Last news in Fakti

26 Септември, 2011 22:59 3 923 0

Размириците вкараха 100 души в ареста

  • катуница-
  • протести
Размириците вкараха 100 души в ареста - 1
Снимка: БГНЕС

Около сто души са арестувани в страната при размириците на протестите в защита на жителите на пловдивското село Катуница. „Не бих използвал думата бунт, защото тя има друго значение в българския език. По-скоро имаме прерастване на обявените протести мирни действия в нещо друго”, заяви пред БНТ Калин Георгиев, главен секретар на МВР, който допълни, че напрежението е генерирано от провокиращи масата елементи.

Имало е опити за провокиране на полицията с фиктивни и провокативни сигнали, стана ясно от думите на Калин Георгиев.

В Пловдив са задържани 47 души, счупено е и стъкло на полицейски автомобил. В София арестуваните са 23, един полицай и изкълчено рано и е ранена жена. Във Варна, където напрежението е провокирано от екстремистки елементи, са задържани 20 арестувани. В морската столица е ранен полицай, ударен с камък, но без опасност за живота. Двама са задържани в Пазарджик.

Полицията остава в повишена готовност през нощта.

Георгиев допълни, че в голяма част на страната протестите са минали безпроблемно, давайки за пример  Перник, Благоевград, Стара Загора, Враца и други.

Георгиев не отговори на въпроса къде се намира ромския бос Кирил Рашков, за чието изселване от Катуница настояват местните жители.

Главният секретар на МВР каза още, че в районно е отведен 12-годишен непълнолетен, който хвърлял камъни по полицаи. „Няма да търпим и да допускаме такова грубо нарушаване на обществения ред”, отсече Калин Георгиев и допълни, че отговорност ще бъде търсене от родителите на момчето.

Калин Георгиев допълни, че полицията е заложиха на превантивните мерки е установила контакт с засегнатите лица, за да не се допуснат провокации.

 

Тема в развитие:

Протестите за Катуница извън контрол

БХК иска тежки санкции в МВР заради Катуница


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА