Last news in Fakti

7 Юни, 2016 10:31 3 085 12

Славчо Велков: Български фирми изнасят оръжие за Близкия Изток, може да е опасно

  • славчо велков-
  • оръжие-
  • автомат-
  • калашников
Славчо Велков: Български фирми изнасят оръжие за Близкия Изток, може да е опасно - 1

„Оръжия за Сирия се товарят на летище София, това става с огромни самолети, които кацат на правителствената стоянка”, каза полк. Славчо Велков в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

От видеоклип разпространен в интернет става ясно, че българската фирма „Ахелой ОПМ” доставя оръжия за умерените бунтовници в Саудитска Арабия. bTV потърси фирмата за коментар, но от там ни казаха, че не могат да говорят.

„Тези огромни количества оръжие понякога пренощуват на летище София в хангарите, което без съмнение е опасно. Ако това оръжие не е добре охранявано, представете си какво може да стане”, допълни още Славчо Велков.

Той поясни, че българските фирми, които изнасят оръжия за Близкия Изток не са държавни, а частни.

„Доколкото ми е известно, през март една от тези пратки е била проверявана от ДАНС за съвместимост от товара по документи и реално натоварения”, допълни Велков.

„От есента на 2014 г. до април тази година български фирми за изнесли над 2000 тона оръжие и боеприпаси за региона, това е нормално количество”, поясни още Велков.

По думите му единствената опасност за страната ни е ако случайно някоя от групировките в Близкия Изток разбере, че оръжия са произведени в България.

„Политиците трябва да се замислят за контрола на тази търговия, която по документи е законна, но може да формира една сериозна заплаха за националната сигурност на България”, допълни Велков.

„Ако тези оръжия активно причиняват смърт и щети, те могат да припознаят производителя на оръжието като враг”, допълни експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ларж сме

    3 0 Отговор
    Айде пак топлата вода откриваме - ами че тия диваци там да не мислихте, че с камъни се бият срещу редовната войска, бе! Тея муниции, ракети и калашници многоясно че им ги дават. Германия, дето имаше за миналата година увеличение ан БНП от къде мислите че дойде - продажба аноръжия (ама едва ли на Асад)! Ся продължете да въртите кранчето на толпата вода и кажете кой според вас плаща за оръжията и защо е толкова щедър и грижовен!
  • 2 666

    4 0 Отговор
    Снабдяваме и Украйна. В България са едни от малкото заводи, които могат да произведат муниции за руското оръжие, с което разполага Украйна. Техните складове са отдавна празни. Имат оръжията, ама няма с кво да пуцат. Русия няма да им продаде, а всички останали произвеждат за натовски стандарт.
    Сега като се замисля...колко склада с боеприпаси "гръмнаха" след като започнаха военните действия там? Само дето за тях стокичката се изнася по море. Бургазлии знаят.....
  • 3 патриота

    5 1 Отговор
    Много е интересно, как някои хора не са направили и не правят нищо смислено за другите хора и тази държава, но пък плюят и заклеймяват, ей така, да чуят за тях, да разберат, че те дишат. България е най бедната страна не само в Европа, българската икономика е в стагнация от десетки години, доколкото я има и вместо да се гордеем, че произвеждаме нещо и се налагаме с него на световните пазари, винаги се намира един българин, който трябва да оплюе усилията, защо? Поради каква причина България трябва да спре да произвежда нещо, което носи приходи от Милиарди левове в бюджета и ХРАНИ хиляди български семейства!!!!!!!!!
    Много е лесно да плюеш, по кой????? По себе си, по родината!
    Няма друг народ, като българския!
    2 ма българи чета, трима - чета с предател.
    Явно сме си такива, предатели винаги ще има, още от поп Кръстьо е така и явно така ще бъде, за съжаление, но после да не вием на умряло, защо сме бедни, защо пенсионерите бъркат в кофите, защо няма детски градини за децата, защо са ни ниски заплатите и защо децата ни напускат България.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 na Revoliociq

    1 0 Отговор
    зашто не раздадат на Народа задаможе да свалим тези Блгарски Укопарори
  • 5 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "патриота":

    Едва ли има "хубава" война, но едно е да продаваш оръжия и муниции на държавни армии, друго е да ги продаваш на терористи и радикални ислямисти. А оръжията от България не отиват само за Индия или Египет. И още по-жалкото е когато от действията на тези ислямисти страдаш и ти щото тая цялата паплач, дето се нанесе в Европа, не бяга само от немотия и американска демокрация, ами и от войните в региона. Да не говорим, че после същите калашници може да си ги донесат в Европа за да правят терористчни актове. ! И лошото е че това става със знанието/разрешението и парите на световните радетели за демокрация, шерифите от САЩ.

    Иначе през 80-те, когато Ирак и Иран воюваха, в България се ремонтираха изтребители и на иракската и на иранската армия, и то за баснословни суми - ремонт на преден колесник за 70 хил. тогавашни долара как ти се струва, колко работници колко време трябва да работят за на направят калашници за 200-250. хил долара по днешна стойност?! Само че тези хора вече не са в България за да работят за едната смешна заплата и затова не ремонтираме самолети.

    Не плюем по тези, които правят калашниците, а по тези, заради които инженерите, ремотираши самолети вече не са в България и същите тези, които позволяват да се продават оръжия на терористи!
  • 6 Goro Lafchi

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "патриота":

    прав си, има хляб ,за много български семейства. Хубаво, лошо това е. Оръжията не са за целуване а за пръскане на мозъци. Сега сме от каубойска страна и с тяхна протекция продаваме на който кажат. И на другата страна сме били и все така. Но има хляб за български семейства, няма онази жена да си продава пръстените, както някой беше дал съвет.
  • 7 патриота

    1 1 Отговор
    На световната сцена няма добри и лоши, както е казала Маргарет Тачър има само интереси, т.е. пари. Въртят се едни пари и тва е, по важно е част от тези пари да отиват и при нас българите, ако може. В този смисъл, никой не може да каже, кой е терорист и кой е от добрите, кой е радикален и кой е умерен.
    Както забелязахме руснаците подхрепиха един абсолютен диктатор, като Асад, който е избил много хора и си е чиста форма военнопрестъпник, а от друга страна оръжията и униформите, които предоставиха американците на умерената опозиция случайно се озоваха при ИДИЛ.:)
    Всеки си играе играта и си гледа интереса! Историята се пише винаги от победителите и според техните представи за добро и зло, всичко останало е само камуфлаж.;)
    Така, че да се търси етика и морал в международната политика е меко казано нелепо и нелогично.
    По лошото обаче тепърва предстои, защото след оръжията идват Международните банки за развитие и възстановяване, които заробват с дългове цели държави, во век и веков.
    Оръжията не са толкова опасни, защото винаги може да се сключи примирие и автоматите да се приберат по складовете, но дълговете остават за поколенията, т.е. това е кражба в бъдещето!
    Така, че може само да се радваме, че сме в играта. :)

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "патриота":

    Не мога да те разбера,ти чете ли статията или говориш наизуст.Фирмите които изнасят не са държавни,а частни.Гаранция,че са регистрирани в някоя офшортна зона и не плащат данъци.Та за какви приходи говорим.Семейства се изхранват-глупости ,с тези мизерни заплати.Да кажем,че имат приходи от 200 милиона,би следвало да платят данък 20 милиона.Въобще не вярвам частна фирма да плати такива данъци.Цялата ни икономика се държи от БГ мафията,за това ли да се радва,че сме в играта ???

    Коментиран от #9

  • 9 патриота

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Май ти все още не си разбрал, че социлизЪма си отиде и всичко е частно вече, така е при капитализма, което не означава, че бизнеса не плаща данъци и такси!
    Объркал си се нещо.;)
    Да, има мафия, но това не оначава, че всичко, което се прави е престъпно и на тъмно!

    Коментиран от #12

  • 10 Бай хой

    0 0 Отговор
    Оръжията и боеприпасите които уж изгоряха в складовете не носят абсолютно никакви приходи на бюджета а дори напротив.

    Някои тук се пишат патриоти а разсъждават като проститутки. Всичко което носело пари било добро.

    За краварите умерена опозиция са едни групировки а за саудитите съвсем други. Така че щом оръжията се доставят в СА работата е съвсем ясна. Дано един ден не ни карат всички да плащаме борчовете на мутри и чужди агенти.

    Между другото май краварите глътнаха и печелившите предприятия на Арсенал Казанлък та и тези печалби ще са за окупаторите колонизатори.

    Позорно е да се доставя оръжие на терористи.
  • 11 дядоЯго

    0 0 Отговор
    най-опасно е самото дрънкане по темата от въпросният корифей- С.В. заради такова отваряне на гагата ни пада сиренцето.
  • 12 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "патриота":

    Абе, пичага, ти даваш ли си сметка какво значи военно-промишлено производство. Т'ва не са перални и при продажбата им принципите на пазарната икономика не важат! Щом нещо от тоя ранг се прави на наша територия, без държавата да даде разрешение никой няма да получи лиценз за каквото и да е! А в днешно време пък е напълно възможно да свършиш цялата работа и да ти подхвълят малко трохички. Това става и в момента - не си въобразявай че заводите или работещите в тях ще намажат нещо особенно покрай тая патаклама - работа има за години напред, но освен че ще си получават мизерните заплати редовно (щото преди дори и това не се случваше във ВМЗ-то) друго няма да видят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове