15 Декември, 2015 13:12 934 4

РБ остава във властта, ДСБ – в опозиция

  • рб-
  • остава-
  • властта-
  • дсб-
  • опозиция

Реформаторският блок (РБ) препотвърждава подкрепата си правителството. ДСБ остава обаче в опозиция. Това стана ясно след заседанието на ръководствата на петте партии от РБ днес.

В декларацията, прочетена от съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски, се казва още, че РБ е "обезпокоен" от забавянето на съдебната реформа и антикорупционното законодателство. Започват разговори с ГЕРБ за актуализация на коалиционното споразумение. РБ потвърждава и подкрепата си и за петимата министри от РБ.

Ето и пълният текст на декларацията на Реформаторския блок:

1.Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция.

2.Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики, като съдебната реформа и антикорупционното законодателство.

3.Още днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение, с ясен времеви график за неговото изпълнение.

Днешното решение на Реформаторския блок за оставане в управлението при ясни условия е взето с нужното мнозинство по съответния ред спрямо учредителното споразумение на Блока. Блокът остава единен. Искаме преговори за актуализация на коалционното споразумение и се надяваме то да се подпише в най-кратки срокове, заяви в кулоарите на Народното събрание Найден Зеленогорски.

Всички знаем, че доверието между РБ и ГЕРБ е пропукано и това се доказа от гласуването в зала за конституционните промени. За да излезем от тази ситуация, ние сме дефинирали приоритети, по които смятаме, че в рамките на три до шест месеца трябва бързо да се реагира и бързо да се осъществят нужните промени в законодателството, посочи Зеленогорски. Сред приоритетните области той избори съдебната реформа, борбата с корупцията, здравеопазването, образованието, енергетиката и административната реформа и електронното управление.

Смятаме, че голямата коалиция скърца и не функционира гладко и поради това искаме да актуализираме това коалиционно споразумение, каза Зеленогорски и допълни, че РБ ще остане в това управление, докато има гаранции, че то ще прави реформи. В известен смисъл това е подкрепа под условие за тези шест месеца, каза той и допълни, че тепърва предстоят разговори с ГЕРБ.

На въпрос как ще функционира групата на РБ оттук насетне, Найден Зеленогорски посочи, че от ДСБ са заявили, че по тези основни приоритети и по една значителна част от важните за РБ теми няма да има проблеми с осигуряване на единно становище и единно мнение, но ще има и моменти, в които те ще гласуват опозиционно. Радан на този етап остава съпредседател и до този момент никой не е изявил желание за напускане на групата, посочи още Зеленогорски. По думите му механизмът на взимане на решения трябва да се прецизира, защото е очевидно, че на този етап не отговаря на реалностите.

Зеленогорски коментира, че решението на РБ е взето с мнозинство в Блока, какъвто е легитимният принцип на демократичните политически сили.

Пк думите на Зелегорски хвърленото на коляно от Кънев предложение към Изпълнителния съвет на РБ за ново правителство не е реалистично. По-реалистично е да подпишем актуализирано коалционно споразумение и да настроим машината, за да работи и да отговори на очакванията на хората за реформи, посочи той.

Ако някой иска предсрочни избори, искам да им кажа, че аз този филм съм го гледал няколко пъти и му знам края - той е фрагментация и загуба за Десницата, заяви Зеленогорски, като бе категоричен, че РБ няма да допусне това.

Междувременно стана ясно, че Кънев е призовал премиера Бойко Борисов да направи нов кабинет. Според него министър-председателят трябва да подаде оставка и да направи второ правителство в рамките на 42-то Народно събрание отново с участието на Реформаторския блок.

“Позицията на ДСБ остава непроменена, така че ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Знаете, повечето ни представители в изпълнителната власт вече са се оттеглили, така че тази опорна точка вече не важи. Ние нямаме министри. Ще кажа още нещо, тъй като смятам, че е важно. Ние предложихме на колегите вариант за изход от тази политическа криза, вариант, при който преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство, да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Това беше отхвърлено, но не единодушно. Оттук нататък ние не виждаме вариант, при който да променяме позицията си”, заяви Кънев.

“От РБ може да вземе решение да излезем само Национално събрание на ДСБ, тъй като Националното събрание е утвърдило решението за влизането в РБ и за неговото учредяване,а ние ще проведем такова на 13 март, така че до тогава има много вода да изтече. Аз мисля, че всички колеги от РБ сега таят някакви надежди,, че е възможно тази криза, нашето излизане в опозиция, да генерира реформаторски устрем у ГЕРБ, защото така се получава, но ще останат дълбоко разочаровани и още през лятото всички ще бъдем в опозиция, но това е моя прогноза”, заяви Радан Кънев попитан дали ДСБ ще напусне РБ.

“Извън формалностите, вярвам, че в твърде много случаи ние ще гласуваме различно в парламента”, каза още той.

Попитан какво е искал да каже, когато е обявил, че ДСБ нямат министри в правителството, Кънев заяви:

“Това е, което е взело нашето Ръководство като решение. Петър Москов се оттегли като зам.-председател на партията, тъй като тя взе решение за излизане в опозиция, мисля, че всичко е ясно. Дани Митов, за съжаление, много отдавна не е член на ДСБ, добър приятел и добър министър, но не от ДСБ. Ваньо Шарков също никога през живота си не е членувал в ДСБ.”

Попитан само с АБВ и ПФ ли е било предложено да направи кабинет ГЕРБ, той заяви:

“Не, напротив. Аз предложих на колегите да имаме обща позиция, по силата на която г-н Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно досегашното управление не споделя и на гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае. “

“В крайна сметка ние работим, целта на ДСБ не е да прави празни морални жестове, а да изгради истинска силна дясна опозиция, която първо да вразуми управляващите, защото те при липсата на каквато и да е опозиция, защото БСП не беше опозиция в този парламент, си правеха каквото си искат, с каквито си искат мнозинства. Така че наличието на една силна дясна опозиция най-малкото ще ги стресне да започнат да правят някакви реформи, а през това време ние, както се върши партийна работа, ще изграждаме силна политическа алтернатива, която да е достатъчно боеспособна за следващите избори”, заяви още Радан Кънев.

Единият областен управител от ДСБ вече си подаде оставката, очакваме решението на другия, посочи още той.

“Ние никого не натискаме. Напротив, дали сме огромна свобода, време за преценка, няма срокове, няма ултиматуми. Но ние сме в опозиция и в крайна сметка ние представители в изпълнителната власт няма да имаме, т.е. те ще бъдат поставени пред някакъв избор, но никого не пресираме.

Аз лично не виждам никаква причина да напускам ПГ на РБ, но пак казвам, тя не се е събирала, за да обсъдим поведението си. Да се надяваме, че ще има и неща, които ни събират, това вече зависи от законопроектите, които ще влизат в парламента, т.е. нашето гласуване на ДСБ ще бъде всеки път след конкретна преценка дали става дума за дясна реформаторска мярка, както за жалост много рядко ставаше дума до сега, или за мярка, която запазва статуквото, които бяха преобладаващо гласуванията до момента в парламента, гласувани изключително от мнозинства ГЕРБ-ДПС-АБВ”, обясни Кънев.

Относно коментара на Бойко Борисов от вчера, Кънев заяви:

“Първо, в политиката приятелствата са много голяма рядкост, така че чак първи приятели да не се наричаме. Второ, мен това решение ще ме раздели и с истински приятели и това е нещо нормално в политиката. Тук става дума за идеи, ценности и начин, по който виждаш верността към избирателя си, а не за лични приятелства и отношения. “

Попитан нормално ли е Петър Москов да остане член на вашата партия лидерът на ДСБ каза:

“Защо да не е нормално? Той не е зам.-председател, не е в ръководството на партията, но до толкова, до колкото си следва програмата, той най-вероятно ще получава и гласовете ни, защото неговата програма не може до вчера да беше добра за нас, а днес да стане лоша. Това, предполагам, се отнася за всеки, който остане верен на програмата на РБ, ние ще гласуваме за това, за което са ни избрали нашите избиратели. До сега обаче в този парламент това се случваше много рядко. Масата решения, гласувани с мнозинствата ГЕРБ-ДПС-АБВ и някои други периферни, които г-н Цветанов непрекъснато инженерстваше зад гърба ни, бяха решения в полза на статуквото и решения против реформите, т.е. най-голямата опасност от 2014г. РБ да се превърне в смокинов лист, се реализира. Ние в това нещо не можем да участваме и то на никаква цена.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От публиката

    0 0 Отговор
    Презкураторско царство България, в което съдът по подразбиране е оправдателен, е трагикомичен моноспектакъл с режисьор-постановчици агент Сава, агент Гоце и агент Павел, с продуцент - Дебелян Беевски и с главен изпълнител - ненадминатия актьор Бой Бор ! Има и група актьори от миманса. Всичко останало е публика !
    Има и една група в залата, която тръби, че цацарят е гол, и която останалите упорито игнорират. Разглеждат я като контингент на психиатрията или като лица от рода на Мунчо в "Под игото" !

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "От публиката":

    Е тва лошо ли е?Верно че има "едни хора" дето постоянно са си във властта,но те са "гуру" и са много малко.Всички останали са на демократичния принцип на "взаимозаменяемост",което предполага че повече хора могат да си гребнат от манджата и да се облажат.Е,има протести тук-тамес разни искания,но те са по-скоро за поддържане на социалните контакти между хората и като цяло-за сплотяване на българската общност в тия трудни времена.Има и дребнави мутренски спорове при което се използват и пиротехнически средства,но това няма нищо общо с атентатите в европейските държави и броженията на изток.Всъщност най-важното е че Европа си ни обича точно такива и затова и редовно ни идват на гости разни ВИП персони,а бат Бойко е навсякъде желан и приет защото е СВЕТОВЕН ЛЮБИМЕЦ!
  • 3 Христо Ботев

    0 0 Отговор
    "Няма надежда от сън мъртвешки
    да можеш свестен човек събуди!
    Свестните у нас считат за луди,
    подлецът вредом всеки почита:
    "Богат е", казва, пък го не пита
    колко е души изгорил живи,
    сироти колко той е ограбил
    и пред олтарят бога измамил
    с молитви, с клетви, с думи лъжливи."
  • 4 баба вуна

    0 0 Отговор
    -Бре....бре....брееее сопрете се бе.-Рамъдан Мъдан Кънчов Мавъра Гаргамел и гЕнЕрАлО от провансо Танас Танасов цункаха ли отзад магарето под опашката....А-пита баба вуна целият и целокупен Български Народ?!-Цункаха го и продължават да го цункат...е щом им харесва така да си стоят в опозиция и никой не ги брои вече за сливи за смет.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове