Last news in Fakti

27 Септември, 2011 21:36 5 457 1

Полицейско насилие над репортер от Дарик при протестите във Варна

Полицейско насилие над репортер от Дарик при протестите във Варна - 1
БГНЕС

Полицията във Варна арестува журналист на Дарик Калин Руменов по време на протестите в подкрепа на жителите на Катуница. Калин Руменов се движел с един от лъчовете на протестиращите в морската столица, когато полицията го задържала. В момента той е прибран в патрулна кола и ще бъде отведен в Първо РУП в града.

Радио Дарик обяви, че над Калин е оказано полицейско насилие при задържането му. Представителите на силите на реда са отказали да се легитимират. Още с началото на протеста във Варна тази вечер се стигна до сблъсъци между протестиращите и жандармерията. Протестиращите, които вече са около 1000 души, замерят органите на реда с камъни и бирени бутилки.

Сред множеството пристигна лично и зам.-шефът на ОДП-Варна Димитър Димитров, който призова присъстващите да се разотидат. След като възгласите не стихнаха, Димитров даде пет минути срок, като се закани, че след изтичане на времето ще започнат полицейските действия. Това не уплаши тълпата и арестите започнаха.

Междувременно Община Варна издаде заповед, с която забранява „провеждането на незаконни мероприятия”, съобщиха от полицията в града. Разпоредбата е свързана с протестно шествие, състояло се на 26 септември, при което се стигна да нарушаване на обществения ред. Заповедта е подписана от и.д. кмет Коста Базитов. Според нея полицията не трябва да допусне събиране на хора на обществени места, както и нарушаване на обществения ред.

След вчерашната вълна на недоволство срещу фамилията на Кирил Рашков - Цар Киро, и тази вечер се организираха редица протести в няколко български града. Предимно младежи се събраха в София, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Видин, Стара Загора.

С възглас „Българийо, събуди се” започна тази вечер протеста в София. Няколкостотин души тръгнаха от Националния дворец на културата към Народното събрание.

Пред пилоните на НДК се събраха около 300-400 души. Първоначално протестиращите, предимно млади хора, искаха да тръгнат на шествие по софийските улици, но униформени служители на МВР ги спряха и не позволиха това. Младежите крещят „Българи, юнаци” и „Протестът е мирен!”.

После полицейските служители отказаха да пуснат вкупом участниците в протеста да потеглят към парламента. Хората обаче успяха да се разпръснат с уговорката да се съберат отново пред Народното събрание. Като минаваха по бул. „Витоша” протестиращите призоваваха хората, които седяха по многото заведения на централния булевард с викове: ”Елате с нас, протестът е за вас”.

Демонстрантите освиркват служителите на реда, които ги съпровождат. В един момент дори иронично ръкопляскаха на униформени и им подвикваха „български герои”. Един от протестиращите е задържан от полицията. Освен от засиленото полицейско присъствие импровизираната разходка е съпровождана и от автомобили на жандармерията.

В Пловдив протестиращите потеглиха на шествие из улиците на града, като стотиците полицаи, охраняващи там, проверяваха личните им карти. Засилено е полицейското присъствие в града, особено в района на Джумая джамия и главната улица.

Около джамията са разположени жандармеристи. Групата протестиращи се движи с възгласи „Всеки ден ще е така до победата”, „Киро в затвора”, „Българи юнаци”.

Законите да важат еднакво за всички българи, поискаха на мирен протест и гражданите в Стара Загора, които се събраха на градския площад тази вечер. Те изразиха възмущението си от дългогодишния цигански терор на фамилията на Кирил Рашков в пловдивското село Катуница, довел до смъртта на две момчета. Протестът, организиран във Facebook, завърши със запалване на свещи в памет на жертвите Ангел и Павел.

Повече от 50 души запалиха свещи тази вечер на централния площад във Видин в памет на загиналите младежи от Катуница. Пред Паметника на загиналите във войните от Видин, младежите запалиха свещи и изпяха химна на България.

Участниците в протеста казаха, че не са срещу ромите в страната, но участват в бдението в знак на съпричастност към близките на загиналите. На протеста имаше и една патрулна кола на МВР, а полицаите наблюдаваха отстрани събралите се хора на централния площад във Видин.

И Разград се присъедини към градовете, в които се провеждат протести в подкрепа на жителите на Катуница.

Официален организатор на събирането обаче не се появи, събралите се нямаха и разрешение от общината да провеждат обществено мероприятие. На мястото на срещата още преди младежите дойдоха служителите на реда. По-късно пристигнаха и директорът на ОД на МВР-Разград Ивайло Йовчев и шефът на РУ „Полиция”-Разград Ганчо Ганев. 60 минути след началния час на протеста, който бе обявен за 19.00 ч., на площад „Възраждане” вече нямаше никой.

Носейки транспарант с надпис „Стига беззаконие”, младежи излязоха на мирен протест и в Силистра. Протестното шествие завърши пред катедралния храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел”, където протестиращите с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите при инцидента в Катуница. Шествието беше охранявано от полиция. Не възникнаха стълкновения.

 

Още по темата:

Калин Георгиев: Кирил Рашков е задържан

Отново протести в подкрепа на Катуница

Борисов: Днес или утре повдигат обвинения срещу Кирил Рашков

Шофьорът на буса съзнателно е прегазил Ангел

БСП откри уличаващи Рашкови документи

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Димитров

    1 0 Отговор
    нищо чудно,полицаите във варна са много своеволни