30 Октомври, 2011 08:59 1 469 0

Във Филипово записваха данните на журналистите

  • избори 2011-
  • банско-
  • филипово
Във Филипово записваха данните на журналистите - 1
Бурни страсти кипяха в деня за размисъл в Банско. Местни твърдят, че ГЕРБ доставял дърва като подкуп за хората да гласуват на балотажа за техния кандидат. Снимка: Факти. бг

 

Всички секционни избирателни комисии (СИК) в община Банско бяха отворени на време в 6 часа.

Това съобщи за Факти.бг новият председател на Общинската избирателна комисия Христина Валеюва.

Тя уточни, че всички членове ба избирателните комисии са били навреме. Снощи в последния момент от ЦИК са попълнили ОИК в Банско с още 1 член.

Това е Валери Мечев, заместник-председател на ОИК. Това се наложило след като в началото на седмицата бившият председател на ОИК Адриана Мелниклийска, адвокат от Благоевград, подаде оставка след горещи дебати с местния офис на ГЕРБ.

Факти.бг припомня, че на първия тур на местните избори в Банско кандидатът за кмет Александър Краваров води с над 2% пред кандидата на ГЕРБ Георги Икономов.

В деня за размисъл в ОИК е подадена жалба от единия от предизборните щабове за масова агитация в с. Филипово. Там единият от кандидатите за кмет заедно със свои привърженици е влизал в домовете на хората, за да агитира.

Ето защо представителят на Факти.бг посети именно тази секция, където гласуват на балотаж за президент и за кмет между кандидатите Ариф Моллов от ДПС и Фаим Молла от Сдружение „Бъдеще за Банско“.

Там заместник-председателят на СИК Николай Илиев по своя инициатива и в нарушение на закона записа в 1 тетрадка данните на присъстващите журналисти.

Оправданието му бе: „Аз за първи път съм член на комисия и мисля, че е редно да ви запиша за протокола“.

Иначе изборният ден във Филипово започна нормално. На предишния тур са гласували над 90% от жителите на селото. Възрастните хора и тук се затрудняват с бюлетините. На първия тур от 430 гласували около 50 бюлетини са били обявени за недействителни.

Според г-жа Валеюва избирателната активност за община Банско към 7.00 часа е по-висока, отколкото на първия тур.Сега тя е 5% срещу 1,5% преди седмица. Запитана дали са давани инструкции да се записват журналисти, Валеюва отговори, че за първи път от медиите чува за проблема.

В ОИК има постъпили две жалби от ВМРО. Едната е за 11 секция в с. Добринище. Тя се отнася за разкъсан чувал с бюлетини. Валеюва веднага се е обадила в местната СИК и оттам и обяснили, че чувалът е паднал от масата и се е наранил. След това членовете извадили книжата и преброили бюлетините. Липси не били открити и изборният ден е започнал. Втората жалба е относно секция 2 в Банско. Тя се отнася, че след като печатът е бил наранен и е бил поставен на бял лист, то листът след това е бил унищожен. Журналист на Факти.бг забеляза също, че пред началното училище в Банско в началото на изборния ден имаше черни джипове, които смутиха част от избирателите.

В с. Места изборният ден също започна нормално, но там не бяха отгърнати бюлетините в началото на изборния ден. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА