20 Март, 2016 15:10 1 954 4

Паролин: Да отворим сърцата си за бедните, страдащите и нуждаещите се

  • пиетро паролин-
  • сърцата-
  • бедните-
  • страдащите-
  • нуждаещите се

Да запазим духа на Св. Св. Кирил и Методий и на техните ученици

Паролин: Да отворим сърцата си за бедните, страдащите и нуждаещите се - 1
Снимка: БТА

Посещението на държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин в България започна с освещаване на обновената катедрата на „Успение Богородично“, която е център за католиците от източен обряд в България.

Той освети католическия храм заедно с епископ Христо Пройков, с другите двама български епископи и с монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. Обновената църква е построена през 1924 година. До този момент тя не е била освещавана, а само благословена.

Според Ива Михайлова, журналист, експерт по Ватикана, Пиетро Паролин  по време на службата е предал специалния поздрав на папа Франциск към всички българи и особена за католиците, които живеят в страната. Той е споделил, че папата следи с голям интерес живота на тази католическа общност, която е малка, но пълна с енергия и много дейна със своя принос за общото благо на цялото българско общество.

Държавният секретар на Ватикана е призовал присъстващите да проявят разбирателство и уважение към православните братя и към хората, които не вярват, както и да запазят жив духа на Св. Св. Кирил и Методий и на техните ученици, които са евангелизирали тези земи на Източна Европа.

По особен начин в тази година на милосърдието, което бе обявено от папа Франциск, кардинал Пиетро Паролин е призовал участващите в богослужението да бъдат внимателни към най-бедните, нуждаещите се, страдащите и изключените от обществото.

Ден преди посещението си в България Пиетро Паролин посети и Македония. Ето какво разказа за това посещение Ива Михайлова, която я придружавала високопоставения гост: Както знаем Македония е една държава, която е на първата линия на пътя на бежанците. По време на посещението на държавния секретар на Ватикана в Македония (на 18 и 19 март) във всички свои речи той използва възможността да подчертае нуждата от човешко отношение към бежанците, нуждата от това, че те имат право на хуманитарна помощ и правото да подадат молба за убежище. Това тяхно право трябва да бъде уважено.

Кардинал Пиетро Паролин освен това отправи няколко призива към ЕС да се намери човешки начин за излизане от кризата, който да търси доброто на всички заинтересовани страни, включително и на бежанците.

Бе много впечатляващо посещението на кардинала в бежанските център в Гевгелия, който се намира на границата с Гърция. Там в момента има 25 бежанци. Те са блокирани заради затварянето на границите и те не могат да продължат. Той пожела да се срещне един по един с бежанците, прегърна майката, загубила двамата си сина във водите на Сува река, която група бежанци са я прекосили нелегално, за да се доберат до Македония. Кардиналът прояви голямо разбиране, изслуша историит на тези бежанци. Изслуша също така техните призиви за отваряне на границите. Заяви, че той е в бежанският център и по поръка на папа Франциск, който също използва всеки случай, за да ни напомни, че бежанците са хора като нас, които бягат от войната. Мъже, жени и деца, които имат проблеми и нужда от помощ.

Кардинал Паролин днес е на посещение и в манастира на Монашеска общност Сестри Евхаристинки, който е и Генералното Управление на Монашеската Общност за всички Сестри от България и Македония, и Медицинския център „Йоан Павел II“, ръководен от монахините, който предлага медицински грижи за социално слабите и намиращия се наблизо център за прием на бежанци.

Тази вечер, кардиналът ще предстоятелства света литургия за празника Връбница в конкатедралния храм от латински обред „Св.Йосиф“. След обреда е предвидена среща с клира и богопосветените в България.

На 21 март държавният ватикански секретар ще се срещне с патриарх Неофит и с някои членове от Светия Синод на Българската православна църква. Предвидени са срещи и с президента на Република България Росен Плевнелиев, министър –председателя Бойко Борисов и Великия мюфтия Мустафа Хаджи.

По време на двудневната си визита кардинал Пиетро Паролин ще посети и някои от забележителности на София.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Колко "бежанци" прие Ватикана?
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    Точно така , уж са божи хора там и пращят от състрадание и божествено благо , най вече милиарди долари с неясен произход , а да приемат бежанци дума няма . Но иначе акъл и съвети дават безплатно . И за религиозната мафия , както и за еврейския заговор е цел , развитите нации да се наводнят с примитивни етноси , за да се размие общия интелект . Тези конспиратори нямат изгода от интелигентни и мислещи нации . Това е крайната цел на глобализма , съсипването на старите матерни нации в Европа .Като тяхната пропаганда постоянно сатанизира нацизма , който е фундамент за всяка една нация и държава . Тези хора са врагове на Европейските нации .
  • 3 Милен

    0 0 Отговор
    Тези божи хора , не са нищо друго , освен едни религиозни лордове , генерирани от безочлива измама и конспирация . За тях е важно да има много вярващи , колкото повече , толкова повече власт и пари ще имат .
  • 4 ШШШШТ

    0 0 Отговор
    ЩО НЕ СИ ЗАВРЕ ШАПЧИЦАТА В ДИРНИКА ТОЯ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове