Last news in Fakti

17 Септември, 2011 14:11 1 083 0

Борисов ще открие Музея на социалистическото изкуство в София

  • софия-
  • бойко борисов-
  • музея на социалистическото изкуство

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие  Музея на социалистическото изкуство в София. Официалното събитие на което ще присъстват вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, ще се състои на 19 септември 2011г. (понеделник), съобщиха от правителствения пресцентър.
Музеят на социалистическото изкуство ще бъде филиал на Националната художествена галерия и ще събира, опазва и експонира образци на изкуството от периода 1944-1989 г. Музеят се състои от скулптурен парк с територия от 7 500 кв. м., където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. Експозицията в изложбената зала е разположена на площ от 550 кв. м и показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика. Към музея има и видео зала, където ще бъдат прожектирани документални филми от епохата на социализма. Ще бъде открит и сувенирен магазин с автентични предмети от епохата, както и съвременни артефакти.
Сградата е нов дом и на няколко структури на Министерство на културата: Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, Националния институт за недвижимо културно наследство, „Реставрация” ЕАД, Регионалния център за опазване нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, депа на Националната художествена галерия.

Откриването ще започне в 11.00 часа на 19 септември (понеделник) в сградата на Музея- ул. „Лъчезар Станчев” № 7 в кв. „Изгрев” (срещу КАТ).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА