Last news in Fakti

6 Октомври, 2011 18:15 3 934 0

Дилма Русеф прегърна търновци

  • велико търново-
  • дилма русеф
Дилма Русеф прегърна търновци - 1
Дилма Русев и Георги Първанов посетиха Царецев /Снимка БГНЕС/

Президентът на Бразилия Дилма Русеф е на посещение във Велико Търново. Визитата й у нас е по покана на българския държавен глава Георги Първанов.

Стотици великотърновци посрещнаха Дилма Русеф на площад Цар Асен, пред историческия хълм Царевец. Президентът на Бразилия наруши протокола и след като получи цветя от областния управител Пенчо Пенчев и кмета д-р Румен Рашев и опита традиционната българска пита, се обърна измина над 50 метра и се смеси с посрещачите, съобщи Дарик радио. Хората скандираха името и, разкъсаха кордона, за да я докоснат, а тя на български им благодари за сърдечното посрещане.

След това Дилма Русеф и президента Георги Първанов се качиха на Царевец с автомобил, придружени от служител на НСО. Държавният глава на Бразилия стъпи в тронната зала на българските царе, където миналата година бе открита паметна плоча с имената на 21 владетели на Търновското царство.

Тържественият обяд за Дилма Русеф бе в ресторанта на великотърновски грандхотел, където я посрещ

наха с традиционна търновска кухня. За нея бе приготвено плато, включващо чушка-бюрек, тиквички и патладжан, пиле по болярски и цедено кисело мляко със смокини.

Дилма Русеф ще си тръгне от старата столица с пейзаж на младия художник Светлозар Петров, луксозен албум на Велико Търново и DVD-та със спектакъла "Звук и светлина" и филм за Търновград, подарени и от кмета.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф посети и Габрово, където множеството се бе стекло, за да я посрещне. Преди това Русеф наруши протокола и във Велико Търново.

Искам да ви кажа, че съм имала много вълнения в живота си, но днес се вълнувам особено, тъй като изпълнявам една мечта - мечтата на моя баща да дойде в България.  Искам да знаете, че от днес част от Габрово живее в сърцето на Бразилия - в лицето на нейния президент, заяви  държавният глава на Бразилия с български корен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА