Last news in Fakti

24 Февруари, 2016 15:54 1 799 31

Илхан Кючюк внесе петиция в ЕП срещу забрана за агитация на майчин език

  • илхан кючюк-
  • петиция-
  • забрана-
  • агитация-
  • майчин език

Евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк представи внесената от него петиция срещу пълната забрана за използване на езици, различни от официалния език на Република България, по време на предизборни кампании в Комисията по петиции в Европейския парламент, съобщиха от ДПС.

Инициатива за отмяна на разпоредбата, залегнала в Избирателния кодекс на България, бе подета от евродепутата през изминалата година.

По време на представянето в Комисията по петиции Кючюк заяви, че това законодателно ограничение нарушава свободата на изразяване по време на предизборни кампании, както и правото на избирателите да получават информация на език, разбираем за тях, дори ако този език не е официалния език на страната, за да могат те да направят своя информиран избор. По думите му тези права и свободи са провъзгласени в чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз и член 10 от Европейската конвенция за правата на човека.

„Свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите. Те предполагат свободен обмен на мнения  и информация  в периода преди изборите и гарантират, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес. В тази връзка, забраната за използване на друг език, освен официалния български, по време на предизборни кампании е в явно противоречие с установените  международните демократични стандарти.

По време на дебата в Комисията по петиции се включиха представители от различни държави и политически групи, мнозинството от които подкрепиха изразеното в документа становище, че съответното законово ограничение води до нарушаване на европейското законодателство, както и че правото на всеки гражданин са Съюза да изразява послания и становища на своя майчин език следва да бъде гарантирано.

Комисията взе решение петицията да остане отворена и изпрати писмо за становище от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.  Бе решено още темата отново да бъде поставена за обсъждане в Комисията по петиции, като на този следващ етап участие ще вземе и Франс Тимерманс в качеството му на първи заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на върховенството на закона и Хартата на основните права.

„Повдигнах този въпрос не защото не обичам родината си, а защото искам да се превърне в истинска европейска демокрация. Не искам Република България да се утвърди като страна на двойните стандарти по отношение на човешките права“, коментира Илхан Кючюк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛЯМ ПРАЗ

    1 0 Отговор
    Агитацията трябва да бъде само на ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НА ДЪРЖАВАТА, в краен случай на някой от ОФИЦИАЛНИТЕ ЕЗИЦИ НА СТРАНИТЕ, ЧЛЕНКИ НА ЕС ( по подразбиране). Това, че електората на ДПС е необразаван и не знае официалния език, не трябва да го поставя в привилегировано положение ( т.е. само те да разбират какво говорят). А в Избирателния кодекс, според мен, трябва да има и образователен ценз( не трябва необразовани и лесно манипулируеми да избират управляващите).
  • 2 Мишка

    1 0 Отговор
    Като не разбира Български кво ще избира бе????Айде стига!!!!Щом е Българин с Български паспорт и Български избирател ще говори на Български! Ако не да Си вървят да си избират в страната чийто език им е майчин.Независимо дали са Англичани Германци Испанци Турци или Татари.
    Аман от прост и неграмотен избирател.Аман от прости политици.

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мишка":

    Правилно разсъждение, но за съжаление нашите политици не мислят по този начин. Майчиният език е за в къщи. В обществените заведения трябва да се говори националният език а именно БЪЛГАРСКИ. Докато парламента не го приеме това със закон, нищо не може да се промени. Все повече ще слушаме турска реч в БЪЛГАРИЯ.
  • 4 1234

    0 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ НА ЮГ ОТ БЪЛГАРИЯ ИМА ДЪРЖАВА В КОЯТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ГОВОРИ НА ТУРСКИ,ДА ОТИВА ТАМ. НЕ МОЖЕ НА КОГОТО КАКВОТО МУ ЩУКНЕ ДА ГО ПРАВИ.
  • 5 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Илхан Кючюк -звучно българско име ?
  • 6 бай

    0 0 Отговор
    КАК ЩЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ КАТО НЕ ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ.НЯКОИ,,БЪЛГАРСКИ,,ПОЛИТИЦИ КАТО МЕСТАН ТАКА ИСКАТ ДА НИ ИНТЕГРИРАТ КЪМ ЕВРОПА АМА И НА ТЯХ ВЕЧЕ НЕ ИМ МИНАВАТ ТИЯ САМО МЕРКЕЛ ОЩЕ ИМ ПРАВИ ..... АМА ЩЕ Я СМЕНЯТ.В САЩ ТРЪМП НАПРАВО ГИ ГОНИ КАТО НЕ ГО ХАРЕСВАТ. ВСЯКА ДЪРЖАВА СИ ИМА ПОЛИТИКА - ДА ПОГЛЕДНАТ ТУРЦИЯ И ЩЕ РАЗБЕРАТ
  • 7 tz92

    0 0 Отговор
    Аз съм може би най-големия патриот от коментиращите и обичам страната си, но не може със забрани от подобен тип да се ограничават хората от достъп до информация. В САЩ да не би някой да ограничава китайците или когото и да било. Хайде стига с тази омраза, предавана от поколения на поколения. Трябва да се научим да живеем заедно и да приемаме различните от нас. Светът вече така е устроен.

    Коментиран от #10

  • 8 Бат Саше

    0 0 Отговор
    Крайно време е някой признат историк да им обясни на тия "български турци", че са толкова турци, колкото аз съм швед. А "турският им майчин" език не е никакъв турски, а стар местен османски диалект. Та като заговорят на тоя турски в Турция и турците ги гледат като теле в железница и им викат българи. А как майчин език им е турскияТ, при положение, че поне 5 поколения гарантирано са раждани тук, да не говорим че и далечните им предци имат местни корени, да ми обясни някой "турчин", от тия прости промити мозъци. Още повече, че турският език е създаден 20-те години на 20 век ама на Мюмюн, дето името не може да си напише, му бил майчин. Ша умраааа от смех..
  • 9 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Е хайде пък да им позволят да видим какво толкова
  • 10 Бат Саше

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "tz92":

    Всеки гражданин по закон е длъжен да говори официалния език на родината си, приятелю. Та едва ли е лишен от информираност. А щатите не ги гледай, както и останала част от света. Той се разпада пред очите ти в момента. Ще видиш какво ще се случи в Европа в най-близко бъдеще. Подобни космополитни и мултикултурни проекти не са успели в нито един период от човешката история. Разпадат се и сега. Държавите се състоят от нации и национализмът е бъдещето, защото розовите очила почват да потъмняват. Или си част от своята нация, независимо от етноса си и работиш за благото на тази нация, или си маргинал. И тук никой не говори за омраза, а за безумие и простащина, която даже не трябва да бъде коментирана.

    Коментиран от #12

  • 11 Галя

    0 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ДВОЙНИЕТ СТАНДАРТИ!
  • 12 ГОСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бат Саше":

    От мен имаш 6 + за коментарите !!!
  • 13 Мехмед

    0 0 Отговор
    Подкрепям петицията.
  • 14 Даниела Колева

    0 0 Отговор
    Не може 21век да се ограничава комуникацията между хората, било то между избиратели и политици. Това рано или късно ще се случи. О, да ние сме свикнали да се развиваме с много години назад.
  • 15 сопа

    0 0 Отговор
    Ми, в един момент някои, дето повече не издържат, ще заиграе и майчината тояга върху анадолската тиква
  • 16 CМБългария

    0 0 Отговор
    Ако желаем да сме истинска европейска държава, с демократични ценности и разбирания. Това е един добър ход, който е приет. Надявам се да се реализира, тъй като етническите групи в България представляват около 20% от населението. От друга страна всички етнически групи трябва да се стараят повече, най-вече желанието за по-добро образование. Монетата има две части, но монетата е една. Всички живеем под едно небе! :)
  • 17 кокото

    0 0 Отговор
    а на цигански може ли !?
    Илхан Кючюк - тоз пък ко прай там !?
  • 18 НЕ на петицията

    0 0 Отговор
    То така се почва, после следва искане за втори официален език и т.н. до пълно обезличаване на нацията!
    Тука някакви лигльовци ми се пенявят за евросценностти, интеграция и пр. неработещи глупости. Аве слепи ли сте глухи ли сте не виждаъте ли на къде е тръгнала Европа или на вас не ви пука, ама като ви опре до г.за, ще искате да си смените "ценностите", но ще е много късно!
  • 19 jp power

    0 0 Отговор
    То хубаво си патриот, ама турски. Представяте ли си Меркел да агитира на авгански или Обама на испански или китайски. Тия резаци се подиграват с България. Накрая ще стане играчка плачка.
  • 20 SCHWARZ FREIHERR

    0 0 Отговор
    Поздравления за инициативата! Време е да се спират тези двойни стандарти в нашата Родина! Да, искаме да агитираме на турски, да искаме да агитираме на ромски, на арменски, на иврит и т.н. петицията е за отпадане на забраната за агитиране на друг език освен официалния и произтичащи "законови" глоби! В Европейска България вече е време да се спрат тези двойни стандарти! Националното законодателство не може да противоречи на наднационалните закони, които България е ратифицирала!
  • 21 Гост

    0 0 Отговор
    Като не разбирате български как въобще разбирате какво се случва в тази държава и за кого да гласувате. Всъщност забравих, че вие сте просто безмозъчна машина за гласуване и когато ви искат мнението ви го казват предварително. Защо просто не си съберете партакешите и не отидете там където се говори майчиният ви език, че да си го говорите на воля.

    Коментиран от #24

  • 22 abv

    0 0 Отговор
    кой век живеем кви са тия глупости дето ги пишете нормалное един човек да иска да си говори на майчиния език да не би да сме под диктаторство
  • 23 гост

    0 0 Отговор
    къф майчин като пра-баба ти е говорила на български.
  • 24 Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Много си прав, абсолютно точно казано!
  • 25 дам

    0 0 Отговор
    както е във всяка държава член на европейския съюз малцинсвата са с равни права така и ни в България искаме същото това което е нормалното , но за съжаление се приема ненормално по тоя начин и с такава омраза разделяне на хората няма как да се развива държавата време е вече да преодолеем тези елементарни работи и да бъдем европейци , но не само на думи ... !
  • 26 gosttt

    0 0 Отговор
    Hай много работещия български евродепутат и колкото да му завиждате и да говорите глупости той винаги ще е пред вас !
  • 27 gosttt

    0 0 Отговор
    Cтановището на г-н Kючюк е много правилно , всеки европейски гражданин би искал да си говори свободно на майчиния език за това което трябва да го подкрепим
  • 28 SCHWARZ FREIHERR

    0 0 Отговор
    Ето на това му се вика политик от класа! Изпълнява поетите ангажименти, а не просто да чака да му мине мандата и после пак да дава празни обещания. България, Европа имат нужда от повече такива политици!
  • 29 Rosen

    0 0 Отговор
    Факт е, че няма две еднакви същества на земята. Ако не беше така и всички бяхме еднакви, какъв щеше да бъде живота ни? Скучен, мрачен, сив. Нямаше да ги има красота, емоциите, любовта, нямаше да го има прогреса. Но нашият свят не е такъв. Може би някъде далече, в друга галактика, на друга планета има един еднообразен свят, може би там всички са еднакви, но ние не сме. И трябва да го приемем. Ако искаме да живем заедно трябва във всеки един момент да се стараем да търсим не това което ни отделя от другите, а това, което е общо между нас и тях. И ако най-накрая се научим да обичаме, това няма да е толкова трудно.
  • 30 Asen kirisha

    0 0 Отговор
    Горко на този народ, който е толкова лесно манипулируем. Липсата на зрялост в обществото ни, доказва, че е твърде рано в България да се говори за гражданско общество, щом не успяват да аргументират своята гражданска позиция (ако въобще я имат). Капанът, в който попадна голяма част от българските граждани, ще се освободи тогава, когато хората започнат да четат, а не само да препрочитат, било то новина във вестника, книга или закон.
  • 31 Vvvv

    0 0 Отговор
    Адмирации за инициативата г-н Кючюк. Всички имаме равни права и е крайно време националистическите партии заедно с Цъфнал ГЕРБ да проумеят това!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове