Last news in Fakti

12 Април, 2016 20:03 1 925 5

Ще има ли събираемост на глобите от КАТ?

  • глоби-
  • събираемост-
  • кат

Събираемостта на глоби за пътни нарушения е 30%, целим да обърнем модела, посочи Настимир Ананиев

Ще има ли събираемост на глобите от КАТ? - 1

Глобите за водачи, които управляват автомобил без книжки, да станат между 1000 и 1500 лева за първо нарушение и от 3000 до 5000 лева за второ нарушение. Това са част от мерките, обсъждани от експерти по транспорта, "Пътната полиция" и народни представители.  С глоба до 1500 лева ще се наказват и собственици на автомобили, които предоставят превозно средство на неправоспособен водач.

За "Хоризонт" председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев обясни, че може да се подобри събираемостта на глобите от нарушителите, която към момента е 30 процента:

Същественото, което ние предлагаме, то е всеобща идея, която дискутираме с всички засегнати страни и най-вече "Пътна полиция", МВР, разбира се, това е обръщането на модела на събираемостта. В момента полицията търси нарушителите като използва доста голям ресурс за това нещо. Напомням, че събираемостта към момента е само 30 процента, а ние искаме да обърнем модела. Всъщност нарушителите да търсят полицията, като обвързваме "Гражданската отговорност" и техническия преглед на автомобилите, които са задължителните годишни елементи, със самите глоби. Това значи, че вие, ако искате да използвате някоя от тези услуги и отидете при доставчик на услугата, той да ви я откаже, тъй като вие дължите глоби на КАТ и по този начин обръщаме модела - хората да търсят полицията, за да видят какво не е изчистено в тяхното досие.

Обсъждано е още, че пътните полицаи, които са получили бонус или премия за наложена санкция, да носят отговорност, ако актът не мине в съда. Предстои предложенията да бъдат обсъдени в парламентарната транспортната комисия преди да бъдат гласувани в пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Няма да има , а и не трябва да има . Тези са правителствени рекетьори, все ще намерят за какво да те глобят . Никога няма да си платя фишовете , не мисля че имам вина за да ме глобяват .
  • 2 CCCP

    0 0 Отговор
    Защо не дават процент на тези, който снимат нарушенията от колите си!
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Няма да има събираемост, близко е до акъла, че една глоба не значи нищо ако не е събираема. След като може да се отлагат актове по давност, тогава МВР може да спре да пише актове, всеки може да си ги отложи. Една глоба е ефективна ако лицето е блокирано по всички законови линии на финансова активност и е принудено да си плати: покупка/продажба на мпс, плащане на данъци, издаване на документи, откриване/закриване на сметки, та дори и заплащане на комунални услуги. За един българин, който страда от сериозна липса на морал и отговорност, и за който е възвишена цел в живота не какво ще постигне с усилие, а как да мине метър още един ден, никакви доброволни мерки няма да са ефективни.

    Коментиран от #4

  • 4 Димо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Еми ти си само за Северна Корея бе умньо .
  • 5 Цацарова

    0 0 Отговор
    Тези глоби се налагат да се попълва бюджета то е ясно на всички . Ясно е и че 99 % от глобите са за нищожни неща и изсмукани от пръстите и не трябва да се плащат в никакъв случай , ако ще и бунт ще става .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове