Last news in Fakti

3 Август, 2015 05:26 10 640 12

Първи електронен пътен знак у нас

  • пътен знак-
  • дистанционно-
  • управление-
  • първи

Предстои поставянето на общо 20 броя

Първи електронен пътен знак у нас - 1
Снимка: АПИ

При 81-ви километър на път II-16 Нови Искър – Своге е монтиран първият знак с възможност за дистанционно изменение (Varible Message Signs). Доставката, монтажът и внедряването на този вид знаци е по проект на Агенция „Пътна инфраструктура“, финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ“ 2007-2013 г.

Предвижда се да бъдат поставени общо 20 броя пътни знаци с възможност за дистанционно изменение в различни области от страната по пътищата от първокласната и второкласната пътна мрежа, съобщават от АПИ.

Предстои знаци с дистанционно изменение да бъдат монтирани на участъците от път I-1 Видин – Монтана, Мездра – Ботевгрaд, Симитли – Струмяни, на път I-2 Русе – Разград, на I-9 Варна – Бургас, II-19 Симитли – Банско, на II-86 Асеновград – Пампорово и т. н.

Системата от пътни знаци с възможност за дистанционно изменение ще осигури бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, за въведените ограничение, алтернативните маршрути и т. н. чрез прилагане на съвременни комуникационно-информационни технологии. Чрез комбинация от светодиоди с два цвята на таблото ще може да се изобразява както текст, така и символ на определен пътен знак.

Изпълнението на договора за „Доставка, монтаж и внедряване на Системата от пътни знаци с възможност за дистанционно изменение“, след проведена процедура по ЗОП, е възложено на „Системни комуникации“ ЕООД. Стойността му е 526 000 лв. без ДДС.

Очакваните резултати от изграждането й са:
• бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомление на шофьорите на пътя при необходимост от налагане на ограничение или за съобщаване на извънредни ситуации;
• повишаване на безопасността на движение на участъците от републиканската пътна мрежа, на които са поставени пътни знаци с възможност за дистанционно изменение;
• предоставяне на важна информация към водачите на МПС в реално време при бедствия, аварии и други непредвидени обстоятелства.

Срокът за изпълнение на проекта е краят на октомври т. г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крадливо племе

    5 0 Отговор
    Изпълнението на договора за „Доставка, монтаж и внедряване на Системата от пътни знаци с възможност за дистанционно изменение“ стойността му е 526 000 лв. без ДДС общо за 20 знака.

    Да не се задавите от лапане 26 хил. лева за знак ?

    Коментиран от #10, #11

  • 2 тт

    5 0 Отговор
    тази държава е лешшшшшш
  • 3 Стан

    5 0 Отговор
    ПОРЕДНАТА простотия , с която някой намаза над половин милион.
  • 4 Пламен

    5 0 Отговор
    Вместо да направят пътищата тия малоумници ,си правят знаци...няма такава държава !
  • 5 Нови технологии за БГ

    4 0 Отговор
    Като гледам може да се наложи да спре човек за да прочете надписа на знака :)

    То за 26 000 лв. на знак - толкова!
  • 6 гост

    2 0 Отговор
    Нали трябва да има кой да лапа. С теси китайски диспеи, чиито лампи гаснат след няма и месец, какво ли ще стане с текста?
    Вижте само броячите на светофарите какви цифри показват и по колко изгорели лампи имат.
    А и този пример само какъв е: Пътят в ремонт! е те колко време плануват да има такъв знак и после какво ще пише на него?
    Такива табла се слагат на магистрали, показват температура, заледявания, задръствания, мъгла, временни ограничения на скоростта и др.
    Тези са пълни малоумници и на всичкото отгоре да се хвалят с това. Да вземат да сменят табелите които не са светлоотразяващи, а са нови, пак някоя далавера. Или да закуптят 4,5 машини за пътна маркировка, за да имаме и ние прилични линии и обозначения на самия път, а не над него.
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Очаквайте през 2016 - 5 турбокомпресора, 2017 - 6 турбокомпресора, а за 2018 - купувате 7, а получавате 8.
    Тогава обема на турботата, ще е по-голям от обема на двигателя.
    Може и да скучаят, но това са вече много консуматорски тактики. Както и със смартфоните- слагай ядра, голямо надскачане, а в крайна сметка нищо по-различно от по-старите генерации.
    Само цената расте и разходите за обслужване. Толкова пъти доказват, че техните нови турбинирани и хибридни двигатели не са по-икономични от старите.
    След серията им АктивХибрид- хората, подлъгали се веднъж, спряха да им ги купуват, защото просто обикновената кола е по-икономична и приятна за каране, отколкото новите им боклуци.
  • 8 metro

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с казаното преди мен. Но за съжаление ние сме си виновни, че пишем във форуми, а не излизаме да протестираме....

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "metro":

    Това не е сваляне на комунистически режим.
    Всички си имаме, надявам се повечето от нас, работа, семейства и ангажименти, за да стачкуваме. Това са действия, които трябва да се взимат от министерства и работещите там кадри. Там е преценката за какво да се инвестират парите на данъкоплатците.
    Недопустимо е да се стачкува за щяло и не щял, за всяка общественна поръчка или поредната измамна практика на някой кмет. Има си органи, които трябва да си вършат работата, както ние всеки ден си я вършим. И както от нас се искат резултати на края на седмицата, месеца и годината, така и от тези органи трябва да се искат: какво са констатирали, с какво са се реборили и кого са успяли да заловят и вкарат в затвора.
    Не сме виновни ние! Като протестирахме всички за надписаните сметки на ток преди 2 години какво стана? Нищо и никой не е виновен, пак според тези органи. Всичко се покрива и всичко е измами, далавери и облагодетелстване на ближния.
    Трябва ние като хора да се отучим да търсим лесното, а правилното. Тогава ще се оправят нещата.
  • 10 siko

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Крадливо племе":

    В европа ги има пред 20години тези знаци и още други кога ще ги видим в българия много сме назад направо ме срам тука да кажа че съм от българия кой свят живеем
  • 11 дддзао

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Крадливо племе":

    1 Първи хакнът електронен знак.Не се знае още как, но системата е изключително надеждна и се надяваме да няма подобни случай ...... след известно време някой пак го е направил 2 ''Очакваните резултати бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомление на шофьорите на пътя'' хората пътя ли да гледат, дупките, кьде ги стрелят с радар или да четат .. след това шофюрите изпуснаха лентата ,сблъскаха в мантинелата и т.н.https://www.youtube.com/watch?v=32JgSJYpL8o Хвьрлете един поглед
  • 12 onq s konq

    0 0 Отговор
    По-добре скъп знак,отколкото злобна камера
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове