Last news in Fakti

4 Ноември, 2015 17:23 1 522 6

Кабинетът пусна НАТО да охранява небето ни

  • нато-
  • охрана-
  • небе

Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на Алианса

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВС) и го предлага за разглеждане и приемане от Народното събрание, съобщиха от пресслужбата на правителството.

С промените се регламентира възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Към момента охраната на въздушното пространство се осъществява единствено от Българската армия.

Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО. Тя е включена и като мярка в Плана за готовност за действие на НАТО за гарантиране на въздушната сигурност на страните от източния фланг на Алианса.

Съвместните мисии по охрана се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности с цел повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана. Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на способностите на бойната авиация на България, на подготовка на летателния състав.

Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на Алианса от средата на 2015 г. Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО – Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана, самостоятелно.

Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 0 Отговор
    Свалиха имунитета на Сидеров ,който беше единствения опозиционер и вижте какво става веднага НАТО ще ни охранява.Предатели мръсни продавате държавата, но ще съжалявате няма да е далече времето на разплатата.Безсрамници окрадохте държавата.Има ли друга държава като нашата само крадци в управлението.Господ ще ви накаже жестоко за тия предателства.
  • 2 4321

    0 1 Отговор
    Кой охранява Япония бе!
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Не е ясно сега руснаците от кого ще искат разрешение за да прелитат самолетите им с "хуманитарна помощ" над България за Сирия-от бат Бойко или от американците?
  • 4 гост1

    0 0 Отговор
    Хахахаха, руските самолети ще си минат, без другите да разберат.

    до 4321, охраняват ги онези атомните бомби....
  • 5 Хараламби

    0 0 Отговор
    "Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави."
    Значи други държави ще охраняват небето, а българските 5000 комадващи военновъздушните сили и 5 пилота ще изкарват отвреме навреме двата самолета за да ги измият. Не за друго ами за да сме готови... Просперираме, от година на година все по напред вървим LOL.
  • 6 Партиен член

    0 0 Отговор
    Така е като унищожиха армията, ликвидираха техниката ще ни "охраняват" други.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове