Last news in Fakti

25 Април, 2016 10:24 2 169 7

Спаси София иска преразглеждане на цената на билета

  • спаси софия-
  • билет-
  • сос-
  • трамвай

Сегашното ръководство на ЦГМ е изцяло компрометирано и обществото няма доверие в неговата експертност и добри намерения

Спаси София иска преразглеждане на цената на билета - 1

Екипът на Спаси София внесе в Столична Община писмо адресирано до г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София, Елен Гердижков – председател на Столичен общински съвет и Екатерина Йорданова – председател на Постоянна комисия по транспорт и туризъм към СОС, с копие до г-н Веселин Пенев – областен управител на София. Копие беше изпратено и до всички общински съветници.

С това писмо изразяваме нашите категорични искания за отмяна на взетото решение за поскъпване на цената на билета с 60% и талоните с 50%, както и изцяло да бъдат преразгледани и коригирани докладите и икономическата рамка на ЦГМ, но този път след сериозен диалог с граждани и граждански организации.

Припомняме, че основният аргумент посочван в подкрепа на увеличението беше, че икономическите рамки и доклади са изработени от експертите на ЦГМ и цитираните в тях стойности са реални. Беше посочена себестойност на едно пътуване от 1,64лв., която обществото трябваше да приеме на доверие, тъй като подробни разчети и обяснения за тази цена така и не бяха публикувани. Още по-притеснително е, че тази стойност се прие като неподлежаща на промяна, което би било вярно твърдение, само ако общинското дружество Център за Градска Мобилност ЕАД се управляваше отговорно, прозрачно и ефективно. Редица журналистически разследвания в последните години категорично показват, че това не е така, а най-пресният пример, довел до оставката на зам.-кмета Любомир Христов, е за монтаж на спирки с двойно завишена цена.

Несъмнено сте запознати с обществените настроения в момента и категоричното несъгласие на гражданите на София да плащат завишени цени, с които да се покрива неефективно управление, далавери и корупция, лично богатство на директори, техните „20 годишни приятелства” и обръчи от фирми! Сегашното ръководство на ЦГМ е изцяло компрометирано и обществото няма доверие в неговата експертност и добри намерения, посочват от Спаси София.

Заради гореизброеното ви призоваваме веднага да пристъпите към отмяна на взетото решение за поскъпване на цената на картата за еднократно пътуване и талоните за многократно пътуване, както и изцяло да бъдат преразгледани и коригирани докладите и икономическата рамка на ЦГМ.

Ваш неотменим дълг е да защитите обществения интерес от злоупотреби. В противен случай, усърдно създаваният образ на честно и открито управление с видими резултати ще понесе непоправими щети и ще доведе до трайна загуба на доверие от страна на гражданите. Очакваме бърза и отговорна реакция от всички вас, настояват от Спаси София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наивно е

    1 0 Отговор
    дори да си мислим, че ще накараме Столичния общински съвет, мнозинството в който е на полит.партия ГЕРБ и"коалиция", да направи "завой" и възстанови предишните цени за таксуване в градския транспорт на София. Директивата от властта е колкото може повече да ни "доят". Само че "гладна крава мляко не дава"!!! А властта се чуди откъде да "запълни дупките" в продънения бюджет след толкова много кражби на еврофондове и главозамайваща корупция на най-високо властово ниво!!!
  • 2 Васе

    1 0 Отговор
    Наближат ли избори всички застават на страната на народа, поевтиняване, намаляване, справедливост. Никой не иска да взима непопулярни решения.
  • 3 Лили

    0 1 Отговор
    Че какво му е скъпото?Елате в Лондон да видите за какво става въпрос.

    Коментиран от #6

  • 4 Ник

    1 0 Отговор
    Все пак някой трябва да плати сметката! Не може цялата страна да Ви плаща комфорта.
  • 5 Еди

    1 0 Отговор
    Все повече расте отвращението на хората от монополните управляващи партии. И последната надежда - Реформаторския блок - рухна пред пасивното им и користно съучастничество за запазване на кокала. Главоломно расте и броят на хората, които, възмутени, вече няма за кого да гласуват. Притеснени от това монополистите им гласят закон с който да ги задължат да бъркат в торбата със змии. Поредния безобразен, дързък, нагъл, безсърдечен акт на управниците – избрани с позорния корпоративен и платен вот - е увеличението на цените на билетите за градския транспорт чак на 1.60! - при положение, че дори и 1 лев при тези ниски доходи е много! Но за сиромах човек и 100 тояги са малко. Ако той пътува рядко и е безсмислено да купува карта, а му се налага да смени три превозни средства, трябва да плати цели 5 лева, колкото за такси, и то при тези падащите цени на горивата, когато цените трябва да се намаляват, а не брутално и безочливо да се вдигат. На всичко това хората с две думи казват: „Не ги е срам!”, „Самозабравиха се”.
  • 6 Мишка

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лили":

    Лиленце стой си в лондон и не бъркай в чужди гащи.Ако ти е скъпо там ела си обратно.Ама не ти стиска нали?
    Не живея в София а и не ползвам градски или обществен транспорт.Но Съм солидарен с хората искащи по-ниските цени на билета.Така както Аз искам по-ниски цени на горивата и винетките.
    Стига толкова дране на кожи.То и кости не останаха вече на тоя народ.
  • 7 иванасен

    1 0 Отговор
    Фандъкова има довод,че вече се движат нови автобуси,трамваи и тролейбуси.Питам колко са те общо на брой.Колко са останалите брички от всички видове превозни средства които се движат сега и които са дори опасни.Призовавам през лятото в горещините в тези брички да не дупчим билети в кошмарните топли часове от 9.00 до 19.00.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове