Last news in Fakti

14 Юни, 2016 09:00 6 031 20

Продукт без яйца не трябва да се нарича „майонеза“

  • майонеза-
  • продукт-
  • яйца-
  • продукт-
  • продукт

Стремежът за ниски цени води до съвсем друг вид продукт

Продукт без яйца не трябва да се нарича „майонеза“ - 1

Тревожни факти относно някои видове майонеза бяха изнесени от асоциация „Активни потребители“. Особено тревожна беше информацията, че захари са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза „Олинезко” на Олинеза) малкото мазнини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар!

По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните “майонези” се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност, отколкото до международните стандарти, подчертават от асоциацията.

Резултатите от изследването показват още, че в почти всички продукти произведени за големите хранителни вериги има сериозно разминаване в основните стойности - мазнини и въглехидрати. От етикетите на посочените в изследването марки за веригите става ясно, че зад изброените марки майонеза  „Mikado”, „Clever” и „Aro” стои един производител - Олинеза. 

Друг извод, който се налага от етикетите, е съотношението цена – качество. В сегмента на най-евтините продукти, тези под 4 лева (преизчислени за кг) попадат 6 търговски марки, като при 3 от тях няма яйца, а 5 са маркирани в жълто за различни несъответствия.

Обратна е тенденцията при скъпите майонези (над 5 лева) където няма установени проблеми или измами от страна на производителите.

От Факти.бг потърсихме председателя на  асоциация „Активни потребители“  Богомил Николов, който любезно отговори на нашите въпроси:

Как си обяснявате играта с въглехидрати в детската майонеза „Олинезко”, обект на изследването?

По класическата рецепта, в майонезата не би следвало да има въглехидрати. Двете основни съставки са растително олио и яйца. Само че, тъй като нишестето е по-евтин продукт, той се влага вместо яйца. Целта е поевтиняване. По същата причина се влага и повече вода.

Не е ли опасна такава практика, става въпрос за продукт, предназначен за деца?

Опасна или не, това е подмяна на продукта. Това вече не е майонеза. Разбира се, има и риск, който произтича от високото водно съдържание в продукта. Това води до по-висок риск от развала и от развитие на микроорганизми. Има риск и за диабетиците, тъй като те не трябва да консумират въглехидрати. В интерес на истината, това е отразено на етикетите и един диабетик би трябвало да го забележи, но пак повтарям – това е подмяна на продукта.  Това е вече друг продукт – нека го наречем дресинг, сос или нещо друго, но не и майонеза.

Закономерни ли са проблемите при майонезите, които се произвеждат специално за търговските вериги, виждаме почти еднакви проблеми при тях?

Данните показват, че са закономерни. Според мен, те се опитват да се конкурират на едни и същи цени, което налага и рецептурата. Така успяват да получат съответната себестойност. Най-вероятно те гледат един от друг.

Мислите ли, че ще има развитие предложението на Активни потребители"  да не се наричат майонеза продукти, които не съдържат яйца?

Очаквам Министерството на земеделието да предприеме инициатива, а защо не и да приеме един стандарт, който, независимо дали ще бъде задължителен или не, ще изиграе своето положително въздействие върху пазара. Продукт без яйца не трябва да се нарича „майонеза“, трябва да има друго наименование, нека производителите проявят креативност в това отношение.

Виждам, че сте оптимист в това отношение...

Оптимист съм, защото забелязвам една нарастваща загриженост от страна на потребителите към тази проблематика. И тъй като потребителите са граждани и гласоподаватели, очаквам представляващите ги институции да откликнат на тази загриженост. Вярвам, че няма да си заровят главата в пясъка и ще реагират на тези факти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 все още в България

    3 0 Отговор
    Ами то заради Е-та и боклуци процентът на новородени с малформации нараства. Погледнете, има ли див животински вид с толкова много изроди, колкото при човека. Тези, които човекът отглежда, са друга бира.
    По телевизии и радиостанции излъчват рекламите на именно вредни за здравето продукти.
    С две думи затриването на народеца следва плана.
  • 2 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    Да ни е сладко.
  • 3 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    2 0 Отговор
    Ами не яжте бе кой ви кара да ядете? Направете си у вас майонеза с домашни яйца и олио и лимонов сок и готово. Проблема е, че то и олио от слънчоглед нема вече- всичкото е от рапица.... менте ментеееее, такъв стана целия живот- едно менте. Единствено потоп ни спасява вече, нищо друго. Станахме хибриди- също като храната, която ядем....

    Коментиран от #7

  • 4 7777777

    2 0 Отговор
    Нищо не е като едно време, всичко ГМО, консерванти, Е-та, сега от магазините нищо не е за купуване, само отрови, най-добре е да се купува от пазара, само пресни плодове, зеленчуци и месо! Тия от ЕС с техните изисквания ще ни отровят!
  • 5 Vola

    2 0 Отговор
    Ами то от лобита в тази държава (така се вика вече на подкупните политици и чиновници), нищо не ни е както трябва. Не е ясно защо "демокрацията" трябваше да премахне БДС-то, ама още по-неясно е защо в толкова агенции, министерства и какви ли не още държавни образувания няма никакво желание за въвеждане на някакви норми (БДС), които може и да не са задължителни, но задължително да се упоменават на етикетите на стоките. Айде да видим тогава, дали българинът наистина търсел само евтини храни?
  • 6 miro

    1 0 Отговор
    Предлагам много просто решение на този проблем спираме да пазаруваме във всички чуждестранни вериги магазини лидл,била и кауфланд ,след 1 година те ще се махнат от България защото няма да имат търговски интерес и готово лесно и елементарно за изпълнение.

    Коментиран от #8

  • 7 заровят главата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ":

    А защо да се примиряваме с производителите които ни тровят? Щом предлага продукт, който е опасен за здравето и подвежда хората със съдържанието - значи ние сме си виновни, че ни мамят, така ли? Трябва си съд за такива хора и ефективни присъди, тогава примера ще накара останалите да произвеждат качество или поне да не лъжат в съдържанието!!! Дано си купиш печена леблебия в опаковка на Якобс Монарх и после си спомни, че е по-добре сам да си гледш кафето и да си го печеш -сам си си виновен!!! Много си (Цензура)
  • 8 Умно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "miro":

    Да бе, как не сме се досетили до сега - просто организираме 7 млн българи и - готово! :)
  • 9 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    0 0 Отговор
    Защо да се примиряваме ли? Защото парите диктуват правилата, и ние само си мислим, че имаме някакъв избор. А всъщност нищо не може да се направи- храните в супермаркетите са отровни по една проста причина- интересите на големите вериги са в посока минмизиране на брака и транспортните разходи, което означава едно- пълнене с консерванти в храните. Това е неизбежно, единственият начин е да не ползваме такива храни от тях. А те винаги ще се продават заради невежеството и непукизма у хората. И винаги колкото и да е лицемерно- законът ще ни пази от пряко посегателство над личността, но не и от бавно и сигурно отравяне с храни, причиняващи рак....
  • 10 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    0 0 Отговор
    "ние" не само сме виновни, че ни мамят, а дори нещо повече- ние нямаме способността да осъзнаем една проста истина- че това да си КОНСУМАТОР и ПОТРЕБИТЕЛ, който държавата е длъжна да защитава, докато той просто си живее, не полагайки никакви усилия за това, е най-наивното и нелепо мислене , на което може да се отдаде човек. Животът е джунгла и война, и който смята обратното е обречен още от самото начало! Всичко друго са демагогия, лицемерие и псевдо обяснения към обществото.....
  • 11 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    1 0 Отговор
    а въпросният продукт , дето не е майонеза, както и да го кръстят, пак ще има глупаци, които да го купуват с обяснението, че нямат пари . По-лошото е, когато ти го поднасят в заведения, които не те информират, и които с иначе високите си цени, не издават че ползват имитиращи продукти и заблуждават поне първоначално доста успешно клиентите си.
  • 12 Волен Сидеров

    0 3 Отговор
    А стига с тези простотие -кое майоне кое не е-Ами не я яжте.
    Толкова ли нямате по важни неща в държавата -та ни занимавате с такива глупост.
    Казвал съм го и пак ще потретя-Аман от джурналисти,които обслужват нещо или някого и си запълват времето като отнемат от нашето да им четем тъпотиите....

    Коментиран от #15

  • 13 TODOR STOYANOV

    2 0 Отговор
    ЖЕНА МИ ПРАВИ МАЙОНЕЗА ЗА 30сек. ОТ ДВЕ ЯЙЦА, СОЛЧИЦА И ОЦЕТ...СРОКА НА ГОДНОСТ И Е...ОТ 3 ДО 5 МИНУТИ, ЗАЩОТО СИ Я ХАПВАМЕ ДО ДУПКА!И СЯ КВО???КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ЛЪЖЦИТЕ...???
  • 14 Джими

    1 0 Отговор
    А аз се чудя защо целокупния Български народ плаща заплати на служителите от ХЕИ? ЧУДЯ СЕ КАКВА ПОЛЗА ИМАМЕ ОТ ТАЗИ ОГРОМНА ИНСТИТУЦИЯ И ЗАЩО НЕ Я ЗАКРИЕМ СЛЕД КАТО НЕ РАБОТИ?
  • 15 Бидона

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Волен Сидеров":

    Волене бая си прост да знаеш! Какво по важно има в скапаната ни държава от здравето ти бе?
  • 16 Боцко

    0 0 Отговор
    И ако в продукта има 5-8% яйчен прах, значи ли, че това е майонеза? Никъде няма индустриално произведена майонеза със 100% яйчен прах/яйца!!!
  • 17 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Лека полека умните ще избягат по селата и горите за да живеят здравословно и сами да си отглеждат храната... В градовете ще се мре от отровни храни и мръсен въздух..
  • 18 ВСИ

    0 0 Отговор
    22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар
  • 19 тралала

    0 0 Отговор
    Ха сега след майонезата направете едно изследване и на лютеницата и кетчупа та там да видите какво се слага
  • 20 Хъшъ

    0 0 Отговор
    Е то е страшно, това което ядем има такива отрови в него, като почнем, Е-та, глутен, процесирани мазнини, процесирано месо, и най-опасното трансмазнини, то иначе как ще държиш народа долу освен като ни ограбват с данъци, за да ни вземат парите, и като ни хранят с буклуци за да ни вземат здравето, иначе ги е страх че ние ще
    им вземем власта. Едно време затова е имало толкова революционери, хайдути-
    борци за свободо, защото поне храната е била на ниво и естествена, и никой не е бил натровен
    и всеки е знал че със това Османско "присъствие" няма да стигнем до никъде. С добра народа ще почне да мисли и да ги свали от власт, ама сега народа е натровен с Е-та и всякви други буклуци, един народ като е беден и натровен, откъде ще има силици за революция-няма баце, и така ни държат в шах с бедност, и с отровна храна.
    Ето тук адеквантна статия за колко са зле всъщтност храните в масовите хранителни-отровителни магазини.
    http://dieti.rozali.com/komentari/9530_4.html

    Ама те напишем си хетърския коментар и ни мине...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове