21 Март, 2016 16:20 1 401 2

Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ I степен кардинал Пиетро Паролин

  • плевнелиев-
  • удостои-
  • орден-
  • стара планина-
  • степен-
  • кардинал-
  • пиетро паролин

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит също прие днес Паролин

Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ I степен кардинал Пиетро Паролин - 1
Снимки: Президентството

Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ I степен държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин за неговите заслуги за развитието на отношенията между Република България и Светия престол. На тържествена церемония на „Дондуков“ 2 държавният глава изрази задоволство от визитата на Негово Високопреосвещенство и на делегацията на Светия престол у нас и ги определи като ярко свидетелство за приятелските чувства и за отношенията на взаимно уважение и сътрудничество между България и Ватикана. 
 
Президентът изрази благодарност за отзивчивостта на Светия престол към въпросите, свързани с подкрепата на усилията за получаване на нова църква за българско богослужение – храма „Свети Павел“ в Рим, както и с продължаването на ежегодните аудиенции при Негово Светейшество на високопоставени български делегации и на поклонението на свети за българите места в Рим по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.
 
Плевнелиев посочи важната роля на католическата общност в България в исторически за българския народ моменти и припомни, че отношенията на България със Светия престол имат хилядолетна история. „Винаги ще помним, че Анджело Ронкали – Папа Йоан XXIII, служи като апостолически делегат в София и остави ярък спомен със своята благотворителна дейност сред българите в много труден момент за нашата история“, допълни държавният глава. Президентът припомни и светлия спомен от посещението на светия папа Йоан Павел II в България.
 
„Република България активно подкрепя усилията за международната общност за поддържане на диалога между цивилизациите, религиите и културите. Споделяме тревогите на папа Франциск и на Светия престол за всички страдащи от конфликти в Близкия Изток, Сирия, Украйна и всички други кризисни места в света“, каза още държавният глава. Президентът подчерта, че страната ни е символ на диалог и мирно съжителство между религиите, на толерантност и разбирателство между религиозните общности. „Споделяме общи празници и общо бъдеще“, заяви още държавният глава.
 
„България високо цени отношенията със Светия престол и искрено желае съществуващият отличен диалог да продължи и занапред в стремежа за изграждане на един по-хуманен свят в защита на слабите и уязвимите“, каза Росен Плевнелиев и пожела на кардинал Пиетро Паролин енергия и успех във високоблагородната му мисия.
 
„Приемам това високо отличие като признание за приноса на Светия престол към международната общност и за създаването на добри отношения с всички държави, включително с България“, заяви от своя страна държавният секретар на Ватикана, след като получи от Росен Плевнелиев най-високото държавно отличие. Негово Високопреосвещенство открои историческите моменти от българската история, довели до свободата и независимостта на българската държавност.
 
„България винаги е била на кръстопът и тук са си давали среща различни народи. Битките от миналото ни напомнят, че тези срещи невинаги са били лесни и че никога не бива да подценяваме предизвикателствата, които те носят със себе си. Но България има дълга традиция на хармония и на диалог между различните групи и религии. В това отношение дълбоко ценя ангажимента на президента за запазване на тази благородна традиция“, посочи Паролин. „Надявам се, че вашата страна ще продължи да поддържа щедрия дух на гостоприемство и откритост и така ще спечели от обогатяването, което винаги носят различните“, каза държавният секретар на Ватикана, като отправи благословия към целия български народ.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит също прие днес кардинал Пиетро Паролин. Срещата се състоя в приемния салон на Синодната палата.

Паролин беше придружаван от Апостолическия нунции Н. В. Пр. Архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, Н.Пр. Епископ Христо Пройков - Апостолически екзарх в София и представители на Нунциатурата, както и Н. Превъзходителство проф. Кирил Топалов посланик на България при Светия Престол. Гостите бяха придружавани от директора на Дирекция „Вероизповедания” към МС Емил Велинов.

От страна на Българска патриаршия в двустранната среща взеха участие Западно и Средно-европейски митрополит Антоний, архимандрит Герасим  - главен секретар на Светия Синод на БПЦ -Българска Патриаршия, архимандрит Дионисий - председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”, стафрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, доц. д-р дякон Иван Иванов от Богословксия факултет при СУ „Св. Клиимент Охридски” и началник Отдел „Връзки с обществеността Александра Карамихалева.

Като благодари за честта да бъде приет от Патриарх Неофит и за традиционно добрите отношения между БПЦ и Апостолическата нунциатура, Паролин изрази надежда, че настоящата среща ще заздрави още повече дипломатическите и междуцърковни отношения, и ще разшири сътрудничеството между Католическата и Православната църкви в областта на социалната и образователната сфери.

Българският патриарх благодари за предоставената възможност български православни църковни общини да извършват своя литургичен и духовен живот на територията на Западна и Централна Европа. Той припомни, че добрите отношения между православните християни и католиците в България имат дългогодишна история, и сподели личният си опит като Русенски митрополит в изграждането им. Двете страни се съгласиха, че ръководещи в отношенията между католици и православни трябва да са думите на папа Йоан ХХІІІ, според които трябва да търсим това, което ни обединява, а не това, което ни разделя.

Като жест на братска любов и гостоприемство Митрополит Антоний определи готовността, с която Римо-католическата църква предоставя свои храмове на българските общини зад граница, като уточни, че около 90 процента от храмовете, които ползва Българската Западно и Средно- европейска епархия са преотстъпени от католическата църква за литургическо ползване от православните. Специална благодарност митрополит Антоний изрази за предоставения на българската църковна община в Рим храм „Сан Паоло ала Регола”, който е с особена историческа важност за Римо-католическата църква, тъй като на това място св. апостол Павел е били в затвор.

По отношение на взаимното сътрудничество в областта на образованието и науката Негово Светейшество благодари за възможността български православни студенти и преподаватели да учат и специализират в католическите университети. Доц. дякон Иванов отбеляза дългогодишната практика и сътрудничество с Университета Грегориана и Папския институт за Източни науки в Италия, и Източно-църковния институт в Германия, като отправи призив за продължаване на сътрудничеството в тази област.

Кардинал Паролин изтъкна добрата практика ежегодно българска държавно - църковна делегация да посещава църквата „Сан Клементе” в Рим, където е гробът на св. Кирил, по повод честването на Празника на Българската просвета и култура, както и за предстоящите чествания на 1100 г. от успението на св. Климент Охридски.

По време на срещата бе повдигнат и въпросът за възможността Българската православна църква да получи частица от мощите на св. Кирил Философ. Двете страни си размениха паметни подаръци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кучето шаро

    0 0 Отговор
    ПЕДОФИЛ С ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА
  • 2 Монго

    0 1 Отговор
    Тези ордени нашия мистър Бийн ги раздава,като значки от панаир.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове