Last news in Fakti

6 Април, 2016 06:30 9 183 8

Пазарджик ще има първи завод за авточасти

  • кат-
  • полиция-
  • авточасти-
  • пазарджик-
  • завод

Преглед на печата

Пазарджик ще има първи завод за авточасти - 1

„24 часа”

КАТ отне 60 купени книжки

Масово отнемане на шофьорски книжки от КАТ започна след корупционния скандал в Автомобилната инспекция. Разплитането на схемата вече е в ход. ДАИ анулира куп изпитни протоколи, за които има данни, че са манипулирани. А документите вече пристигат в КАТ. До момента е ясно, че само в София ще бъдат отнети 60 шофьорски книжки, защото не са взети по надлежния ред.

„Труд”

Бум на винетки втора ръка                     

Българи масово продават винетки втора ръка в интернет, показа проверка на „Труд”. Ползваните стикери вървят по 70 лева. Така българинът спестява по 30 лева от винетка, след като от тази година цената на годишните стикери беше повишена на 97 лева.

Един от тях е търговец, който се представя за Стефан от Монтана. Находчивият българин купуват автомобили с платена винетка, после сваля стикера и го продава отделно .

„Стандарт”

Повече пари за млади учени

Ще се стремим да вдигаме процента от брутния вътрешен продукт, който се отделя за наука, каза министър Кунева. "Имам разбирането на моите колеги в кабинета, но трябва да знаем, че колкото повече създаваме, толкова повече пари за наука ще има", уточни тя. МОН вече отпусна 2 милиона лева за младите учени в БАН. За финансиране с тях са кандидатствали 380 души, които са били рецензирани от най-добрите имена в академията. На финала са финансирани 231 проекта.

„Сега”

Над 150 проекта се състезават за ново лого на България

Повече от 150 проекта са подадени в рамките на конкурса за ново туристическо лого на страната, съобщиха вчера от ресорното министерство. Интересът е забележителен, като се има предвид, че в предния конкурс от 2013 г., който се провали след шумен скандал, авторите се състезаваха за спечелване на седемцифрено финансиране, а сега има само символична награда. През 2013 г. се стигна до излъчване на победител, но разработката му за емблема на българския туризъм за 1.6 млн. лева срещна масово неодобрение и при това се оказа "близнак" на логото на Киргизстан.

„Капитал дейли”

Пазарджик ще има първи завод за авточасти

Картата на градовете със заводи за авточасти се разширява - новото попълнение е Пазарджик. В града до края на годината ще заработи фабрика за компоненти, които ще се вграждат в автомобили на BMW, VW, Ford и т.н. Инвеститор ще е "Арексим" - един от малкото заводи с български собственик, който произвежда части за западни марки. В момента текат преговори с германски партньор, който да придобие дял в предприятието. По информация на "Капитал" става дума за германската Kostal, с която "Арексим" работи от години в Смолян.

Инвестицията още не е уточнена, но ще е от порядъка на няколко десетки милиона лева. По обявеното дотук само земята и ремонта на сградата ще е около 15 млн. лв., но това е без машините. Планът е до края на 2016 г. в новото предприятие да работят 300 души, а до 10 години - 2000.

Монитор

Вкарват шпиони сред чиновниците

Шпиони ще влизат в чиновническите редици, за да душат за нерегламентирано външно влияние, което може да заплаши националната ни сигурност. Възможност за това е разписана в Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), публикуван в Държавен вестник. В него се посочва, че разведките могат да заемат длъжности под прикритие в държавната администрация,  във фирми, в граждански дружества, както и като хора със свободни професии. В тази си роля в държавния и частния сектор те ще изпълняват тайно законовите си задължения да събират разузнавателна информация за чужди страни, организации и лица, както и за свързани с тях български структури, която е от значение за националната сигурност на страната. В правилника се предвижда разведките под прикритие да преминават специална подготовка, а след това така да се впишат в средата, че никой да не разкрие, че са агенти на ДАР. Ако шпионинът в държавната структура е на позиция с по-ниска заплата от реалната му в агенцията, то звеното ще му доплаща разликата. В случай, че получава по-високо възнаграждение на тайната си служба пък, то парите отгоре си остават за него, предвижда още публикуваният правилник.

 „Дума”

28 са кандидатите за лидер на БСП

28 души са номинирани за лидер на БСП. 11 от тях са нови лица и това са Ангел Найденов, Антон Кутев, Атанас Петков, Ваня Добрева, Георги Пирински, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Радослав Каратанчев, Стефан Василев, Таско Ерменков и Явор Куюмджиев", съобщи вчера организационният секретар на партията Станислав Владимиров. Той обяви, че до момента са проведени 177 конференции на партийните организации. Предстоят още 123.

„Новинар”

Пъплим с 30 км/ч в центъра на София

През 2019 г. колите ще пъплят с максимална скорост до 30 км/ч в самия център на София.

 

Ограничението на скоростта ще важи за карето между бул. „Христо Ботев”, ул. „Алабин”, ул. „Леге”, бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски”.

Това предвижда проект на Столичната община за изграждането на първата в столицата т.нар. успокоена зона, в която ще се осъществява съвместно велосипедно и автомобилно движение, съобщи за „Новинар” зам.-кметът по транспорт Любомир Христов..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    0 0 Отговор
    Някога листовките бяха много по лесни, но се курмуваше месеци! Аз започнах есента и май месец ми беше изпита!

    Коментиран от #7

  • 2 гостенин

    0 0 Отговор
    След като прочетох новините на тази страница, виждам, че всичко в България е тръгнало на оправяне ;)
  • 3 Кларитон

    0 0 Отговор
    Общината да сложи на всяка пътека легнал полицай!
    По бул"Сливница" летят като на писта!
  • 4 Джеки

    0 0 Отговор
    И журналистите са ни като политиците за един чеп не стават. Със страхливи и послушни журналисти няма как да усетим свободата на словото.
  • 5 бай Иван

    0 0 Отговор
    Голям праз! Пазарджик е е едно средно голямо село!

    Коментиран от #8

  • 6 бай Иван

    0 0 Отговор
    Свалената винетка няма холограмния стикер зашото се заличава при свалянето.После за да го докажеш трябва да представиш документ за сменене предно стъкло..аси и тъпанарите мноу са проссти!
  • 7 Дядо Йоцо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джон Смит":

    Ами отнело ти е много време защото си "кУрмувал", а не си "кОрмувал". Аз взех книжка на 20 г. през 1973 г. след интензивен едномесечен курс, в който часовете по теория и кормуване бяха точно толкова, колкото и на тримесечния курс, но бяха всеки ден. Сега не знам колко учат и колко кормуват, но според мен е крайно некачествено и малко.
  • 8 FR V

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "бай Иван":

    има ли значение Пазарджик колко голямо село е?!
    Ти да не си потомък на на някой римски император и да си от Рим.
    100% си произлязал от някоя колиба и сега избиваш комплекси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове