Last news in Fakti

6 Октомври, 2011 16:55 770 0

Тон ван Лиероп: Може да се отложат проекти по “Транспорт” за 2014 г.

  • брюксел-
  • белгия-
  • тон ван лиероп-
  • бойко коцев-
  • "транспорт"

Европейската комисия не планира да спре плащания за инфраструктурни проекти у нас, но парите по оперативната програма “Транспорт” може да не стигнат за всички проекти и финансирането на част от тях може да остане за след 2014 година. Това заяви говорителят на комисията, отговарящ за регионалната политика, Тон ван Лиероп, съобщи БНР.

“Не планираме да режем, отказваме или прекратяваме дадени плащания. Може обаче да се окаже, че има твърде много проекти – по причини, свързани с планирането и финансите – и че няма възможност всички те да се реализират с парите, предвидени за транспорт в настоящата бюджетна рамка до края на 2013-а. Тогава те ще трябва да бъдат пренасочени за следващата – от 2014-а нататък”, уточни Тон ван Лиероп.

Говорителят добави, че сред засегнатите проекти може да са тунелът в Кресненското дефиле по магистрала Струма и магистрала “Тракия”. Еврокомисията ще представи в четвъртък новите принципи за финансиране от еврофондовете след 2014 година, но на този етап без числа и проценти по държави и вид дейности, каза още Тон ван Лиероп. “Няма да предлагаме нови числа за отделните държави-членки, а нови правила на играта за след 2014. Основното в тях е фокусът върху определени сектори, които ще направят Европа по-иновативна, тоест инвестиции в нови продукти и методи на производство, както и в енергийна ефективност. И занапред обаче ще има пари и за инфраструктура, особено за държавите, които трябва да наваксват”, каза още Лиероп.

Недостигът на пари по оперативната програма “Транспорт” не означава, че България ще загуби средства. Това заяви отново пред БНР посланикът ни в ЕС Бойко Коцев.

Оперативна програма “Транспорт” е лимитирана като финансови средства и може би няма да стигне за всичките проекти, които ние сме подготвили и заложили. Това в никакъв случай не означава, че ние ще загубим пари по оперативната програма или те ще имат някакво отражение върху националния бюджет. Просто тези проекти, за които няма достатъчно финансови средства в рамките на сегашната перспектива, ще бъдат подготвени за изпълнение, а самото изпълнение ще бъде финансирано от следващата финансова перспектива., каза Коцев.

Коцев потвърди, че изграждането на участъка от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле остава за след 2014 година.

Европейската комисия не смята по никакъв начин да спира или орязва пари за магистралите “Струма” и “Тракия”, те са приоритетни. Считат, че по тях работата върви много добре. В същото време някои от лотовете са много трудни за изпълнение. Такова примерно е Кресненското дефиле и в координация с българската администрация се разглежда възможността в този момент, в рамките на тази финансова перспектива да се извърши дизайнът на проекта, а самото изпълнение да стане в следващата финансова перспектива., посочи посланикът на България в ЕС Бойко Коцев.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА