Last news in Fakti

28 Септември, 2011 09:10 1 586 1

Константин Пенчев: Омразата е големият проблем на обществото

  • пенчев-
  • омбудсман-
  • кирил рашков-
  • катуница

Тези изстъпления по големите градове са организирани, смята омбудсманът

Константин Пенчев: Омразата е големият проблем на обществото - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемът в Катуница беше пренесен в други градове, но беше изместен смисълът на този проблем. Това заяви пред БНТ националният омбудсман Константин Пенчев.

"Бащата на убитото момче вчера каза: престанете да използвате смъртта на сина ми за политически цели.

Твърди се, че по поръчение на един самозабравил се внук това момче е било прегазено и хората в Катуница съвсем справедливо скочиха на протест срещу това.

Протестът не беше заради етнически напрежения, те скочиха заради това, че един олигарх заедно с неговите синове и внуци си развява коня 22 години и заради пълното мълчание на властите. Оказа се, че не е необходимо по-специално законодателство, а има сега действащи закони, поради които Рашков може да бъде задържан", подчерта Пенчев.

Според него, няма значение етническата принадлежност, а това, че 22 години институциите нищо не правят и бездействат, а хората като не видят справедливостта в институциите, започват да я търсят на улицата.

"Как може 22 години нищо да не се прави. Не е ли крайно време да потърсим сметка на всички институции да си вършат работата. На хората им писна, 22 години са твърде много. Момчето е прегазено, защото някой си мисли, че е над закона. И всички институции позволяваме това 22 години.

Ромите ги използват само от избори на избори и после ги забравят. Започва да замирисва вече", заяви Пенчев. Той посочи, че първата стъпка за интеграция на ромите трябва да бъде всички техни олигарси да бъдат вкарани в затвора.

"Тези олигарси само им пречат за интеграцията. Тези роми са жертви на циганските барони. Защото тези барони заробват ромските семейства с години.

На мене ми омръзна да чета по жълтите вестници как си паркират джиповете, какво уиски пият и какви любовници сменят. Защо тези хора са богати? Ако са си натрупали парите честно – добре, но ние знаем как са натрупани тези пари. Когато хората не намират справедливост в институциите, те излизат на улицата и тогава става анархия", подчерта омбудсманът.

На въпрос дали ще отиде в Катуница, Пенчев отговори: "С удоволствие, макар че сега в предизборния период не желая да ходя никъде, за да не се ползва това от разни партии като политическа цел. Омбудсманът да ходи някъде, за да ме снимат там и да кажат, че се грижа за хората, не виждам такава да е моята позиция. Аз контролирам властите, аз не контролирам размириците и престъпността, нямам такива правомощия. Аз контролирам мерките, които се вземат от властите", категоричен бе Пенчев.

"Кой пусна тази агитка на "Локо Пловдив" да ходи в Катуница, беше ли необходима тази помощ на жителите на Катуница. Те си излязоха хората на протест, но не, някаква агитка направи палежите и се нагнети напрежението. Приветствам указанията на главния прокурор да се преследват тези хора за етническа омраза. Защото това не е футболно хулиганство, а престъпление. Когато отидеш в една махала и пролееш кръв, това вече е страшно. Като се пролее кръв, край, напрежението ескалира и има непредвидими последици", категоричен бе националният омбудсман.

Той заяви категорично, че омразата е голям проблем за нашето общество – независимо дали е въз основа на етнически проблем, на сексуална ориентация. "Какво направихме, та да израсне такова поколение, изпълнено с толкова омраза. Те са тълпа, искат да мразят и да бият. Дали ще бият роми, гейове, няма значение, кой създаде това поколение", попита Пенчев.

На въпрос как да потърсим отговорност от институциите, за това, което се случи в Катуница, Пенчев отговори: "Питам какво Рашков извърши онзи ден, че да бъде арестуван, той върши 22 години някакви неща. Трябваше да се пролее кръв и веднага намерихме начин да го арестуваме, за това говоря".

Пенчев обясни, че за него тези изстъпления по големите градове са организирани, това не могат да бъдат спонтанни протести, Пенчев изобщо не вярва, че това са спонтанни протести.

"Може би тази организация на тези протести има връзка с изборите. Възможно е и самата предизборна обстановка да нажежава страстите. Не виждам смисъл в законодателни промени. При положение, че не се прилагат законите 22 години, няма значение дали ще има законодателни промени. Законът трябва да се прилага от всички институции, да се прилага точно. Ние като нямаме воля да прилагаме законите, какво като променим законите, Конституцията, или каквото и да е, ние трябва да променим себе си и законът да е над всичко", категоричен бе Пенчев.

Той каза, че хората не вярват, че ще има правосъдие и затова започват да раздават правосъдие сами, което е страшно. "Ние се връщаме в някакво първобитно общество", добави Пенчев. Омбудсманът коментира, че ромите стоят в гета, стават все по-безпросветни, неконкурентоспособни за пазара на труда, техните барони само ги използват. Според него, трябва да ги направим конкурентоспособни. Тази огромна маса млади трудоспособни хора трябва да бъдат интегрирани.

 

"Ако Никола Саркози може да изгони 200 роми, ние нашите не можем да ги изгоним, нямаме алтернатива, освен да ги интегрираме", заяви още Пенчев. "Апелирам към всички институции – не си играйте, не проливайте кръв, защото това е необратимо. Моля ви се бъдете разумни, не се поддавайте на злобата и омразата, няма значение изборите, не е толкова важно кой ще спечели, важното е да има България. По-важно е да има етнически мир в България, България да отиде напред, а не да сме на последно място в Европа", категоричен бе омбудсманът Константин Пенчев. /БГНЕС

Калин Георгиев: Кирил Рашков е задържан


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    1 0 Отговор
    ДО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ГОСПОДИН, ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ГОСПОДИН, МИНИСТЪРА НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ... ДО ГОСПОДИН, МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КМЕТОВЕ И ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МОЛБАТА МИ Е СЛЕДНАТА: Искам да бъда признат за циганин за да се ползвам от следните привилегии. -Да не плащам ток. -Да не плащам вода. -Да получавам 4 пъти по- големи помощи от българите. -Да ми дават общински жилища. -Да не плащам наем на жилищата. -Да строя където си поискам. -Да се возя безплатно в градския транспорт и БДЖ. -Да яздя кон по улици и булеварди. -Да не си чистя лайната на коня. -Да работя- БЕЗРАБОТЕН. -Да прецаквам българите. -Да си правя каквото си искам. -Да нямам никакви задължения. -Да могат братята ми да бъдат безнаказани педофили. -Да могат братята ми да крадат и убиват безнаказано. -Да мога да зъмърсявам всичко наоколо. -Да заплашвам, че ще крада и ще убивам, ако не ме хранят и поят безплатно. -Да не си признавам децата и майката на децата ми да получава големи помощи. -Да не ме интересува нищо в тая държава. -Да могат братята ми да си осакатяват децата, за да взимат пенсии. -Да мога да си пикая и сера навсякъде където си искам. -Искам в България да останат само цигани. -Искам българите да се изнесат от тук и да ни оставят сами, за да поломиме всичко. -Искам да изсеч