Last news in Fakti

17 Юни, 2016 11:38 10 069 4

След сигнал на Факти.бг Столична община спешно ремонтира опасни пътни знаци

  • столична община-
  • ремонтира-
  • опасни пътни знаци

Обозначенията в центъра на София са поставени опасно ниско

След сигнал на Факти.бг Столична община спешно ремонтира опасни пътни знаци - 1

Знаци на Центъра за градска мобилност на Столична община ще бъдат спешно сменени и поставени над 2 метра височина, след като Факти.бг сигнализира, че обозначенията са поставени твърде ниско  и представляват риск за пешеходците. Опасният знак се намира на кръстовището на улица „Г. С. Раковски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. До куриозната ситуация се стигна, след като поставеният знак от „Пътна полиция“ за забранено паркиране е сложен нависоко, но обозначенията, които са сложени от Центъра за градска мобилност, са поставени под него и така всеки един пешеходец е застрашен да се блъсне в знаците. От „Московска“ 33 увериха, че „веднага е подаден сигнал за максимално бързо привеждане на споменатите пътните знаци, съгласно нормативните изисквания, и те ще бъдат корeгирани“.

След сигнал на Факти.бг Столична община спешно ремонтира опасни пътни знаци

Изискванията според закона

Височината на пътните знаци е регламентирана съгласно „Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци“ от 2001-а година. Според нормативния акт височината на пътните знаци в населено място трябва да e 2,25 метра. Отстоянието между пътя и знака трябва бъде между 0,5 метра и 2 метра, а отстояниeто между знака и зоната за пешеходците не трябва да надвишава половин метър.

Извън населеното място знакът трябва да е висок между 1,5 метра и 2 метра, а отстоянието между обозначенията и пътя не може да е по-голямо от 2 метра. Това са изискванията, но проверка на Факти.бг показва, че те масово не се спазват.

Преди една година в близост до НДК столичанин си удари главата в пътен знак на височина 1,80 метра. След като установил с рана на главата, че знакът може да е твърде ниско, се обадил в Центъра за градска мобилност, защото под знака за забранено паркиране били всички останали знаци за синя зона и работните часове за паяците, които постепенно били сложени все по-ниско и по-ниско. От Центъра за градска мобилност му отговорили, че станалото не било „тяхна работа“. След направена проверка се установи, че на много места в центъра има подобни опасни. След това от Общината се заеха ударно да „повдигат“ всички знаци, за да няма повече инциденти. Както вече установи проверка на Факти.бг, не всички знаци са били проверени.

Къде има опасни знаци?

След сигнал на Факти.бг Столична община спешно ремонтира опасни пътни знаци

Не само в центъра на София има опасни знаци. На много места в страната пешеходците трябва да внимават както от колите, така и от поставените ниски обозначения. Плевен е един от градовете с най-ниски знаци, като в някои случаи обозначенията за работното време на паяците са поставени на земята. Така хората по тротоарите в центъра на града са застрашени и могат да се спънат в знаците, които по наредба трябва да са високи над 2 метра. През 2012-а година жител на града се удря в знак, поставен на тротоара, спъва се и пада. Причината за поставените ниско знаци – няколко табели, сложени една под друга за синя зона. Друг голям областен град – Пловдив също имаше проблеми с поставените знаци в центъра. Тогава кметът на града Славчо Атанасов разпореди спешна проверка на 7100 пътни обозначения. До проверката се стигна, след като десетки граждани се обадиха в общината, за да сигнализират, че се удряли в табелите за платено паркиране. Близо една трета от знаците бяха монтирани наново. Преди няколко месеца дупничани също се оплакаха в общината за пътни знаци, в които се блъскат често, докато ходят в центъра на града.

Не са малко и случаите във Варна, където пешеходците трябва да внимават и от пътните знаци, освен от шофьорите. В някои места на града често се случва колите да бъдат паркирани по начин, по който преминаването по тротоарите да става трудно, а ниско поставените табели допълнително затрудняват пешеходците, които заобикалят между спрените коли и опасните табели.

Опасни знаци има и във Враца. През 2013-а година граждани недоволстваха, че в центъра на града пред сградата на областната администрация има табели, които са поставени твърде ниско и често хората се блъскат в тях, докато вниманието им е съсредоточено върху колите на пътя.

Пострадали от пътни знаци

Освен неприятен челен удар пътните знаци крият сериозен риск и от нанасяне на остри рани. През септември 2013-а година Христо Бонев се блъска в пешеходен знак за забранено паркиране в София. Пешеходецът получава рана на главата от острия метал. В „Пирогов“ му правят операция, при която лекарите са направили и вътрешни шевове на 7-сантиметровата рана.

По-фрапиращ е случаят в Сливен, който стига до съд между пострадалия гражданин и общината. На 17.10.2012-а година при качване в лекия си автомобил, паркиран в центъра на града срещу СОУ „Йордан Йовков“, шофьор удря лявата лицева част на главата си в пътен знак, поставен на тротоара на улицата. Резултатът – масивна разкъсно-контузна рана на лявата лицева половина – челото, окото и лявата буза в близост до носа.  На по-късен етап от съдебно-техническата експертиза е установено, че знакът е бил поставен на разстояние около 1,20 метра от тротоара. Пострадалият завежда дело срещу общината заради това, че са му били причинени болки, страдания и белег в лявата част на лицето, както и за претърпени неимуществени вреди. На 13.12.2013-а година Сливенският районен съд осъжда Община Сливен да изплати 2 500 лв. обезщетение. Общината обжалва и на 31.03.2014-а година Сливенският окръжен съд отменя частично решението на магистратите от първа инстанция и постановява обезщетение от 2 100 лв.

След сигнал на Факти.бг Столична община спешно ремонтира опасни пътни знаци

От разпитаните по делото свидетели се установява, че шофьорът се е ударил в посочения пътен знак, който е бил поставен ниско – на разстояние около 1,20 м – 1,24 м от тротоара. Това се потвърждава и от заключението на съдебно-техническата експертиза, според която е напълно възможно при движението си към вратата на автомобила пострадалият да се е ударил в табелата на знака, като си е причинил вертикална рана в лявата половина на челото до лявата скула на лицето. Заключението на съда е, че причината за увреждането на пострадалия е удар в знак, поставен ниско, не на нормативно установената височина от 2,25 метра от тротоара. Това от своя страна е резултат от виновното лошо, неправилно изпълнение на нормативно установените задължения от страна на служители на Община Сливен.

Така според магистратите е налице лошо изпълнение на задълженията, произтичащи от законовите и подзаконовите нормативни актове и с поставянето на пътния знак на по-ниско ниво от нормативно установената височина е създадена реална опасност за преминаващите по улицата пешеходци. Затова в случая е налице виновно неизпълнение на нормативно вменени задължения за осигуряване на безопасно и удобно движение по посочената улица, както и неправилно в нарушение на нормативните изисквания за поставяне на пътен знак.    

След сигнал на Факти.бг Столична община спешно ремонтира опасни пътни знаци


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    На всякъде в Европа знаците са поставени ниско за да се виждат само на бай Ганьо в България му пречат
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Във Велико Търново на кръговото пред Била слагаха знаците на средата на тротоара така, че не можеше да мине количка по него. Така са си спестили тротоар, понеже и стълбовете бяха по средата. След това няма отводняване и става една огромна локва там, но за Бойко го засадиха с овес, за да е тучно и зелено, макар и за кратко. Всичко е за замазване на очи, а дали е издържало каквито и да е норми, то се вижда, важнотото е, че на документи е изрядно и фирмата си е прибрала милионите.
  • 3 Goro Lafchi

    0 0 Отговор
    Цацата да не приказва глупости, Бойко рече и отсече, кавгата е на битова основа и за парко място, нещо,като семейно недоразумение.
  • 4 аожгтн

    0 0 Отговор
    Ударил се в знака?!?
    Ами ако се удали в колеца, на висящи въжета от покривите ли да ги слагат?
    Кьорчо карти не играе! ДА си стои в къщи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове