Last news in Fakti

29 Февруари, 2016 12:53 803 1

ДБГ ще подпише меморандума с 40 мерки

  • дбг-
  • подпише-
  • меморандума-
  • мерки

До 10-ина дни антикорупционният закон влиза в МС, обявиха от ДБГ. Проф. Даниел Вълчев посочи, че министрите нямат вилаети, че да се подлага на съмнение може ли премиер да разпореди спиране на търгове при наличие на съмнения

ДБГ ще подпише меморандума с 40 мерки - 1
Снимка: ДБГ

ДБГ ще подпише меморандума с 40 мерки и конкретни срокове и настоява за всяка следваща година да се договарят конкретни дейности и срокове по реформите

До 10-ина дни антикорупционният закон влиза в МС, обявиха от ДБГ. Проф. Даниел Вълчев посочи, че министрите нямат вилаети, че да се подлага на съмнение може ли премиер да разпореди спиране на търгове при наличие на съмнения.

В меморандума между ГЕРБ и РБ са поети 40 конкретни ангажимента със срокове, като 23 от тях са за времето до месец септември, 7 - до месец октомври, а 10 - до края на годината. В първите 3 месеца от действието на меморандума ще бъдат изпълнени 8 мерки по договорените 8 секторни политики. Меморандумът е платформа за консолидация, а не за разделяне на РБ и даваме мандат на вицепремиера и председател на партията Меглена Кунева да го подпише.

Това казаха на брифинг днес от ръководството на ДБГ и подчертаха, че всяка следваща година на управлението мерките и сроковете също трябва да се регламентират в приложение към коалиционното споразумение, за да е ясен политическият ангажимент и обществото да го контролира.

Нуждата от такъв документ възникна след провала на „историческия компромис”, с тезата за който ДБГ последователно изразяваше несъгласие, защото считахме конституционни промени като недостатъчно амбициозни, каза Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на РБ.

След едностранното и несъгласувано с останалите партии от Реформаторския блок изявление на председателя на ДСБ, че партията напуска управляващата коалиция и излиза в опозиция, всички останали пет партии в РБ се обединиха около разбирането, че е нужно подписването на меморандума с конкретни срокове и мерки, се казва в позицията на ДБГ, от където напомниха също, че подписите на всички председатели на партии от РБ, без ДСБ, стоят под декларацията за подкрепа на усилията на правителството за реформите.

Всички участващи в преговорния процес с ГЕРБ, от всички партии в РБ, без ДСБ, подписаха финалния документ, добави Даниел Вълчев от преговорния екип, като подчерта, че по два въпроса – праговете на преференциите и праговете за регистрация по ДДС – е имало дискусии, но се е стигнало до консенсусен текст.

Изготвеният меморандум отразява общият стремеж на РБ и ГЕРБ за провеждане на активни реформаторски политики в най-чувствителните сектори – противодействие на корупцията и съдебна реформа, образование, здравеопазване, енергетика, административна реформа и електронно управление, икономика и публични финанси, външна политика и отбрана, изборно законодателство, се казва в позицията на ДБГ, и се подчертава, че от партията не приемат тезата за РБ като „провален” и “изчерпан” проект. Напротив, именно обединяването около ясни реформаторски политики, изразени в конкретни мерки в реални срокове, би дало нова възможност за политическа консолидация на РБ, се казва в документа.

Ще следим внимателно изпълнението на поетите ангажименти в меморандума от министрите в това число и от страна на четиримата членове на правителството, излъчени от РБ, казаха от ДБГ, посочвайки имената на министрите Кунева, Москов, Лукарски и Ненчев. По думите им, ДБГ ще инициира още през април обща политическа среща на управляващото мнозинство ГЕРБ - РБ, на която да бъде направена първа междинна оценка на изпълнението на мерките, предвидени в меморандума.

Надяваме се всички колеги от РБ да се присъединят. Смисълът на меморандума е да се избегне това, което стана миналата година с различните гледни точки какво е реформа и в какви срокове и с какви актове се прави, обясни проф. Даниел Вълчев. Според него меморандумът има политическо, не толкова юридическо значение. Който иска да подкрепя усилията на мнозинството за реформи, е добре дошъл да го подпише. Дали се подкрепя едно управление или си в опозиция е основен въпрос във всяка нормална политическа система, посочи още той.

На въпрос за спрените от премиера обществени поръчки, проф. Даниел Вълчев посочи, че един премиер може да нареди на министрите да спрат поръчките, ако има съмнения. Министрите нямат свои вилаети, разбира се, че премиерът може да разпореди спиране, подчерта той и добави, че в законодателството на страната вече няколко пъти се е променяла нормата дали обжалването на една обществена поръчка спира или не спира процеса на конкурса.

Корупцията е взела невероятни размери в българското общество, според Вълчев, и вече е на всички нива. Без политическа воля спирането й няма да стане. Без ясен политически ангажимент това да се спре, категоричен бе Вълчев. По думите му, първата точка в меморандума е приемането на сериозен антикорупционен закон, който до 10-ина дни ще бъде внесен в Министерския съвет.

Димитър Делчев добави, че РБ е жизнен проект, който на последните 3 вида избори показва ръст и определи като политическа незрялост такъв проект да се квалифицира като „изчерпан”. ДБГ счита, че управлението има капацитет да прави реформи, подчерта също той.

Настимир Ананиев съобщи, че обикаля структурите непрекъснато и на нито една от срещите нито един човек от ДСБ не е казал, че ДСБ искат да излязат от РБ. Напротив, хората искат РБ да остане единен. Структурите на ДСБ подкрепят политиките на правителството и искат да се поеме ангажимент за конкретни срокове, подчерта Ананиев. Даниел Вълчев добави, че е оптимист, че  ДСБ на форума си в средата на месеца ще  вземат решение за оставане в РБ, както и че ръководството на партията редовно присъства на заседанията на Изпълнителния съвет на Блока.

Димитър Танев, заместник-председател на ДБГ, прочете някои от мерките в частта „Икономика, развитие и публични финанси” в меморандума и подчерта, че е договорено запазване на данъчната система и недопускане на въвеждането на нови данъци и запазване на преразпределението на бюджетни средства от държавата до 39% от БВП, приемане на ЗИД на Закона за публично-частното партньорство, внасяне на Закон за индустриалните зони и технологичните паркове, практическо реализиране на реформата, приета със Закона за акцизите и данъчните складове, за въвеждането на измервателни уреди с фискална цел за производителите на цигари и алкохол, пълна публичност на информацията за КТБ, финансово обезпечаване с европейски и национални средства на Целенасочената инвестиционна програма за развитието на Северозападна България и слабо развитите райони.

Попитан за КЗК той каза, че до сряда РБ ще има заседание и ще прецени дали ще издигне номинации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тони

    0 0 Отговор
    Няма нещо, което Пръмовица да не може да подпише.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове