Last news in Fakti

19 Януари, 2016 16:29 861 0

Миков: Действията на правителството и вътрешния министър са неадекватни

  • михаил миков-
  • правителството-
  • действията-
  • вътрешния-
  • министър-
  • неадекватни-
  • бсп

Стабилността на държавата се определя от усещането на гражданите как живеят, смята лидерът на БСП

„Ситуацията със сигурността на българските граждани, със зачестилите случаи на тежки престъпления, които скандализират обществото и създават тревожност - на този фон не може да не оценяваме действията на правителството, на министъра на вътрешните работи като неадекватни на ситуацията”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП председателят на партията Михаил Миков. По думите му недоверието в институциите е достигнало висока точка, както и усещането за несправедливост, съмненията в безпристрастността, съмненията в това, че в едно силно поляризирано – икономически и социално общество, институциите не работят еднакво за всички граждани.

Председателят на БСП заяви, че в голяма степен стабилността на държавата се определя от усещането на гражданите дали живеят по-добре, дали имат перспектива в България, дали техните деца имат достъп до образование, дали хората в третата възраст имат достъп до здравеопазване, дали квалифицирания български работник има перспектива за достойно заплащане в нашата страна, дали България ще бъде втора категория член на ЕС. „Това са все въпроси, които ние поставяме и категорично настояваме министър-председателят и правителството на България да се бори за тях, с бюджетни средства, със законодателни инициативи, с прозрачност в отношенията между институциите и да отстоява разделението на властите”, заяви лидерът на левицата.

Михаил Миков коментира актуалната политическа обстановка, като заяви, че има поредица от изказвания, които отново правят опит, вместо да се прочете и приложи Конституцията, да се обсъждат конкретни или абстрактни идеи за нейната промяна. „И днес президентът Плевнелиев направи такова изявление. Поредица от изявления на г-н Местан и г-н Първанов ни карат да смятаме, че има кръгове в българското общество, които упорито не искат Конституцията, която навършва 25 години в средата на годината, в която много ясно са заложени принципите на социалната, на правовата и демократичната държава, да не бъде прочетена и прилагана, а да се търсят всякакви поводи тя да се превръща в универсално оправдание за действие и бездействие, които противоречат на принципите на правовата държава и най-вече на социалната държава”, каза още той. Лидерът на БСП подчерта, че приоритетите на левицата са свързани с уплътняване на конституционните права на българските граждани на законодателно равнище. „Готвените и обсъждани вотове на недоверие попадат в обсега на основни конституционни принципи и текстове, които са нарушени”, каза още той и припомни, че социалистите са внесли искане до КС във връзка със здравеопазването. Попитан за отношението му към промени Конституцията, Миков заяви, че такива не са необходими.

Михаил Миков коментира и подготовката на предстоящия Конгрес на БСП, като информира, че се обсъждат документите на органа. „Сериозно внимание обърнахме и на организационното укрепване на партията, защото политическата дискусия, алтернативите за България трябва да преминат в една ясно функционираща и подредена структура, за да може резултатите от тези дискусии да преминат в решения от там и към политически действия”, каза още лидерът на БСП. В тази връзка той заяви, че действията на организационните съвети в Пазарджик, Хасково, Видин, Златарица, Аксаково се приемат много позитивно по места. „Оказа се, че има значително разминаване на разбирането на някои членове на НС по отношение на организационните съвети и мнението на обикновените социалисти”, подчерта Миков. Той даде пример - партийни организации не са се събирали 2-3 години, когато е починал партийният секретар и никой не ги е търсил за нищо – хората казват: „добре, че горе се сетихте да дойдете”. По думите му има настроения в страната и в други организации с тежки проблеми, които искат намеса на националното ръководство за провеждане на организационни съвети. „Трябва да концентрираме конгресната дискусия върху политическите документи, алтернативите, вижданията за развитието на България, социалните и икономическите решения, за да може да се приложи този мащаб на Конституцията за социалната, правовата и демократична държава”, завърши Михаил Миков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове