Last news in Fakti

20 Септември, 2011 09:19 962 0

Уорлик: Имам вяра в българската демокрация

  • уорлик-
  • бнт-
  • шенген-
  • правосъдие

Факт е, че липсва доверие в съдебната система, изтъкна американският посланик

Уорлик: Имам вяра в българската демокрация - 1
Снимка: БГНЕС

 

Въпросът не е дали България ще се присъедини към Шенген, а кога. По всичко личи, че е удовлетворила всички технически изисквания по Шенген. Страната заслужава да стане член. Това заяви пред БНТ американският посланик Джеймс Уорлик. 
 
 
Когато се включвате в съюз като Европейския съюз се ангажирате да спазвате правилата в него и решенията трябва да се вземат с консенсус. Така Уорлик коментира въпроса дали в ЕС не се прилага двоен стандарт по отношение на Румъния и България. 
 
Според американския посланик има политическа воля за борба с организираната престъпност и корупцията, но това не значи, че не съществуват предизвикателства пред върховенството на закона. "Най-важното е да има ангажимент – не само от страна на правителството, но и от страна на гражданите, които да демонстрират, че им е омръзнало наличието на корупция през последните 20 години", каза Джеймс Уорлик.
 
Запитан за мнение по отношение прозрачността на предстоящите избори, Уорлик заяви, че има вяра в българската демокрация. Не трябва да  има съмнения, че изборите ще са непрозрачни. И в САЩ има външни наблюдатели на изборите, допълни той и изтъкна, че не само правителството трябва да се положи усилия по отношение на  купуването на градове. 
 
 
По отношение на нееднократно заявяваното отношение от него към съдебната система Уорлик подчерта, че неговите критики не трябва да бъдат виждани като нещо, което уронва престижа на тази система.
 
Факт е обаче, смята американският посланик, че липсва доверие в съдебната система. Въпросът е не дали системата трябва да бъде реформирана, а как и по-конкретно – как да бъде реформиран Висшият съдебен съвет, смята Уорлик. По думите му хората искат да видят наличие на правосъдие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА