21 Декември, 2015 12:31 2 949 3

14 г. след трагедията: "Индиго"

  • трагедията-
  • индиго
14 г. след трагедията: "Индиго" - 1
Снимка: БНТ

От 14 години на Коледа родители и близки на седем непораснали деца правят помен. Техните връстници все още сънуват кошмари и се будят нощем със сълзи на очите. Празнотата в сърцата им никога няма да се запълни, коментира standartnews.com.

В 18,30 ч на 21 декември 2001 г. около 600 деца напират да влязат в дискотека "Индиго". Първите врати на нивото на улицата са отворени. А вторите, в края на тясното и заледено стълбище, остават заключени. Част от децата губят равновесие и падат по заледените стъпала на заведението. Получава се "ефектът на доминото". Първите паднали повличат след себе си останалите. 24 деца са премазани под натиска на тълпата. Седем от тях умират от задушаване. В кошмарната вечер загиват Виктория Миркова на 10 г., Димитър Андреев на 13 г., Елена Спандониева на 13 г., Кристина Кабакчиева на 13 г., Любомира Захариева на 13 г., Мадлен Николова на 14 г. и Цветелина Ралчовска на 14 г. За трагедията днес напомня паметникът, наречен "Дърво на живота", който бе издигнат на мястото на инцидента.

"За съжаление, случилото се отдавна е изтрито от съзнанието на хората. Сигурно докато ядат мусака пред телевизора, дъвчейки, като чуят за годишнината, си казват "Там някакви деца умряха". Хората не бяха сплотени, за да изискват справедливо наказание за виновните. Като обществен отзвук и преди, и сега я няма тази заедност, каквато видяхме при пожара в дискотеката в Румъния през октомври тази година. Там хората бяха единни в болката си", споделя дипломираната клинична психоложка Мирела Станкушева.

Тя е загубила приятелката и съученичка Елена Спандониева пред вратите на дискотеката. Завинаги в съзнанието на Мирела ще остане споменът от преживения ужас. Няма как да забрави случилото се, но в опит да се справи с него - учи психология. "Елена често идваше при дъщеря ми, хранеше се, спеше у нас, Мирела също ходеше у тях. Когато научихме какво се е случило, изтръпнахме. Голяма трагедия", споделя бащата на Мирела, известният журналист Бойко Станкушев. Във фаталната вечер Мирела закъсняла за дискотеката. Преди това била в друго заведение на "Витошка" и чула, че някаква метална конструкция се е стоварила върху децата в "Индиго" и ги е затиснала. "Втурнах се веднага нататък. Беше мраз и лед, но това не ми правеше впечатление. Заварих апокалиптична картина. Изнасяха отвътре тела, слагаха ги в чували, майки и бащи плачеха и търсеха децата си, съученици и приятели през сълзи питаха какво се е случило. Никога няма да забравя това. После разбрах, че Елена е починала, а друга моя приятелка е в кома", споделя Мирела. А Елена завинаги остава на 13 г. На толкова ще остане и едно момиче, което отива за първи път на дискотека, за да не се върне повече. Това е отличничката от Математическата гимназия Кристина Кабакчиева. Майка й дала малко пари и фонокарта, за да се обади по някое време. Родителите на нейна приятелка обещали да закарат децата до "Индиго" и после да ги върнат.

Криси е излизала рядко, защото не е имала свободно време от задачи и олимпиади. Мечтаела да стане журналист. Притежавала изумителен певчески талант и е печелила редица конкурси приживе. Майката на загиналото момиче - Наташа Кабакчиева, не можа да преживее смъртта на дъщеря си. След тежка битка с рака тя си отиде от този свят точно на рождения ден на Криси - 6 август, когато дъщеря й трябваше да навърши 26 години. Наташа беше говорител на почернените майки след инцидента. В памет на Криси тя набираше пари, за да помага на таланти. Урната с праха на майката бе положена в гроба на детето й.

Завинаги на 13 ще остане и Любомира Петрова от 48-о училище. Девойката е ходила три пъти заедно със свои съученички винаги в петък. Точно преди злополучната седмица Люба изкарала 5,50 на класното по български - избрала темата "На прощаване" и била в еуфорично настроение. Дискотека "Индиго" била наградата за това, че се е справила с уроците. Тя се задушила пред очите на приятелките си Милена, Мария и Боряна, които били безпомощни да я спасят. Според нейни съученички усмивката никога не слизала от лицето й. Тя била много талантлива, пеела е в училищния хор, който е изнасял концерти и в чужбина. Била запалена по руския език и компютрите. Искала е да стане адвокат. Тренирала спортна стрелба. Люба била много взискателна към себе си, експериментирала с екстравагантни прически.
Първата дискотека на четвъртокласничката от 93-о училище Виктория Миркова става и последна. За последен път бащата на 10-годишната Вики я вижда в 15 часа. Била приготвила червилото и сенките на майка си, за да се гримира. Баща й не искал да я пусне, но го убедили, като му казали, че родител на друго дете ще ги закара с колата и ще ги върне. Той предупредил момичето да се прибере не по-късно от 22 часа. Тя му отговорила: "Добре, тате, чао." Никой не е предполагал, че това е било "сбогом".

Осъдените наказани със символични глоби

Години след трагедията все още не е ясен отговорът - чия беше грешката за случилото се? Отговорът някак си се размива във времето, въпреки че делото отдавна приключи. Съдът му дава ход 5 години след трагедията. Огромният обществен интерес го превръща в горящ въглен, подмятан между институциите. След неколкократно отлагане, седем години след фаталната нощ, Върховният касационен съд слага край на наказателното преследване. Нито един от отговорните за инцидента не влиза в затвора. Осъдените за трагедията трябваше да заплатят символични парични глоби. Двама охранители бяха наказани с 800 лева глоба, а управителят на заведението бе наказан да прати 3000 лева. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3-месечна условна присъда и глоба в размер на 1500 лева.
А порасналите деца все още наричат себе си "поколението Индиго". И засипват с цветя паметника.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    1 0 Отговор
    В кошмарната вечер загиват Виктория Миркова на 10 г., Димитър Андреев на 13 г., Елена Спандониева на 13 г., Кристина Кабакчиева на 13 г., Любомира Захариева на 13 г., Мадлен Николова на 14 г. и Цветелина Ралчовска на 14 г.

    какво правят тези деца на дискотека? кой и защо е пуснал там?говоря за родителите ? осъдете другите който са ска4али по главите на потърпевшите...охраната не ви е виновна...
  • 2 Читател

    0 0 Отговор
    Ти не си ли чувал за "детски дискотеки" - провеждат се около 18-19 часа. И сега ги има но под друга форма.
  • 3 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Трагедията си е трагедия. Ние обаче няма да спрем да търсим виновните, нали така? И защото не могат да са децата, трябва ни някой друг. Аз ви предлагам още един виновник, който няма да ви хареса. Това са обществените ценности, формирани от тези, които искат някого в затвора. Спомняте ли си, че това нямаше да бъде "обикновена дискотека". На нея трябваше да има "звезди". Не помните кои бяха "звездите", нали? И те не искат да си спомнят. Аз също нямаше да помня, ако не бях журналист по това време, та в редакцията спорехме до скъсване - кой е виновен?
    Хората обаче вярваха, вярват и сега, че щом има "звезди", трябва да има и бутане. Правят го не само децата. Направиха го и тройно пълнолетните им баби, които почти разкъсаха Освалдо Риос, или както му беше името. Каквито са им бабите....
    Читателю, прав си, че сега има детски дискотеки. На тях обаче присъстват учители, би трябвало да има и родители от училищното настоятелство, макар че обикновено няма. Ако родителите знаеха, че трагедиите стават в дискотеката, не в библиотеката, това нямаше да се случи. По-лесно е обаче да хвърлиш 10 лева и да си готин, отколкото да водиш деца на заведение или екскурзия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове