Last news in Fakti

9 Май, 2016 08:36 858 1

Преформатирането на коалицията е трудно, защото формат няма

  • коалиция-
  • трудно-
  • формат

След наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промените на Изборния кодекс се заговори за промени в управлението

„Преформатирането на коалицията е трудно, защото формат няма”, заяви политологът Даниел Смилов по bTV.

След наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промените на Изборния кодекс се заговори за промени в управлението.

„След декември ситуацията драматично се промени, дотогава имаше някаква програма между Реформаторския блок и ГЕРБ, можеха да се правят и компромиси. Сега вече всеки компромис е исторически и всеки формат е инцидентен”, допълни Смилов.

Според Татяна Буруджиева дали ще има предсрочни избори е решение на ГЕРБ. „Това е въпрос докъде могат да издържат по този начин, защото това изглежда като шантаж”, допълни тя. Буруджиева смята, че голям проблем на досегашните коалиционни правителства е, че не се прави предварителен план на управлението. По думите й ако Патриотичния фронт толкова държаха на промените в Изборния кодекс, това можеше да бъде включено в предстоящия референдум, като по този начин всички доводи щели да бъдат по-легитимни.

„Ако се опасяват от манипулация на изборите в Турция има и други начини това да се ограничи. Конституционния съд може да отмени част от изборите, ако са манипулирани”, поясни Смилов.

Според Буруджиева темата за контролирания вот се повдига когато е удобно и не се повдига отново когато е удобно. „Докато не се води този дебат коректно, няма да стигнем до истината”, каза тя.
„Корнелия Нинова е доста по-различна от европейската левица и продължава в руслото на една посткомунистическа левица. Подобен тип партии прогресивно изчезват от останалата част от Източна Европа”, каза Даниел Смилов. По думите му ако БСП продължи по същия път като до този момент, партията ще върви само надолу.

„Стабилността и развитието на всяка партия в традиционния й вид е много важно, независимо дали е ляво или дясно. БСП е една силно разединена и разцепена партия, около 2 години се водеше тази битка, която ако беше на идеи щяхме да разберем. Сега идва въпросът как ще стане обединението – дали ще е около политики или лобита”, допълни Буруджиева.

Първите неща, които ще се случат оттук нататък - да от отделим специално внимание на организациите и да слезем по места при хората. Това заяви по БНР лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който е и член на Националния съвет на партията. С отварянето на нова страница не бива да се забравят и добрите практики от миналото, коментира той.

"Преди един конгрес обикновено така страстите се разгарят на различни гледни точки, разгоряват битки, словесни извън партията, но и вътре в рамките на дискусията, която се води в този цикъл. Най-важната задача пред новия председател, но пък и пред всички тези, които носим тази отговорност като ръководители на различни равнища като членове на Националния съвет, е да се стремим към това единство, не само да го прокламираме", каза той.

Според Паргов, управляващата "четворна коалиция е пагубна за България", а настоящият модел на управление на държавата – изчерпан и затова трябва да има предсрочни избори, които видимо за всички предстоят:

"Ние трябва да направим така, че българските граждани, които усещат, че живеят все по-лошо и безперспективно, да намерят път и да видят перспективата в това, което им предлага БСП."

"Най-късно тези избори ще бъдат, вероятно, другата пролет по това време, тъй като процесите са много силни! Дали ще бъдат 2 в 1 или самостоятелни зависи от самия политически процес и от това доколко управляващите ще смогват да удържат кормилото", смята още той.

Запитан дали въпросът за партньорство с АБВ трябва да бъде решен на вътрешно-партиен референдум и този модел да се използва много по-често за формулиране на позиции, политикът коментира:

"Това е част от процеса на комуникации, не виждам нищо лошо в това, ако бъде поставен на дневен ред от новото ръководство. Големият проблем на БСП в последните години беше, че липсва мнението на хората, на членовете, на симпатизантите. И затова, много от решенията, които се взимаха на национално равнище, увисваха във въздуха", каза Паргов.

След едно състезание, обикновено загубилите търсят причината за загубата, но трябва да я търсят в себе си,коментира Паргов и допълни, че Миков е бил организатор на изминалия конгрес:

"Никой няма да ни обърне внимание, ако продължаваме да мислим за нас си и да занимаваме хората с нашите си въпроси и проблеми. Те приключиха на 8 май, с балотажа, който излъчи новия председател. От тук нататък имаме нов дневен ред и той не е вътрешните проблеми в БСП, които считам, че са преодолени."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    В ТАЯ ЗАЛА СА НЕГОДНИЦИ . ПРОДАЖНИ МИШКИ И КРАДАЧИ НА БЪЛГАРИЯ !!!!! НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРИСУВА ЗА НАРОДА ! САМО ПАРТИЯ АТАКА Е ЗАИНТИРИСОВАНА ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове