Last news in Fakti

28 Май, 2016 14:54 2 339 27

Истината за тоталитаризма е подменена

  • президент-
  • белене-
  • истина-
  • тоталитаризъм

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, заяви президентът Плевнелиев

Истината за тоталитаризма е подменена - 1
Снимки: Президентство

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век. На остров Персин държавният глава участва в 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими.

„Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес", предупреди президентът Росен Плевнелиев пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви.

"Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ. Следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват. Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", каза държавният глава в словото си.

Истината за тоталитаризма е подменена

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите „бивши хора“ не потърсиха мъст. „За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи“, посочи Росен Плевнелиев. „Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи“, допълни държавният глава.

Президентът напомни още, че онези, отказали се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят - уморени, тъжни и забравени. „Не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината“, апелира Росен Плевнелиев.

Истината за тоталитаризма е подменена

Държавният глава отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

„Докато костите на хилядите жертви гният под краката ни, наш дълг е да говорим, да споделяме и да разказваме за жертвите на комунизма и истината за нашето комунистическо минало. Да полеем гробовете, както ни призовава стихотворението на затворника лагерист Васил Зафиров, и да отдадем нужното уважение на героите. Да позволим на децата си да научат собствената си история в нейните най-славни, но и най-срамни моменти", каза президентът.

Истината за тоталитаризма е подменена

Според държавния глава битката за истината на миналото тепърва трябва да се води - с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора. „Повече от четвърт век след 1989 г. трябва ясно да заявим: само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение. Това е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот. За тази България жертвите на комунистически режим дадоха живота си“, каза още държавният глава в словото си.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер. „Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред. Това е възможно само, когато стъпим на здравите основи на единението и помирението и на обективната истина", апелира още президентът Росен Плевнелиев.

На поклонението присъстваха президентът  Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, парламентаристи, представители на местната власт, потомци на жертви на тоталитарния режим, репресирани и много граждани.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Кой беше комсомолски секретар от високо наво?
  • 2 ВЛевски

    1 2 Отговор
    НАЙ - ДОСТОЙНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ...
  • 3 Стига вече

    2 3 Отговор
    Докога наближат ли избори ще се върти все една и съща плоча, не ви ли омръзна до втръсване, защо не спрем да предъвкваме все една и съща отдавна изчерпана тема и не погледнем напред към наближаващата 2020г., когато евро парите ще секнат тотално, а ние ще сме се сдобили с толкова голям външен дълг, че няма да можем да го обслужваме по никой начин, ако следите ситуацията в Гърция ще знаете, че там наскоро продадоха още пет острова, колко станаха вече не знам, но явно свършват и затова Ципрас ухажва Путин, а ние острови си нямаме както и визия за бъдещето, от което май следва, че и бъдеще си нямаме, но важното е да си достроим бързоразбиващите се пътища, по които държавата ще отиде на ма.ната си под звуците на все тая изтъркана плоча

    Коментиран от #4

  • 4 шлемник байкалскии

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стига вече":

    Той Путин като ги е надиплил едни пари?
  • 5 Монго

    1 2 Отговор
    Ох милия ми той! Няма ли да се намери за него един орден "Стара планина". Такива жертви направи за нас, горкия! Куплет за него в химна ни няма ли кой да добави? Ей, неблагодарно племе сме ние българите! Поне паметник, град на негово име?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 999

    1 2 Отговор
    А ще бъдат ли наказани престъпленията за унищожаването на нацията от така нареченият преход.Този п.....ьо е бил най изрядният комсомолец ,и да го питам какви са били родителите му, баща му инструктор към ОК на БКП Благоевград. Ракетата носител за баща му е Борис Аврамов негов земляк прецедател на градският комитет на БКП лично водил покръстването на помаците в село Корница. Не е ли наглост да назначаваш съветници бивши партийни функционери и дипломати с зависимост от ДС и да говориш точно обратното като чели народа е сляп.Бива наглост бива ама това е безочие като цяло на всички Български политици.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 стратокастър

    2 2 Отговор
    Само за комунистическия режим се прибавят коплети към химна на Н.Р.Б

    Плевнаелиев е най-достойния президент на България и с евро атлантическата си ориентация дразни по азиатско ориентираните но който и да дойде след него пак ще поддържа същата линия !

    Коментиран от #11, #13, #15, #20

  • 9 Петко Воивода

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    Написаното от теб е само една малка част от истината и всеки може да я провери.А може би и затова искат народа да бъде неграмотен.
  • 10 999

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    Изписва се куплет а не "КОПЛЕТ" и точно такива като твоя идол натегачи и мазници са сътворявали тези простотии, но за да го знаеш това трябва да си грамотен а като гледам ????? Що се отнася за неговата ориентация освен, че е Евро е и леко лява в буквалния смисъл.
  • 11 tost

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "стратокастър":

    Да не би случайно да си от бившето ДС,много се подкрепяте,Плевенлиев едно време се е клел във вярност към БКП,а сега е в първите редици на опозицията,другия който управлява държавата в момента е мутра,охранявала бившия номер 1 ,преди 1989г.Много странно,минаха 30г. от разпада на комунизма а продължават да управляват бивши комунисти.

    Коментиран от #16

  • 12 ААА

    2 1 Отговор
    Има една такава "порода хора" с комунистите комунист ,с царистите царист ,с демократите демократ,само и само да може да изплува отгоре ,като олио над водата.Тези хора долавят всеки полъх,като диво прасе в държавна царевица,и се ориентират винаги как да застанат така,че да ударят келепира.Ако не се бе сменила системата ,Росенчо ,най-вероятно щеше да е виден комунист,на много висок пост,предвид положението на родителите му.Та да питам и аз,като обикновен човек ,чиито родители ,близки ,не са помирисвали комунизъм,не са били партийни членове,засегнати сме от национализацията,баща ми е бил пратен за 2 години в Куциян,на 18г. като един от последните разделил се със земята си,и отказал да съди за това държавата.Защо сега при проспериращата демокрация се раждат 110 000 деца по малко и няма ли някой да бъде разстрелян за това ,а за поголовната престъпност няма изобщо да я споменавам.
  • 13 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "стратокастър":

    Стратокастрираний, ми поне правилно да му беше написал фамилиата.
  • 14 Бай ганьо

    2 2 Отговор
    Милион и половина комунисти имаме още. Тази ...... Предлагаше България като 16 република на кремъл , Ако не са предатели продажни , Каквиса? Е сега не само рублата ,имаме мн. Избор.
    Желая на всички успех.......
  • 15 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "стратокастър":

    И не е кОплети а кУплети ама няма да издребняваме, че и аз съм написал фамилиАта...
  • 16 имуноглобулин

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "tost":

    Опаааа !Пак изпускация ! Защо се нервираш толкова !

    Ако искаш заминавай за Азия , Сибир или кадето си искаш!
  • 17 Goro Lafchi

    1 1 Отговор
    Виждам,че тука в се организират екскурзии. Къде за Сибир,Азия и т.н. Моля повече подробности за организаторите на тези дестинации,както и за самите туристически пакети.

    Коментиран от #18

  • 18 не съм сам

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Goro Lafchi":

    За "пакетите "ще разбереш на място!
  • 19 истинската истина

    1 1 Отговор
    "Комунизмът си отиде, комунистите останаха", "Ако изборите променяха нещата, щяха да ги забранят", "С кръв сме я взели тази власт и с кръв ще я дадем"
    Няколко крилати фрази от добрия стар "преход".;)
    Изводите си ги направете вие!:)
  • 20 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "стратокастър":

    Аркадаш, понеже няколко теми назад така и не ми отговори, да се повторя, а?! ...към теб и към №2:
    "В историята на държавите, ролята на управляващите е съвкупност от действията по защита от външни посегателства, увеличаване границите на държавата, отстояване на национални интереси, независимост и благоденствие на собственият народ и нация.

    В коя точка точно определяш Плевнелиев като "Най-достойния президент на България!"?!

    ...и не забравяй, че оценката е съвкупност от всичко. "...

    Когато твърдиш, че някой е достоен, трябва да може да се обосновеш, иначе издишаш яко.

    Слушам те!

    П.С.
    Дай реални примери, а не глупости за "евроатлантичекста ориентация"
  • 21 киро

    2 0 Отговор
    Еврогейска ориентация ...... и БОГ го наказа ! Ако беше малко по-умен щеше да разбере колко е глупав ! И да си ходи , че само дразни малко по-умните и нормални от него.
  • 22 Българин

    2 0 Отговор
    Напълно вярно е това че комунизмът си отиде но комунистите останаха.Няма какво да се чудим тия хора лапнаха здраво кокала и се договориха с чужди нации които ни се пишат уж големи партньори но реално каква е дефиницията за равноправни партньори ами това са партньори които са равнопоставени във всичко и партньори които си помагат.А в случая какво виждаме бившата комунистическа върхушка създаде мафията и олигархично мутренските структури чрез които вече 26 г мачка и разграбва народа това от една страна и от друга старана нашите РАВНОПРАВНИ партньори които освен някакви абсурдни изисквания които ни налагат на практика в нищо друго не сме равноправни нито по заплати нито по стандарт на живот нито по нищо.При този демографски срив при това целенасочено икономическо изселване на народа по 200-250 000 на година до 2025г в България ще останат 1 000 000 човека.Да не говорим за абсолютно противоконституционната партия ДПС която на практика диктува политиката в България от три десетилетия.В момента сме зависими изцяло от Турция ако някой тука си мисли че България е независима и суверенна държава и че българите са свободни хора значи е пълен глупак.Няма нито една държава в цяла европа която да има турска партия в собствения си парламент която да има новини на турски по националната си телевизия и която да излъчва турски сериали по всичките си телевизии и да има цели градове които да говорят на турски.Истината е една комунистите ограбиха България и паралелно с това ни продадоха на Турция а САЩ ще ни ползват само като територия и в цялата тази схема единственото излишно нещо е българския народ.Точно за това всеки един от вас всеки ден изпитва по някакъв начин този геноцид на гърба си.В момента всеки българин буквално е лишен от правото на здравеопазване от правото да упражнява някаква квалифицирана професия от правото да получава адекватно заплащане от правото да бъде защитен от закона.Тоест пълна анархия.Краят е близо 2025г.
  • 23 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    "Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, заяви президентът Плевнелиев"

    Колкото и да не харесвам Плевнелиев тук е прав! Навсякъде се отърваха от червените гниди, само Русия и ние ги пощадихме, типичното българско овчедушие и милосърдие, от което винаги сме страдали! Моето семейство винаги ще помни какво ни сториха шумкарите!
  • 24 добро утро

    2 0 Отговор
    добро утро, чак сега се сетиха, когато комунистите станаха милиардери.
  • 25 брадва медия

    1 1 Отговор
    Комунистическите престъпления нямат давност. И от гробовете ще ви вадим ако се налага, предатели. България над всичко !!!
  • 26 татковото

    1 1 Отговор
    Плевньо, най-непорочния комуняга тръгнал да разправя, кой не бил наказан...
  • 27 Монго

    1 0 Отговор
    Щом в историята ни има нещо лошо, то трябва да се знае и помни. Да, но някак си от устата на комсомолски звучи пошло. Еле пък от мистър Бийн...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове