12 Май, 2016 11:18 5 127 22

Депутатите клекнаха, референдум ще има

  • референдум-
  • слави-
  • проведе

Референдумът на Слави ще се проведе. Това решиха депутатите със 131 гласа „за, 18 „против  (1 от БСП, 16 от ДПС и 1 от Реформаторския блок) и един „въздържал се“. Депутатите от Атака отсъстваха от залата.

Въпросите не бяха подложени на редакция, така че референдумът ще се проведе така, както са формулирани от инициаторите.

Референдумът е своеобразен тест за една нация. Дали тя има самочувствието, че може да решава сама нещата или не, обясниха преди време от "Шоуто на Слави". Оттам определиха инициативата като „отборна игра“, в която е хубаво да участват всички българи.

Според закона референдумът трябва да се проведе заедно със следващите национални избори. Най-близките са президентските избори тази година.

"Вие не сте над народа, не сте богове, не сте императори, вие трябва да спазите закона", заяви в парламентарната пленарна зала Тошко Хаджитодоров при представяне на мотивите за предложението за произвеждане на референдума.

Хаджитодоров е част от инициативния комитет за референдума и част от екипа на телевизионното предаване "Шоуто на Слави".

"Референдумът е желание на голяма част от българските граждани. Предполагам, че не е нужно да ви убеждавам, защото сте прочели мотивите", заяви сценаристът. По думите му това е исторически момент за сегашния парламент.
"За първи път може да докажете, че сте Народно събрание, което означава, че представлявате хората, като се съобразите с искането на българските граждани и спазите закона, който вие сте приели", подчерта Хаджитодоров.
Той посочи, че въпреки несъгласието си с някои от въпросите, от ГЕРБ, Рефоматорския блок и Патриотичния фронт имали доблестта, а от БСП - не. Йорданов призова левицата един път да не мисли за собствената си партия, а да докажат, че онзи конгрес, на който избраха нов лидер, наистина е ново начало.
"Пропускам ДПС и ДОСТ, които са загубили облика на партии, а са корпоративна организация", добави той.
"Или влезте в историята като първото Народно събрание, взело отношение по искане на гражданите, или затвърдете мнението, което гражданите имат предвид за вас", добави Хаджитодоров.

Предложението за референдум събра 572 650 валидни подписа.

Ето и шестте въпроса на референдума за промяна на политическата система:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Дебатът в залата:

Народните представители от ПГ на ГЕРБ не участваха в дебата. Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ в началото на дебатите посочи, че неговата парламентарна група ще подкрепи всички 6 въпроса. 

От Реформаторския блок ще подкрепим в цялост въпросите, внесени от Инициативния комитет за референдума. Гласът на хората трябва да бъде чут и да бъдат питани регулярно по въпроси, касаещи държавното управелние и да сме готови да чуем мнението им. Това каза от парламентарната трибуна Димитър Делчев от Реформаторския блок. Това дали да има мажоритарна система, избор на директори на областните дирекции на полицията и т.н. са важни и целта е да видим хората какво подкрепят, каза още Делчев. 

Настимир Ананиев от РБ добави, че големият проблем в момента е високият праг за валидност за референдумите и заяви, че той трябва да бъде обвързана не с броя на всички гласували, а с подадените гласове за най-голямата партия или общият брой на гласовете за мнозинството, което спрямо последните избори е 1 млн. и 600 хил.

Янаки Стоилов от ПГ на „БСП лява България” коментира, че част от тези въпроси са конституционно допустими. „Има нужда от пряка демокрация, но когато самата дума демокрация има все по-малък смисъл прилагателните пред нея нямат никакъв смисъл”, допълни още Стоилов. 

Магдалена Ташева от "Атака" коментира: "Не е ли парадоксално, че един референдум, който е рекламиран като акт, който ще измете олигархията, ще подкрепя това, което народът нарича олигархия. Ами тези, които са избрани по  сегашната, тоест старата система в лицето на ГЕРБ, особено в лицето на Реформаторския блок, излизат и с две ръце подкрепят този референдум, референдума, който ще ги изхвърли от политическата сцена. Обяснете този парадокс."

Хамид Хамид, депутат от ПГ на ДПС коментира, че неговата парламентарна група ще гласува против въпросите, защото според закона не може бъде свикван Национален референдум с въпроси от компетенциите на Велико Народно събрание.

Имам чувството, че Конституцията отсъства от днешното обсъждане. Това заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. По думите му в Конституцията пише, че депутатите са 240 души. Жаблянов обвини инициаторите на референдума, че подриват устоите на българската държавност. Недоумявам как хора, които се рекламират като патриоти са в състояние да атакуват устоите на държавността, каквато е Конституцията. Вие сривате републиката, господа организатори. Вие се опитвате да разделите нацията. Опитвате се да изправите една част от хората срещу други.

Това е опит за пълзящ преврат, подчерта Жаблянов. И допълни: „Всички помните как „взривиха“ АЕЦ Козлодуй. Сега се опитвате да взривите Конституцията.“

Искането за референдум, под което се подписаха повече от половин милион българи,

разтресе българския политически елит.

Инициативата на "Шоуто на Слави" накара политиците да правят какви ли не хватки в Изборния кодекс, само и само да накарат хората да не гласуват.

Мощният обществен отпор обаче ги накара да дадат на заден ход. Така отпадна предложението на БСП референдумите да се провеждат на различни дати от тази на изборите, което целеше до урните да отидат по-малко хора.

В крайна сметка народните представители клекнаха и приеха въпросите така, както са формулирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко си заслужаваме

    1 1 Отговор
    Тя пък една конституция...освен за взривяване, за друго не стаа
  • 2 Trolito

    2 0 Отговор
    Тия наистина ли ще дадат на народа да се произнесе по въпросите? Не мога да повярвам! Бяха ми приготвили цял лист с опорни точки и мрънкане, а сега не знам какво да пиша. Ужас!
  • 3 барбалан

    0 0 Отговор
    Да си пожелаем повече такива инициативи и занапред!
  • 4 патриот

    0 0 Отговор
    Ами да включат въпросите на Марешки че с един разход всичко на куп
  • 5 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    Голям смях падна .Егати езика на тези депутати,егати простаците...Боко заплашва да става президент-егати държавата ще сме ако И това стане-Да хващаме пътя и да напускаме държавата-Егати управниците къде се връткат-Смях Смях
    Трудно ще променим нещо-правят си каквото искат -а никой не се наема да Поеме Пътя на Промяната-всеки наблюдава-коментира -прави референдуми -без реална промяна -И Слави едва ли нещо ще промени-само лае месеца а вълците си живеят....у парламенто
  • 6 Волен Сидеров

    2 0 Отговор
    БСП трябва да се заличи като партия-особено след като -Искат да премахнат 10% плосък данък-Бил вреден за държавата-Ами нали са Социална партия-Къде забравят работещите хора-така съвсем ще им извият ръцете и ще им свият заплатите...
    заради това нещо вън от парламента-некадърници-искат и валутният борд да свалят в този момент-еее абсолютни утр.пки са тези от бсп ,не че другите не са де -но тези съвсем се о.ир.т
  • 7 Иво

    1 1 Отговор
    Поредните пари, похарчени за нищо и излезли от нашия джоб! Нали знаете, че за да е легитимен, на референдума трябва да са гласували повече от 50% от имащите право на глас. Като знаем каква е настройката на българина да гласува, се съмнявам, че ще се случи. Някои хора ще вземат едни пари отново... и нищо ново

    Коментиран от #13

  • 8 андрешко

    1 1 Отговор
    не съм гласувал след 2001г но сега ще гласувам,въпреки че съм наясно че ще се донесе вода от МАРС само и само сегашното статукво да се запази,от тук до изборите ще се случват интересни неща.
  • 9 7777777

    0 1 Отговор
    Да вземем да им изпратим едно камикадзе от ислямска държава в този наш парламент, белким им намалим бройката!
  • 10 Осведомен

    0 0 Отговор
    Добре казано и дано се активира българския народ за да се реализират тези неща най-после.А по отношение на името на Тошко се коригирайте, ХаджиТошко Йорданов син на Данчо вестника-треньор по футбол.
  • 11 656

    0 0 Отговор
    Тя една конституция - пълна лайнарщина, трябва нова и да бъдат заличени ДПС и ДОСТ. Половината от парламента са измекяри и анти народно настроени. Това с камикадзето в парламента е много добър вариант.
  • 12 рефи

    0 0 Отговор
    Нещо много лесно "клекнаха" и сега, какво да очакваме при преброяването на гласовете след референдума??? Явно натам вече са насочени усилията. Аз лично съм меко казано силно скептичен относно коректността и честността при броенето на вота. Как организаторите на референдума, ще съумеят да следят дали няма вота да бъде манипулиран!? Дотук добре обаче от тук нататък са изправени пред една огромна смазваща машина.
    Единственият възможен вариант е евентуално да идат толкова много хора да гласуват, че колкото и да манипулират да не успеят да го преборят.
    По време на дебатите такива глупости се изсипаха, че с нетърпение чакам да гласувам та белким поне ги редуцираме от 240 на 120 та да слушаме 50% по малко глупости после !
  • 13 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иво":

    Иво, за да стане задължителен референдума тябва да гласуват поне толкова, колкото са гласували на последните парламентани избори.

    А ако това стане ... 99% от сегашните депутати ще изчезнат от сцената!
  • 14 Мъдрец

    1 0 Отговор
    Да ви кажа честно - много глупости чета по-долу. А тази еуфория няма да доведе до нищо добро. Имаше едно време едни "революционери", които крещяха по улиците "Кой не скача е червен"... Та до къде стигнахме, казвате, за повече от четвърт век? С две думи - сериозна държавност не се гради с врещене и циркаджийски номера. Анадънму?
  • 15 Простотии

    0 0 Отговор
    Дали Марийка или някой друг скодоумен писач измисли това "атрактивно" заглавие? Депутатите "клекнаха"???!!! Демек палячовците от шоуто на Слави, които години пълнят ефира с простотии, популяризирайки чалгаджийското поведение, са "надвили" парламента? Че то това не само че е тъжно като извод, ами и наистина бие на саботиране на държавността в тази и без това разпадаща се страна. Кой разбрал - разбрал - айде със здраве!
  • 16 славчо

    1 0 Отговор
    Абсолютно безсмислен референдум. Като са толкова загрижени за народа как не можаха да напишат една точка - повишаване на доходите, подобряване качеството на живота? На кого му пука дали депутатите са 240 или 120 ако заплатата ти е 500 лева? Какво значение има дали вотът е мажоритарен, ако кандидатите са същите като сега - корумпирани и мразещи собствения си народ? А електронното гласуване е върха на всичко - чукваш си на смартфона и избираш?!? Ми то така още по-лесно ще се фалшифицират изборите, явно това е целта? Единствено смисъл има намалянето на субсидията.

    Коментиран от #21

  • 17 диан

    0 0 Отговор
    само за намаляването им на 120 ако мине
    си е огромен скок
    мен ме е яд само за гласуването от чужбина
    аз с какво право
    да гласувам едно семеиство да живее с хляб и сол
    ако не съм член на това семеиство?
    ям си аз в моето семеиство
    1 2 и 3 както е прието
    и гласувам за едно друго смеиство на което
    някога съм бил член да ядът само 1
  • 18 jambazina

    0 0 Отговор
    На депетатите не им е проблем че ще има референдум, те после така и така не изпълняват гласуваното, така че може да си правим референдуми до откат.
  • 19 морски

    0 0 Отговор
    Какъв ви е проблема на всички драскачи .Нали затова е референдум.Който иска отива и гласува както си иска.Никой не ви кара насила да гласувате.Като ви харесват л..ната ,в които живеем вече 25 год. стойте си в къщи и се потапяйте.Тези които не искат отиват и гласуват.Просто и ясно.Накрая ще се преброим кои са повече и циркът приключва.
  • 20 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Депутатите клекнаха.......Те са си клекнали откакто ги избрахме и само маат кифтиета и чакат да им се каже какво да правят.....или по-точно не правят така че нищо ново !!!
  • 21 Венцислав

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "славчо":

    Да повдигнели доходите , приятелю , как мислиш, че става това с магическа пръчица ли става тоно така със смяна на системата. Изумяваме наистина как може да има хора които мислят като теб. Пускате някакви ваши тези , без никакви аргументи, просто говорите за неща които не знаете и неразбирате. Ние сме един народ който само знае да говори някакви празни приказки и да бездейства, хора не ви ли писна стегнете се.
  • 22 Ето моето гласуване

    0 0 Отговор
    Ако има референдум моите отговори ще са

    1 - не
    2 - не
    3 - категорично НЕ
    4 - да
    5 - да
    6 - не


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове