Last news in Fakti

27 Март, 2016 13:10 5 709 8

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер

  • откриха-
  • модернизираната-
  • военновъздушна-
  • база-
  • безмер

В удължаването на пистата и инфраструктурата на летището са вложени над 62 млн. лева

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер - 1
Снимки: БТА

В Безмер откриха модернизираната военновъздушна база за предно разполагане. Летището на базата вече изцяло отговаря на стандартите на НАТО. Там ще могат да кацат най-големите военни самолети. 

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер

Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев официално откриха модернизираното летище. В удължаването на пистата и инфраструктурата на летището са вложени над 62 млн. лева. Над 7 милиона лева са дошли от Министерството на отбраната.

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер

Модернизацията продължи близо две години. Пистата беше удължена, беше поставена нова маркировка и ново осветление. 

Авиобаза Безмер, която е със 65-годишна история, вече разполага с писта, с дължина 3 000 м (преди е била 2 500 м) като в двата й края са направени места за обръщане с дължина 150 м. Широчината на пистата е 60 м., с две странични ивици за безопасност. Изградени са две местостоянки за самолети тип С-5 и С-130, с обща площ 133 150 м2 бетонова настилка, които са свързани с пистата посредством новоизградени пътеки за рулиране. Изградени са още карго терминал, с площ 11 800 м2 бетонова настилка и мостово съоръжение.

“Това, което може да се допълни е, че и Гражданската авиация, при нужда, при аварийни полети, или когато времето е неподходящо, където и да е, това денонощно ще бъде на разположение на Гражданската авиация. Така че е полезно, не само за военните, а и за хората”, заяви Бойко Борисов.

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер

Попитан дали след модернизацията, летището няма да се превърне в прицел на терористични действия, премиерът заяви:

“Толкова сте интересни хора, те два пъти повече туристи идват на 50-60 километра от тук… Те ще си бомбардират техните туристи ли? Просто престанете да си мачкате държавата по този безобразен начин.”

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер

Относно изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че идеята за издигане на предпазно съоръжение с Гърция не е добра, министър-председателят заяви:

“И на нас не ни се прави защитно съоръжение, но те трябва да си изпълнят ангажиментите. С цялото ми уважение към тях, ако си спазват Шенгенските правила и норми, няма да има такъв въпрос. Проблемът е, те даже не са и бежански лагери в Гърция, те просто са придвижени от единия край до другия на Гърция и там са струпани, което не отговаря дори и на думата лагери. Там е критичната точка, затова сега и с горските стопанства, ще им помогна малко на военните да направят по-бързо просеки, за да има готовност за такива съоръжения. Изобщо не ми се прави съоръжение. И аз съм против такива съоръжения, но хората очакват от нас, да защитим границата.”

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер

Министър Николай Ненчев допълни, че при необходимост, на границата ще бъдат командировани допълнително военнослужещи.

По думите му в началото на април ще се проведе съвместно учение на военни части и граничната полиция за защита на морските граници на страната.

„Днес празникът е за пилотите, механиците, за всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС, защото само добрата инфраструктура и модерната техника могат да дадат сигурност на хората, посветили живота си на българската военна авиация“, заяви още Ненчев.

Той отбеляза, че с увеличаването на приходите, правителството ще дава нови възможности за модернизиране и развитие на армията.

„Всяка една нова инфраструктура е път и възможност за развитие на икономическия потенциал на страната и за създаването на нови работни места за младите хора в региона“, посочи министърът на отбраната. Той благодари на съюзниците от НАТО за финансовата подкрепа, с която стана възможна реализацията на проектите за модернизация на авиобаза Безмер.

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер

Четири от самолетите Су-25, които по време на ремонтните работи временно бяха пребазирани в авиобазата "Граф Игнатиево", са върнати на летище "Безмер". Водачът на ударната група майор Люцканчев докладва, че навигационната система работи перфектно, а новите светлинни системи дават възможности за успешно приземяване и в лоши метеорологични условия.

Проектите за „Удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане", „Осигуряване на местостоянка за стратегически и тактически транспортни самолети" и „Осигуряване на карго терминал" в авиобаза Безмер са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 - 2016 г. В тях са вложени близо 62 364 925 лева (без ДДС), от които над 7 387 000 лева по програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева - от общите фондове на НАТО по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).

На церемонията днес в авиобаза Безмер присъстваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, висши офицери от Българската армия, представители на местната изпълнителна власт, ветерани от ВВС.

Откриха модернизираната военновъздушна база Безмер


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 исас

    2 2 Отговор
    Бодряшки думи , но май има и хора, които ще им се вържат.
    Колкото Ново село е българска база ?!
  • 2 лентоклъц

    1 2 Отговор
    Бокиии па реза лентичкиии, ййееей...
  • 3 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Разбрахме вече, че нашите военни по границата ще са без оръжие. Ще имат ли гащи -- или ще са и без гащи? И що за войска ще е тази, без оръжие? На Безмер САЩ и НАТО войските без оръжие ли са ? Ако са без пищови и пушки -- поне добре да са им изгладени униформите и чипиците лъснати !!!
  • 4 ЧЕСТНО

    2 1 Отговор
    ТЕ ПАЗВАНТИТЕ ДЕТ ГО ПАЗЯТ ПОВЕЧЕ МАЙ ОТ ВОЕННИТЕ .ОТ ЛЮБОВТА НА НАРОДА ЛИ СЕ ПАЗИ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ????!!::::
  • 5 jambazina

    2 1 Отговор
    62 милиона за да могат да паркират 4 самолета. Много яко. Поне да летяха.

    Коментиран от #6

  • 6 Страничен наблюдател

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "jambazina":

    Българите сте вечно недоволни от живота.Ако ще и петролен кладенец да ви подарят,пак само ще мърморите и завиждате,малки злобни човечета. Тва е генетично записано,явно.
  • 7 Джими

    1 0 Отговор
    То летището добре, но като я гледам тази " Сварка" навремето дядо ми е летял на такава.
  • 8 goni

    1 0 Отговор
    До Страничен. До известна степен си прав!:) Но, само до известна!:) На кого е известна ти си знаеш! Много добре знаеш че такива подаръци не се правят! За кого е ползата също знаеш! Колкото до генетиката ти трябва още малко образование!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Всички градове