Last news in Fakti

2 Ноември, 2016 09:00 1 129 3

Не трябва да се финансират научни звена

  • трябва-
  • финансират-
  • научни-
  • звена-
  • владислав горанов

Бюджетът трябва да финансира проекти, обвързани с нуждите на държавата, подчерта Владислав Горанов

Не трябва да се финансират научни звена - 1
Снимка: БТА

„Има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но не трябва да се финансират структури и научни звена”, коментира в студиото на Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов.

„Бюджетът трябва да финансира проекти, обвързани с нуждите на държавата като цяло или проекти, които са свързани с необходимостта на бизнеса за някакво развитие”, подчерта финансовият министър.

„Не приемам срещу мен да се изправи някой, който да каже „Аз съм професор или старши научен сътрудник и трябва да получавам определена сума”, коментира Горанов.

„Има стотици милиони средства в европейските фондове и във Фонд „Научни изследвания”, но аз не приемам, че трябва да имаме административна наука. На мен отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и бизнеса и нейната добавена стойност за обществото. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса по начин, по който бизнесът да инвестира в нея”, заяви Горанов.

„Аз нямам нищо против когато видим нещо добро, да инвестираме в него целево. Такъв беше случаят с циклотрона на БАН, там е около 10 милиона лева общата инвестиция”, каза още финансовият министър и добави:

„Трябва колегите, които имат претенции, че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилие”. 

Финансовият министър съобщи, че до средата на ноември трябва да приключи проверката на сделката за продажбата на дипломатически клуб "Бояна". "Тази част от информацията, която не е данъчно-осигурителна тайна, ще бъде публично оповестена. Това, което ми е известно е, че сделката е реализирана със заемни средства. Въпросът е дали цената, платрна за този имот, е справедлива или не", заяви Горанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жожо

    0 0 Отговор
    Ето затова професорите и доцентите учат на безплатно тук на наши разноски, а емигрират и постъпват в чужди компании, там ги прилапвмат щастлриво защото им идват наготово даром и им носят луди пари. И професорите и медицински сестри и лекари са ни учили тук а работят за чужда печалба сега. Като сте прости арогантни тикви на постовете и не разбирате нито от държава нито от народ нито от правилен бизнес, така става. И не давате на хора като мен власт за да оправим нещата. И това го казвам, като не харесвам комунизма на диктатурата просташка където всички се уреждат чрез държавата. Аве тикви герберски защо бюрата по труда изобщо съществуват? Крият адреси и телефони на работодатели, държавата им плаща заплати и осигуровки на трътките бюрократични, на постовете там? Как така частни отношения си ги присвоява държавата, тя плаща заплатите, а те уреждат частни сделки? Нали сте за оправяне плямпате бе лукавци? ЪЪ? Много сте нагли да знаеш и лжете и пречите и няма кой да ви изправи до стената щото гламавите ни военни оправят Афганистан а не искат да арестуват няколко хиляди врагчета на постовете като вас тука от 27 години? Ще оправите България на крив макарон кога мине камила. и тиквата Днов и вие сте врагове на тоя народ и държава. Няма вече Българи на постовете. Само паразити врагове. И как не се намери един нормален военен и ченге тук да извади патлака и да кресне: - Ей престъпници, вие нарушихте Конституцията със задължителното гласуване - разстрел! Абе нема и н
  • 2 роко

    0 0 Отговор
    Ало по полека, това което казва Горанов е абсолютно вярно, не трябва да се подържат изкуствени щатове само и само да се угоди на така наречените учени с дипломи и титли ( знаем как се вземат различните научни степени с копи пейс на разработките на руски учени сега от западни). Само заради това да си живеят цял живот спокойни. Всичко е вярно, но ако направи същото за министерствата и агенциите тогава ще му повярвам, защото там нещата са по зле и от БАН.

    Коментиран от #3

  • 3 жожо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "роко":

    Така ли? по-полека? Как по-полека? Аз не съм тръгнал с багер да ги гоня, не ми е работа. Това е работа на Секюритито - то трябва да гони враговете ни, не аз! на мен никой не ми дава не ми плаща не ме моли. Аз само акцентирам, та белким просветне в тиквите на Секюритито, че не си свършиха работата от десетилетиая 67 години и досега...оставиха врагове на власт да ни мачкат. А не можеше ли тикви като Горанов Костов Станишев симеончо и останалите ни гробокопачи да кажат на учените - поръчкае за нов модел високоефективна възможно най-нискобюджетна и сигурно защитна стена на гранична охрана? Нов модел двигател с ел.задвижване наше производство, за да станем енергонезависими поне малко? НЕ ИСКАТ тия гадове. За трепане са, неэ искат, не че не може. до един до стената! така повелява древният Закон - управник мачкащ и пречещ на Българският народ - СМЪРТ! На дръвника! вие като теб не сте българи,э вие сте тъпи порщаващи им на мафията злото. А трябва да се трепят за да не вредят .Няма врагове, няма проблеми! Разбра ли всезнайко. че нито ти нито те ставате да съградите и запазите Българският народ. мвене ме остави, аз вече ми писна и да ги мисля! Пиша тия гадости, за да ви просветне на вас, че несте българи,э не ви пука. Самоо правите гаф след гаф и загиват невинни хора. Разбра ли защо квича тук още? Но няма де вечно....Писна ми и да пиша.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове