Last news in Fakti

13 Май, 2016 10:13 967 11

Тома Белев недоволен: МОСВ искало прекалено квалифицирани еколози

  • тома белев-
  • недоволен-
  • мосв-
  • квалифицирани еколози

След като ГЕРБ неразумно овласти Зелените да връщат и пишат закони, без изобщо да са в парламента, абсурдът продължава с пълна сила - еколозите вече нареждат през фейсбук на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева да им дава обществени поръчки, съобщи "Труд".

Нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев си е „заплюл“ от няколко месеца обществената поръчка от МОСВ за „Предоставяне на услуга за разработване и национално съгласуване на управленски подход за мрежата „Натура 2000“ и за Национална приоритетна рамка за действие по „Натура 2000”. Проектът е със солидно финансиране за около 700 000 лева и поради важността си е привлякъл и значителен интерес. Белев през няколко месеца убеждава последователите си във фейсбук, че именно той е най-квалифицираният човек в държавата, за да изпълни проекта.

Схемата е добре позната от последните години - МОСВ пуска обществена поръчка, еколозите използват контактите си във ведомството и протестен натиск, за да сплашат министъра, и той от страх им дава държавните пари.

Този път обаче явно Министерството на околната среда и водите е решило да не се поддава на натиск. Процедурата по обществената поръчка е добре съставена, а критериите за изпълняващите я са изключително високи. МОСВ дори изисква външни висококвалифицирани експерти и чуждестранни партньорства.

Именно това слага прът в схемата на Тома Белев. Макар и на думи той да е най-добрият еколог в България, реалната му квалификация далеч не отговаря на тези претенции. Осъзнал, че няма нужното, за да отговори на високите изисквания в МОСВ, Белев започва поредната си атака с цел сплашване на министъра на околната среда и водите. Във фейсбук заплашва, че щял да праща писма до ОЛАФ, че не можело да се поставят толкова високи изисквания.

За съжаление блъфовете и заплахите на еколозите прекалено често минават и министрите решават, че е по-добре да им „запушат“ устите с държавни пари. Ироничното през последните години е, че дори и след получаването на обществените поръчки, мрежата на зелени неправителствени организации около ПП „Зелените“ така и не престава постоянните си атаки срещу ведомството и правителството като цяло. А абсурдното пък е, че те нямат нито обществената, нито парламентарната подкрепа, за да бъдат легитимен фактор при вземането на решения в държавни институции. Всъщност е точно обратното - почти всички дейности на еколозите са провалени, изпълненията на обществените им поръчки са с ниско качество (изготвяният от самия Тома Белев план за управление на ПП „Българка“ все още не е приет поради некомпетентност) и са оплетени в десетки дела и юридически неразбории.

Засега министърът на околната среда и водите удържа на натиска на Тома Белев. Дано Ивелина Василева да е осъзнала далеч по-високия залог от 700 000 лева, които потенциално могат да изчезнат безследно в зелените НПО-та. С всяка следваща година МОСВ ще носи все по-голяма отговорност и ако ведомството проявява слабост и се поддава на всеки опит за рекет, то в крайна сметка цялата оперативна програма по околната среда ще бъде източена.

Защото не само еколозите, но дори и децата знаят, че хиените нападат слабите животни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 0 Отговор
    Не обиждайте хиените!:) С това се занимават чакалите!:)
  • 2 ano

    1 0 Отговор
    Абе, какъв е тоя ...? екололог е на баба му хвърчилото. Като не му минава номера да лапа парички, се кръстил най-компетентния еколог. Айде аман от псевдо еколози, които са обикновени крадци!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Леон

    1 0 Отговор
    Никакъв еколог не е този, а просто изнудващо бизнесменче...
  • 5 Лия

    0 0 Отговор
    Дори звучи нелепо, камо ли да коментирам. Прекалено квалифицирани? Няма такъв термин. Работата се съди по резултатаи, а за схемите и издевателсвата на Зелените почна твърде много да се чува, че да слушаме и претенции.
  • 6 Електро

    0 0 Отговор
    Заради такива като Тома Белев думата еколог буди негативни асоциации в България. Белев само гледа от кой безсмислен проект ще може да източи повече пари вместо да се занимава с реални екологични проблеми - незаконната сеч, бракониерството и промишленото замърсяване.
  • 7 Мартин

    0 0 Отговор
    Отдавна Тома Белев, заедно с политическата формацийка "Зелените" и Иво Прокопиев превърнаха думата "еколог" в България в нещо мръсно, за съжаление!
  • 8 мел

    0 0 Отговор
    Квалифицирани еколози за какво за да въртят още схеми ли ?
  • 9 Вили

    0 0 Отговор
    Между другото да припомня, че от Природен парк Витоша го изритаха Тома Белев именно, защото нямаше нужната квалификация 10 години фалшифицираше документи, за да стои директор на парка. Именно заради неговата некадърност стотици декари гора на Витоша беше унищожена. Когато се появи корояда, той го бранеше със зъби и нокти не даде да бъде унищожен, а той пък съсипа дърветата. Това обаче няма да си го признае този тупан. Не знам с какви очи продължава да се бута по обществените поръчки и да се пише експерт. Да не говорим и че в асоциацията на парковете отново е с фалшиви документи и тук даже съдът го потвърди официално.
  • 10 Димо

    0 0 Отговор
    Ми да, искат кадърни хора в МОСВ, а не прости платени калъфи като Белев!
  • 11 анонимен

    0 0 Отговор
    Заради такива като Тома Белев думата еколог в България звучи грозно. А той дори не е еколог, а е завършил Лесотехническия университет и няма нищо общо с екологията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове