Last news in Fakti

2 Юни, 2016 09:13 811 2

Близнашки подкрепя Плевнелиев

  • близнашки-
  • президент-
  • плевнелиев

По думите му президентът е допуснал и грешки, като настояването националните референдуми да се провеждат в един ден с други избори

„Подкрепям президента Росен Плевнелиев в решението му да сезира Конституционния къд за част от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, защото Народното събрание допусна един лековат подход към него”, каза бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки пред bTV.

„Народното събрание е първият филтър, там трябваше да стане големият дебат. Радвам се, че президентът поде инициативата”, допълни той.

Държавният глава иска КС да се произнесе по три от въпросите: да може да се гласува и дистанционно по електронен път, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР да се избират мажоритарно.

„Не трябва да се допуска пряката демокрация да се използва като инструмент срещу представителната демокрация”, допълни Близнашки. По думите му президентът е допуснал и грешки, като настояването националните референдуми да се провеждат в един ден с други избори. „Трябва да е ясно в такива мигове на много сериозен дебат за какво се гласува, не трябва да се смесват нещата”, категоричен е Близнашки.

По повод въпроса за електронното гласуване проф. Близнашки смята, че трябва да се потърси друга алтернатива, от която да се започне. „Да минем през фаза „гласуване по пощата”, предложи той.

„Намаляването на броя на народните представители ще доведе до един безкръвен парламент, няма да има хора за комисии, за делегации, да не говорим, че периферията на страната ще бъде оголена и няма да има народни представители”, смята проф. Близнашки.

Той подкрепи идеята депутатите да бъдат намалени, но в по-малък мащаб, а не на 50%, както е предложено в референдума. „В Народното събрание трябва да заседават представители на българския народ, а не на различни клики”, категоричен е Близнашки.

#ДАНСwithMe

„Пеевски е на път да слезне от сцената, но се завърнаха много от героите, които тогава бяха свалени от власт”, смята проф. Близнашки. На 14 юни се навършват 2 години от началото на протестите, които доведоха до свалянето на правителството на Пламен Орешарски.

„Народът е великодушен и бързо забравя. Много от главните действащи лица тогава се завръщат постепенно и ще търсят реванш”, смята проф. Близнашки.

Трети мандат на Георги Първанов

„Не му прави чест на Първанов да ангажира общественото внимание с подобен разговор, неговите свръхамбиции го тласнаха за предлагане на президентска република”, допълни Близнашки.

Професорът по конституционно право е категоричен, че е невъзможно Георги Първанов да изкара трети мандат като президент.

„За разлика от руската конституция, където си позволиха една интерпретация, нашата е пределно ясна – може да бъде преизбран само веднъж, не може да има трети мандат, няма значение кога ще е това във времето”, поясни Близнашки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 момченцето от брюксел

    1 0 Отговор
    „Не трябва да се допуска пряката демокрация да се използва като инструмент срещу представителната демокрация”

    - и кой представлява тая "представителна" демокрация - разни олигархични кръгове, купуващи си гласове я от неграмотните мангали, я от 400-те хил души работещи на държавни и общински служби и някой и друг заблуден гласоподавател! Да ви пикая на представителната демокрация!
  • 2 Търсач

    0 0 Отговор
    От думите на проф. Близнашки можем да разберем , че и неговата уста говори от името на определени кръгове. Срамно е професор по конституционно право да ограничава правото на народа да си изложи мнението на референдум. Господин Близнашки та нали демокрация означава народовластие и та нали знаете , че винаги когато отнемете право на референдум това води до РЕВОЛЮЦИЯ ! Господа политици бъдете благоразумни не си играйте с народа. Колкото и да е спящ и угнетен , някой ден този народ ще избухне. По-добре за България е този гняв да се излее чрез референдум и промените , които са неизбежни да дойдат мирно и да помогнат на България да се възроди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове