22 Март, 2016 12:42 957 1

ВМРО иска Столична община да разчисти спешно „Факултета“

  • вмро-
  • иска-
  • столична община-
  • разчисти-
  • спешно-
  • факултета

Повод за това е, че от миналия четвъртък има свличане от улица „Гайтанци” към ж.п. линията, което застрашава железопътния превоз

ВМРО иска Столична община да разчисти спешно „Факултета“ - 1
Снимка: ВМРО

Общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера изпрати сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова с настоява за спешни и крути мерки в кв. „Факултета“ в района на ул. „Гайтанци“.
Повод за недоволството на представителя на ВМРО – Българско национално движение е, че от миналия четвъртък има свличане от улица „Гайтанци” към ж.п. линията, което застрашава железопътния превоз. Днес общинският съветник е получил данни, че свличането продължава и застрашава железния път.

Припомняме, че само преди година участъкът беше ремонтиран, което струва на НКЖИ 7 млн. лв. От ВМРО се опасяват, че поради свличанията може тотално да се компрометира състоянието на релсовия път. През м. февруари т.г. съветниците от ВМРО в София предупредиха, че заради незаконното строителство, незаконната канализация и купищата боклук, които циганите от „Факултета“ струпват на общинска собственост покрай ж.п. линията може да се стигне до подобна развръзка.

Ето и пълният текст на сигнала:

„Уважаема госпожо кмет,

Сигнализирам Ви за сериозни нарушения в инфраструктурата в кв. „Факултета” по протежение на ул. „Гайтанци”. Налице е свличане на земни маси откъм улица „Гайтанци” към ж.п. линията София - Кулата. Засегната е и самата ул. „Гайтанци”, като е пропаднала и част от асфалтовата настилка. Има данни, че част от свлечените земни маси и отпадъци (битови и строителни) са се свлекли и върху самата ж.п. линия. Отделно от това се установява наличието и на незаконна канализация, която е заустена в сервитута на НКЖИ, респективно се отича покрай траншеята на железния път, овлажнява допълнително почвата и насипа и може да доведе до пропадане на още земни маси, до компрометиране на железопътната инфраструктура, което да създаде опасност за движението, а и за живота и здравето на персонала и пътниците в подвижните състави на „БДЖ - Пътнически превози“.

Свличането е започнало в четвъртък миналата седмица и към настоящия момент опасността от последващи свличания на земни маси е потенциална. Това може да доведе до последващи проблеми с експлоатацията на релсовия път, включително и до спиране на движението. Необходими са бързи мерки, включително авариен ремонт и изграждане на подпорни съоръжения, които да обезопасят участъка.

Отделно от това днес граждани сигнализираха, че влаковете се  пренасочват през ж.п. участъка на Волуяк, тъй като движението по междугарието Горна баня - Захарна фабрика е спряно. Според информацията жители, населяващи квартал „Факултета“, са блокирали движението на влаковете. Това представлява сериозно нарушение на обществения ред и незабавно трябва да се вземат мерки първо за пускане на движението, а след това и за установяване и привличане към отговорност на подбудителите, организаторите и участниците във въпросната блокада. Отделно от това има съмнения, че поради свличанията участъкът е станал опасен за експлоатация.

Уважаема госпожо кмет,

Моля за незабавно становище от Ваша страна по така поставените въпроси, както и за бързи действия от страна на администрацията за решаване на проблема със свличанията на земни маси. Очевидно е, че свлачищата са откъм терени общинска собственост и е отговорност на Столична община да обезопаси тези участъци, включително и чрез премахване на незаконните постройки и незаконната канализация, разположени по тези терени.“
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф

    0 0 Отговор
    Уважаема госпожо кмет,
    Не знам до кога ще търпите или ще търпиме, тази гнусна "брадавица" кв. Факултета? Няма ли сила която да разчисти този терен от циганите. С всеки изминал месец те се роят като зайци. Някога там беше едно приятно и спокойно място за живеене и разходка, сега е като площадка за снимане на филми с индианска тематика. Цял квартал, визирам кв. Овча купел, е пропищял от тях, кражби, нападения и смрад. Може би трябва да си постороят катуна в градинката пред СО за да ги забележите? Напрежението за сега искри но в един прекрасен, за българите, момент, ще избухне със страшна сила дано не бъде късно. Някои от циганите имат законна собственост, но са твърде малък процент в сравнение. Вземете пример от руските ОМОН как се разчиства гето. Полезно е да се взима опит не само от г-жа Меркел а и от г-н Путин, понякога.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове