Last news in Fakti

26 Септември, 2011 22:23 3 122 0

Протестите за Катуница извън контрол

  • катуница-
  • протести

Планираните мирни акции преминаха в обиди и хвърляне на камъни

Протестите за Катуница извън контрол - 1
Снимка: Дневник

Планираните мирни протести в подкрепа на жителите на пловдивското село Катуница излязоха извън контрол в София, Пловдив и Варна. Организираните по интернет акции прерастнаха в палежи и антиромски скандирания.

В центъра на столицата са счупени витрини, нанесени са щети на магазини, протестиращите хвърляха бутилки и камъни. Има арестувани, а движението в центъра на София бе блокирано. Тълпата тръгна от НДК и стигна пред парламента, където скандираше расистки и антитурски обиди и хвърляше бутилки.  Ядосаните младежи, сред които доста футболни фенове, тръгнаха към джамията „Баня Баши”, но бяха пресрещнати от полицията в района на Министерски съвет. Силите на реда успяха да разпръснат тълпата, която се раздели на няколко лъча. В София е ранено момиче, допълва БНТ.

Стотици хора се събраха на протест пред паметника на „Съединението" в Пловдив. Оттам потегли шествие в посока главната улица на града. Достъпът до Джумая джамия е бил блокиран от полицаите, за да предотвратят ексцесии. За Дарик участници в шествието заявиха, че умишлено кордоните на полицията и жандармерията са водили шествието в посока Аджисан махала, за да могат по-лесно да бъдат отблъснати и на кръстовището на църквата Св. Петка. Арестувани са няколко души, хвърляли камъни. Роми с брадви и сопи пък са се събрали в ромския квартал Аджисан махала. Хората там не са доволни от медийното отразяване на събитията в Катуница и се чувстват заплашени, предаде БНТ. Напрежението сред ромите допълнително е разпалено от фалшива информация, че протестиращите настъпват към Аджисан махала, но нищо такова няма. В града на тепетата полицейското присъствие е засилено.

Над 1000 души се събраха пред Катедралата във Варна. Около 500 души пробиха полицейския кордон и нахлуха в ромския квартал „Максуда”, съобщава бТВ. След себе си участниците в протеста оставиха счупени прозорци на домове и витрини на търговски обекти. Стигна се до зрелищни арести след сблъсъците с униформените. Агенция „Фокус” съобщава, че обстановката в морската столица е овладяна по данни на полицията.

Шествието в Бургас започна мирно, но след това нещата излязоха извън контрол. Около 600 граждани се събраха в центъра на морския град. Оттам потегли шествие, което затвори централната улица на града. Събралите се бяха най-вече младежи, сред тях имаше и млади семейства с деца. Организаторите прочетоха протестна декларация, в която заявиха: „няма утре и другата седмица, всичко се случва днес". Демонстранти се отправиха към място, където роми проституират и са опитаха да хванат три ромски жени. Полицията обаче осуети опита им и арестува трима. Протестът приключи, но служители на МВР ще дежурят и през нощта, за да се избегнат нови размирици.

Прозорците на клуб на ДПС в централната част на Плевен бяха изпочупени. Протестиращите са имали за цел да стигнат до ромското гето в индустриалната зона на града, но са били спрени от полицията. Според различни източници те били тийнейджъри.

В Пазарджик пък полицията е затворила входовете към ромските махали, за да не се стигне до сблъсъци, блокирана е и джамията в центъра.

Мирно протестно шествие в памет на момчета от село Катуница тръгна от центъра на Ловеч. Над сто човека се събраха пред СОУ "Климент Охридски" в центъра на града.

Групата в подкрепа на арестуваните българи при безредиците в селото достигна над 57 000 души.

 

 

Тема в развитие:

 

Размириците вкараха 100 души в ареста

БХК иска тежки санкции в МВР заради Катуница

Сблъсъци в Пловдив на митинга за Катуница

Размирици и в София

Погребаха и 17-годишния Павел Толев в Катуница

Първанов и Борисов се обединиха за Катуница


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА