Last news in Fakti

20 Септември, 2016 16:24 974 3

Над 5 млн. лева от концесии

  • концесии-
  • 5 млн лева

Над 5 млн.лв са приходите от всички концесии на Министерството на околната среда и водите за миналата година. Става дума за концесията от ски зоната с център Банско, както и още 15 концесионни договора за добив на минерална вода – изключителна държавна собственост. Това показва докладът за 2015 г. на Комисията за текущ контрол по изпълнението на концесионните договори към министъра на околната среда и водите, приет от Министерски съвет във вторник. От концесионни плащания за експлоатацията на минералните извори по сметка на МОСВ са постъпили 2 562 745 лв. Сумата, влязла в държавния бюджет от ДДС, е 732 685 лв. Концесионерите са платили неустойки в размер на 13 074 лв. и лихви за забава в размер на 983 лв.

Основното перо са сумите от води, минерални и термални и ползване на територия за ски зона Банско. Цифрата на някои може да се стори малка, но това не е така, защото не отчита кумулативния ефект от концесията. Концесията е форма на партньорство между държавата и стопански субекти, фирми, общини и граждани. Тя предоставя нейна собственост за експлоатация,какъвто е случаят с водите. Или, както е в Банско отдава определена територия за изграждане на ски зона,тоест концесия за строителство. При нея най-важният елемент е, че от мига в който се построи лифт финансиран от Концесионера той става ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. По силата на Концесионният договор, Концесионера за да си възвърне инвестицията управлява съоръжението и получава приходите.Тези концесии са дълги, обикновено 30 г.,защото има сезонност в работата им. След изтичане на срока ДЪРЖАВАТА или сама продължава дейността или пуска търг за НОВА КОНЦЕСИЯ. Обобщено това означава, че целият риск по един такъв Концесионен договор е в инвеститора.Защото съществува вероятност проекта да не е успешен и да е на загуба. Приходите и ползите от Концесиите не се измерват само с таксите.Основното е обема на инвестициите, разкритите работни места, връзката и влиянието върху други сектори от икономиката, като туризъм, строителство, селско стопанство, хранителната промишленост и много други. В тази връзка е изключитено важно да се изчисли Кумулативният ефект от тази Концесия далеч напред във времето.Когато са подписвани тези договори преди 15-20 години никой не е знаел с точност, а то е и невъзможно, как ще се развива държавата и икономическата и политическа среда. Нека не се забравя, че в тези години влизането на България в Европейския съюз въобще не беше сигурно. Затова, нормално е, когато основната опасност от неизпълнение на такива Концесионни договори е само върху Концесионера, цената да не бъде непосилна а по скоро стимулиращо инвеститора. За сведение на недоверчивите в Европейския съюз КОНЦЕСИОННИ ТАКСИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Концесията е една от най ефективните форми на Държавата да използва ресурсите, които притежава и чрез тях да стимулира икономическото развитие.За жалост поради политически, а често и лобистки интереси у нас те не са достатъчни. По тези причина, въпреки възможностите и огромният ресурс в земи, води и гори, които България притежава те не се използват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белли

    0 0 Отговор
    "След изтичане на срока ДЪРЖАВАТА сама продължава дейността" и тогава печалбите и от вече утвърдена дейност скачат неимоверно
  • 2 Тошибиян

    0 0 Отговор
    За салфетки в плазата са тез пари
  • 3 Мартин

    0 0 Отговор
    5 000 000 лева чиста печалба от концесии в бедна страна като България не е никак малка сума! Да не говорим, че при изграждането на съоръженията и слаб сезон - рискът остава само и единствено при инвеститорите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове