е срещата, която ще се проведе днес между гръцкото правителство, европейските лидери, МВФ, Европейската централна банка и други участници в сагата. В рамките на днешния ден, или най-късно до утре, предстои да разберем дали Гърция ще изпадне в несъстоятелност, или ще станем свидетели на невероятен обрат в преговорите, тип холивудски екшън, в който в последната секунда светът е спасен от апокалипсис.

Action Plan

За международните пазари на акции, дори и Гърция да изпадне в несъстоятелност едва ли ще предизвика паника сравнима с тези, предизвикани от подобни исторически събития като Руската несъстоятелност през 1998г. или пък фалита на Lehman Brothers през 2008г. Причината е, че кризата в Гърция продължава над пет години и пазарът от дълго време се е подготвил за подобен
сценарий.

Следователно, съществува възможност евентуална гръцка несъстоятелност да предизвика разпродажби на пазарите на акции, но ефектът би трябвало да бъде ограничен. Не може да се изключи и пазарите да реагират положително на подобно събитие, защото поне ще се сложи край на една дълго продължила агония. А всеки край е предпоставка за ново начало.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Вежди Рашидов
Културният министър Вежди Рашидов продължава мисълта си, че ненавижда една жена да прилича на травестит във в. "Преса":
Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа."

Още бисери