18 Юли, 2015 22:29 1 864 4

Да не допуснем лъжепатриоти да ни отклонят от правия път

  • росен плевнелиев-
  • лъжепатриоти-
  • отклонят-
  • път-
  • карлово

Ще почерпим сили и вдъхновение от вярата на Васил Левски в демокрацията, върховенството на закона и европейския път, заяви Росен Плевнелиев

Ще почерпим сили и вдъхновение от вярата на Васил Левски в демокрацията, върховенството на закона и европейския път. Това заяви в Карлово президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 178 години от рождението на Васил Левски. Събитието беше отбелязано с митинг-заря.

„Всяка година Карлово ни събира в светлия ден на рождението на Апостола на българската свобода. И днес тук са се стекли родолюбиви българи, дошли да се преклонят пред подвига му. Карлово гордо съхранява спомена за Левски. Градът винаги остава като място на здравите корени. Тук се разви и укрепна вярата на Левски в народа. Васил Левски бе необикновен революционер. Не се ограничаваше само с желанието за свобода. Той предначерта устройството на бъдеща свободна България. Зададе онези здрави политически обществени принципи и ценности, които са нужни за развитието й днес”, заяви президентът.

По думите му, поклонение след поклонение преоткриваме Левски и се учим до демократичния дух.

„Днес българският народ е обединен като един, за да съхраним българския фолклор, песни, танци и обичаи, богатата духовност. Днес българският народ е обединен като един около националния идеал за чистата и свята република – върховенство на закона, социалната отговорност, а не олигархична икономика, демократична държавност и институции, обърнати с лице към хората”, заяви Плевнелиев.

Той призова да си обещаем, че като него ще се борим за демокрация и справедливост, да бъдем равни с другите европейски народи и да зависим от собствените си задружни сили.

Президентът припомни и други думите на Левски, изповядващ убеждението, че българи, турци, евреи и представители на други общности ще бъдат равноправни във всяко отношение, както по вяра, така и по граждански статус.

Плевнелиев призова да не се подвеждаме от популисти и всякакви лъжепатриоти, които обясняват, че България няма цел, посока и идеал.

„Нека в деня на рождението на Апостола си обещаем, че ще се борим за демокрация и справедливост. Да бъдем равни с другите европейски партньори”, каза още президентът.

„И днес сме се събрали на това свято за нас място, за да отбележим тържествено 178-годишнината от рождението на Васил Левски. Няма нищо по-естествено за Карлово рождението на Левски да бъде празник и на нашия обичан град. От Освобождението до нес, родолюбивите българи си задават въпроса защо Левски и защо в Карлово. Има един отговор – Апостола се роди и израсна в Карлово – градът, който е знаков за българското Възраждане. Град, в който имаше благодатната сплав от жаждата за знание, свобода, вяра и духовност”, заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Карлово ще запазва и съхранява българските национални традиции, заяви той.

„Левски се роди сред титани на българското Възраждане. И днес на плещите на тези, които се наричаме карловци, независимо дали сме родени или сме израснали тук, стои тежката отговорност пред нашите деца и сънародници как съхраняваме и пазим заветите на Апостола и дали поне с малко сме достойни да се наречем негови съграждани", каза още Кабаиванов.

Честванията на годишнината от рождението на Левски се провеждат днес в цялата страна. Пред паметници на националния герой в различни населени места бяха положени венци и цветя. В село Новоселяне, община Бобов дол беше построен паметник на Васил Левски. 

По традиция кулминацията на честванията е в родния град на Левски - Карлово. Стотици граждани от цялата страна, депутати, представители на институциите дойдоха за тържеството. Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй на представителни части на Българската армия, а на площада в града беше изнесено и знамето на Карловския революционен комитет. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Ба а! Точно този олигарх ,ще ми чете от листчето за ,,не олигархична икономика ,,А Във Виена на разноски на ЕРП тата и на тайни срещи със директорите им .Вместо народа да го освирка ,мълчи овчето стадо .
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Този ли е патриот?????Този излага България винаги където се появи.А за БЪЛГАРИЯ ИЗОБЩО НЕ МИСЛИ!

    Коментиран от #4

  • 3 Juliy

    0 0 Отговор
    Не може всеки да пише каквото се сети по адрес на президента, та дори и да ви е несимпатичен!
    Въпрос на възпитание и култура е!
    Ако не ви достигат ,не означава ,че трябва да споделяте душевното си разстройство с другите!
  • 4 имуноглобулин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Това е президента на България,избран от българския народ на директни президентске избори!Той олицетворява България и всякакво не уважение към него е не уважение към България!Най-вероятно твоята цел е точно такава!!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове