Last news in Fakti

27 Април, 2016 12:03 952 0

Премиерът не би трябвало да е владетел на своите депутати

  • премиерът-
  • владетел-
  • депутати-
  • ирена коцева
Премиерът не би трябвало да е владетел на своите депутати - 1
Снимка: БСП

Валери Жаблянов: Всеки опит да бъде изваден депутат от състава на НС с неясни мотиви, е посегателство срещу политическия суверенитет

“Всеки опит да бъде изваден народен представител от състава на НС с някакви неясни мотиви, е посегателство срещу политическия суверенитет”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Лява България Валери Жаблянов по време на гласуването за прекратяване на пълномощията на народния представител от ГЕРБ Ирена Коцева.

По думите му тук не става въпрос за защита на народен представител, а за нарушаването на основни принципи на правовата държава, на разделението на властите и на тези принципи, които са заложени в Конституцията. Моралът на отделния народен представител може да бъде съвместим или несъвместим с институцията, в която работи, но водещото нещо трябва да бъде неговата лична воля.

Ерменков към ГЕРБ: Не се поддавайте безпринципно на решения, нарушаващи парламентаризма

Народният представител от левицата Таско Ерменков заяви, че когато един народен представител счита, че не може да изпълнява своите задължения и сам си подава оставката, е едно. Друго е, когато някой друг му разпореди да го направи. „Нещо повече – когато някой разпореди да го направи, защото съпругът на този народен представител приел кафе със зам.-кмет. Тук се сещам за поговорката – това, което е позволено на Зевс, не е позволено на бика. Председателят на ГЕРБ може да играе тенис с най-различни бизнес партньори, които печелят многомилионни поръчки, но съпругът на народен представител не може да пие кафе със зам.-кмет за някакви си 300 000 лв.”, продължи Ерменков. 

Той бе категоричен, че председателят на ГЕРБ, макар и премиер, не би трябвало да е владетел на своите депутати. По думите му става въпрос за акт, който не е по собствено желание, а е предварително оповестен от премиера. „Днес този човек още един път доказва, че когато има бунт на кораба, той взема всякакви мерки той да бъде потушен. Видимо този човек е чел книги не само за индианци, а и за пирати, защото на пиратския кораб точно така се потушават бунтове – хващаш бунтовния моряк и го обесваш”, каза още социалистът. Той бе категоричен, че отляво ще подкрепят оставката и определи като инсинуации, че БСП са се разбрали с ГЕРБ. „Колеги, не се поддавайте безпринципно на решения, които нямат нищо общо с парламентаризма, защото това превръща България във всичко друго, но не и в парламентарна република”, завърши Таско Ерменков. 

В крайна сметка със 119 гласа „за”, 18 – „против” и 11 – „въздържал се” Народното събрание прекрати правомощията на народния представител от ПГ на ГЕРБ Ирена Коцева като гласува депозираната от нея оставка.

Искам категорично да заявя, че няма народен представител от ПГ на ГЕРБ, който да не стои зад Ирена Коцева. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той припомни, че Коцева е участвала активно в сферата на образованието и регионалната политиката. „Но, за да си подадеш оставка трябва да имаш достойнство да го направиш и тя го направи и това е неин личен акт, само и единствено воден от интересите на държавата“, каза Цветанов. Той добави ,че това е акт, с който да могат да се спрат спекулациите за нея. Според него тези спекулации целят да уязвят ГЕРБ. „Що се касае до позицията на министър-председателя, аз искам да се обърна към всяка една от тук присъстващите партии, всяка една от тях има свой председател, който се избира на национален форум и винаги съответният председател може да изрази своята позиция и своето мнение“, допълни Цветанов. По думите му, Ирена Коцева ще продължава да се ползва с необходимия авторитет от ГЕРБ и от народните представители от партията. Цветанов подчерта, че и към настоящия момент няма човек, който да каже, че тя е извършила престъпление, защото тя не е. Цветан Цветанов посочи, че се отнася с уважение към различните мнения и помоли народните представители, да се съобразят с волята на един народен представител. „Това, че някои народни представители са влезли в дадена политическа сила и след това са заявили, че вече нямат нищо общо с нея - това вече е форма на достойнство“, обясни Цветан Цветанов във връзка с изказването на независимия депутат Велизар Енчев, който взе отношение по оставката на Ирена Коцева. В дуплика Цветанов призова народните представители да бъдат по-умерени и да съхранят достойнството на парламента. „Искам да отговоря на всички тези, които имаха отношения по моето изказване. Колеги, вие сте в правото си да говорите всичко. Вие сте в правото си да правите това, което вие сте доказали, че можете да правите – да водите страната към фалит“, заяви Цветанов към изказващите се депутати от БСП. Той припомни на БСП напускането на парламентарната им група от депутата Георги Кадиев.

Припомняме, че на 22 април заместник-кметът на Столична община Любомир Христов и депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева депозираха своите оставки, заради създалото се напрежение в сектора на столичния градски транспорт. Медийно разследване показа, че съпругът на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка за 60 000 лв. за доставката на нови спирки за градския транспорт в София. Заради създалото се напрежение в сектора на столичния градски транспорт своята оставка депозира ресорният заместник – кмет на Столична община Любомир Христов, а малко по-късно през деня го последва и народният представител от ПГ на ГЕРБ Ирена Коцева. Любомир Христов обясни, че от началото на месец април, със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, се извършва проверка на всички обществени поръчки на „Център за градска мобилност” ЕАД, а от 22 април започна независима външна техническа експертиза на материалите, които са използвани за изработването на спирконавесите и тяхното съответствие със заложените в поръчката изисквания. На 25 април цялото ръководство на центъра за градска мобилност.

 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове