Last news in Fakti

21 Януари, 2017 20:33 1 232 34

Държах здраво кормилото на демократично и европейско развитие

  • росен плевнелиев-
  • здраво-
  • кормилото-
  • демократично-
  • европейско развитие
Държах здраво кормилото на демократично и европейско развитие - 1
Снимка: БТА

България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в последното си обръщение към нацията по повод края на мандата му, което беше излъчено по БНТ.

Президентът Плевнелиев заяви, че въпреки бурите е държал здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. България беше остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, добър приятел за всички в региона, доверен партньор в ЕС, силен член на НАТО. Плевнелиев каза, че е бил президент, но и кризисен мениджър и е успял да преведе България през трудностите по достоен и успешен начин. В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, е запазил президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход.

Държавният глава заяви, че ще продължава да работи за силна България в силен Европейски съюз.
Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията, каза държавният глава.

Действах решително, за да запазим Европейския съюз - този уникален съюз за мир, свобода и просперитет, каза Плевнелиев и допълни, че не си е мълчал, не се е крил зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси. Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата "да бъдем равни с другите европейски народи", каза държавният глава.

Плевнелиев посочи, че е бил президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Той припомни, че по време на мандата му страната е преминала успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства.

Росен Плевнелиев отбеляза, че от решаващо значение е била принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички, припомни Плевнелиев. Той каза още, че е горд, че е първият български президент, инициирал референдум и в чийто мандат са се провели три демократични допитвания.

Росен Плевнелиев изтъкна, че е действал като убеден европеец, бил е най-активният досега български президент на международната сцена, водил е икономическа дипломация в действие. Той посочи въвеждането на иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата, създаването на първата в България и на Балканите иновационна екосистема, реализираните модернизационни проекти в страната, задаването на свързаността като национален и регионален приоритет.

Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от "Голям шлем" с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи, подчерта Плевнелиев. Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари, отбеляза президентът. Той припомни, че не просто е критикувал, а е снел публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя, както и е отказал да присъства на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал. Държавният глава посочи още приетия по време на мандата му пакет от устройствени закони за службите, както и че не е назначил нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност; бил е патрон и инициатор на мероприятия за честната и обективна оценка на комунизма; досиетата на Държавна сигурност бяха поставени в архива. Вярвам, че с тези свои действия обединявах, а не разделях обществото, каза Плевнелиев.

"Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата", каза още президентът и допълни, че е служил на истината, посочвал е проблемите, имал е позиция и е действал и това обединява, а не разделя.
"За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!" заключи Росен Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    26 2 Отговор
    „„„„„Aз туй направих,аз унуй направих........“““““

    Бе шматко остави другите да говорят за тебе.
  • 2 Ай стига бе

    22 1 Отговор
    Ай стига с този .... То бива ама чак толкова . Сервилен
  • 3 BURGAS

    8 2 Отговор
    PALNA WMATKA SELOTO IMA POP I DARJAVATA TRIABVA DA IMA PREZIDENT NO SMOTANIK.
  • 4 боклука мрьсен

    22 1 Отговор
    Дьржал си...дьржал си се за палците ....
  • 5 гост

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Росен Плевнелиев в последното си обръщение към нацията по повод края на мандата му, което беше излъчено по БНТ- тоя прави по три на ден "последно обръщение",кога ще спре най-накрая?Явно я кара на "умря циганката дето ме хвалеше....."
  • 6 пръча

    18 0 Отговор
    Абе Алф яхай метлата и излитай вече
  • 7 Лъчо

    15 0 Отговор
    Как го държа кормилото на европейското управление, в крачолите ли...? Нещо нито сме европейци нито сме ациатци нито сме хора заради вас. Аве Главнокомандуващий бивш Тате, защо ония еврогейци като Тиквата и останалите ни мотат в бюрокрация и не дават парите на дребни предприемачи да стартират бизнес ид а развиват такъв? Какво европейско има в тия да крадат пречат и пакостят на невинни и лъжат? Е сега бесепарите ще правят същото но вече като "спасители" от гърбавите. И така ще се краде пречи вреди докато изчезнем ние хорицата бълхари. Аве я се гръмнете всичките че дас е отървем от вас! След като нямаме нормални военни и ченгета да нис пасят от вас, поне вие си направете сепуко че да ни спасите от вас!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 джойстик

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Държах здраво кормилото на демократично и европейско развитие - държал си ама нещо друго и на някой друг,само кажи колко ти плати или беше по любов?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 неутрален

    14 0 Отговор
    Какво европейско развитие? Ти глупако разедини нацията, ти делеше хората на "умни" и "красиви", на които с Тиквока плащахте за да те подкрепят и от първият ден викнахте срещу правителството на Орешарски, а сега готвите золуми срещу Радев. Няма да миряса и Тиквока, яд го е че му се хващат лъжите и не може да ни заблуждава. ОТИВАЙ ТЕ СИ ЧАС ПО-СКОРО!!!!
  • 12 гост

    16 0 Отговор
    Нещо друго си държал , че и не само си го държал ,ами каквото се сетиш си го правил .
  • 13 Aзнемога

    13 0 Отговор
    Абе то се видя какво направи подлогата нищо не става гъзолизецо... оня горе всичко вижда и ще ти отреди подобащото заради измените срещу гладния българси народ.но няма да си сам и мафиота боико ще е с теб
  • 14 Варна

    14 0 Отговор
    Винету явно е заразен!
    Който се доближи до него започва изреченията или с "АЗ" или "Къде бяхте Вие"?
    Примери:
    1.- ЦЦ
    2.- Ц.Караянчева
    3.- Божидар Димитров
    4.- Вежди Рашидов
    5.- Росен Плевнелиев
    6. - Валери Симеонов
    7.- Москов
    8.- Ненчев
    9.- Московски
    ....
    Все хора, които прихванаха от маниера на Винету.
    "Аре" хващайте пътя, че взеха да ме "сърбят ръцете" както при 80% от населението на страната...
  • 15 Омг

    12 0 Отговор
    Най - слабият президент, абсолютен потрес
  • 16 Пинокио

    11 0 Отговор
    Дървена кукла без сърце и чувства! Отнехте средствата за производства от държавата и лишихте народа като законен собственик и владелец на нейните достижения. Доведохте народа до състояние на жалко съществувание без социална осигуровки и грижи. Държавата принадлежи на народа! Народа трябва да решава собствената си съдба а не ПИНОКИО ! България е богата достатъчно щото да живеем всички достойно! Нужен е лидер с патриотично мислене и политическа стратегия за национална справедливост. Държавата да не е мащеха а да е майка не само за "ЕЛИТА" а и за НАРОДА ! Днес хората се чувстват излишни и ненужни никому в своята родина и татковина! Страшно е и на никому не го желая да бъде излишен !

    Коментиран от #18

  • 17 Той си мисли, че кормило е държал.

    7 0 Отговор
    Не си го държал а си се лъзгал на рейката.
  • 18 onq s konq

    0 13 Отговор

    До коментар #16 от "Пинокио":

    Нещо се опитваш да лънготиш нагличко май?Тия средства за производство и имоти НЕ БЯХА ОТНЕТИ ОТ ДЪРЖАВАТА,А БЯХА ВЪРНАТИ НА ЗАКОННИТЕ ИМ СОБСТВЕНИЦИ!Същите фабрики,заводи,трактори,земи и всякакви средства за пр-во,които комунистите на 9 Септември НАЦИОНАЛИЗИРАХА,ИЛИ ПО-ТОЧНО-ИЗВЪРШИХА ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ с помощта на СЪВЕТСКИТЕ ТАНКОВЕ ЗАД ГЪРБА СИ.Ревеш че нямаш пари...А КЪДЕ ТИ СА СПЕСТЯВАНИЯТА,ВИЛИТЕ ИЛИ АПАРТАМЕНТИТЕ -резултат на "райския живот" на тия 45 години?Имал си само за храна и евтини дрешки драги,е хайде и за кънпингуване на палатка някой и друг ден на морето.НИЩО ПОВЕЧЕ!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Каруцаря с коня

    8 2 Отговор
    Не си във час каруцарю! Твоя дедко ли строил ДМЗ Ленин? Твоя дедко ли строи АТЗ Стара Загора, Девня, НХК Бургас, Стан 2000 , Варна - Иличовск, Корабостроителен завод Варна и Бургас. Търговски и океански риболов, болниците и специалистите лекари инженери и АПК и леката промишленост а Водни и Атомни централи. Театри, опери, библиотеки, гимназии, стадиони, олимпийци, шампиони. Дядо ти и баща ти ли направиха да се гордеем че сме българи, че бяхме 27ми в света по ръст на икономика. Нямахме външен дълг. Бяхме 2ри в Европа по добив на електроенергия. не си създал нищо и баща ти е каруцар а за дядо ти не ще да е собственик на Булгар табак, щото ние друго нямахме преди 1945г. България е била аграрна страна. Станахме хора с достойнство едва при соца, където всеки който имаше в главата но нямаше средства можеше да стане лекар, инженер, агроном, архитект, учител, треньор, уважаван гражданин и живеехме не охолно но доволно ! А сега ходи си в обора дето ти е мястото. А ако ти стиска гайката - излез на яве покажи че направеното след девети е ваше дело на баба ти и дядо ти. Русия ни създаде от каруцари до авторитетна индустриална страна. А днес мутражниците го отнеха от народа.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 onq s konq

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Каруцаря с коня":

    Не ми дрънкай глупости за разни соц-успехи!Какво 2-ро място по добив на ел.енергия в Европа,след като цяла България беше станала на дискотека с тоя режим на тока?Какви лекари и здравеопазване сме имали,след като комунягите средна ръка ходеха да се лекуват в Букурещ,а висшия ещалон-в Зап. Европа?А такива като тебе-в местните болници ги "лекуваха" единствено с бинт и реванол...и аспирин!Защо след като всичко е било като приказка в НРБ не пускаха никой на Запад на екскурзия,а по границата се стреляше "на месо"?За да не избягат западняците в България от лошия капитализъм ли?Защо само за виц против властта вкарваха хората в мазетата на МВР-тата и ги спукваха от Бой?Защо вкарваха "инакомислещите" в лудниците или в Белене и Скравена?Защо народа гледаше и въздишаше по стоките в "Кореком" и не поглеждаше руските и родни боклуци в нашите магазини?И пак питам-къде ти са спестяванията и имотите от 45 г райски и охолен социалистически живот?Аре баста,че почнах да се нервя

    Коментиран от #28

  • 24 Роги

    6 0 Отговор
    Наистина има нещо хубаво в това управление,това че свърши най накрая.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кобилков

    1 0 Отговор
    До оня с коня тър ооооо стоп бре нещо се разпени ама нали си каруцар ти тез работи не ги разбиращ стой в конюшната и трай!!!!!!
  • 27 Ще слезете от коня!

    3 1 Отговор
    Качихте се с измама. Отнехте на хората миналото и бъдещето им, затуй че искате охолство което не сте заслужили. А тези които с труда си се гордееха са доведени до състояние да ядът сняг. Трябва да слезете и от коня и от БМВето ще слезеш и още ще слезеш!
  • 28 на коня под опашката

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Малкия, говориш за последните години на соца. Ток имаше,но комунистите го изнасяха за твърда валута. Не се пени, като си малък. Виж поста под мен, някой те е взел на кудош. Ама си го заслужил. Лъскай...БМВ в обора, ще до пролет ще прашяса. И научи знамената, ще ти липсва елементарна обща култура.
  • 29 едни същи са на коня

    2 1 Отговор
    И преди и сега на коня са все едни тарикати. Но чашата прелива и по пода се разлива. Хората мрът по домовете си от студ и глад, без работа дори ядът и сняг. А ти на коня. Ще слезеш! Няма да е доброволно но ще слезете всички от конете и пеша.
  • 30 СССР фор евър

    1 2 Отговор
    ...Русия ни създаде от каруцари до авторитетна индустриална страна...

    Господи прибери си версиите- Моля те. За това сме сега на това дередже, точно заради руснаците и техния режим и няма да се оправим още 100 години. Не ви е виновен ни Бойко ни мойко виновни са едновремешните Лидери на ЦК на БКП. А Русия е сборище от прост народ...
  • 31 onq s konq

    0 1 Отговор
    На "пожелателните" постове на ном 26,27,28 и 29 и техните въжделения qпрозрения и надежди за РЕнационализация ше отговоря с една конска поговорка:"ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА":)Ма как бяга БМВ-тоооо...!
  • 32 Дружба на веки с СССР!

    0 0 Отговор
    Само с СССР имаше МК "Ленин" в Перник, имаше МК"Кремиковци", Циментов завод Михайловград, Оловно цинковия в Асеновград, Азотноторовия Стара Загора и ХИМ завода в Девня, Нефтохим Бургас и Плевен, Военнопромишлен комплекс, Ловеч автоиндустрията, гр.Левски и Враца авторемонтни заводи, Вида Видин, София тежка и лека индустрия, Пловдив фармацефт, Вагони , Кораби , Флот, Армия достатъчна, екипирана, натренирана и ефективно боеспособна! Здравеопазване, образование, храна и работа за всеки който се нуждаеше. Грижа за човека. Да, не бяхме Швейцария но ние едва се създавахме от магарищари на ниво което без Русия никога, да никога не бихме постигнали. Нима последните 25 "деРмокрация" не доказват същността на безумието на днешния БАДАК! Бардак в който аферисти разграбва създаденото от народа в България без да се замислят за хората. Няма да стане господа аферисти- карирани ризки и прозорче с къстче небе ще ви осигурим!
  • 33 Соца е бил доброжелателен

    0 0 Отговор
    Соца не е хвърлил никой жив в пеща на локомотива, както вие сторихте с Гео Милев. Соца не стреляше по народните представители по време на сесия на НС. Соц не издаде закон За Защита на държавата и физически без съд и присъда ликвидираха инакомислещите. Соца се е защитавал от противо мислещи, но глави на колове разнасящи ги по селата за всяване на страх и примирение. Соца не е предизвиквал народа на въстание поради нетърпими условия за живот когато избухна Септемрийското въстание 1923г. Соца не е трепал народа подаден в реки от кръв. Соца приучава, убеждава, разяснява, беседва, призовава и ако резултат няма принуждава НО физически не унищожава. Факта че тези дето днес са НА КОНЯ и приватизираха заводи, мини, институти, банки и т.н.без да отчитат принадлежността им към работническият клас, като нейни законни собственици са оцелели от "жестокостта " на соца и се появиха жизнени, настървени, безсрамни, брутални и безкруполни значи че соца НЕ Е БИЛ жесток а е бил много по-хуманен т.е. ЧОВЕЧЕН! Какъв трябва да бъде народа към Елита, когато си върне, всичко което му е отнето. Пак ли хуманен и добродушно наивен? А ? Какъв трябва да е труженика който днес за човек не го считат? А г-н на коня? А г-жа Дидона? Не искам да предсказвам! Но няма да е весело!

    Коментиран от #34

  • 34 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Соца е бил доброжелателен":

    Само дето с "демокрацията" в България комунистите си запазиха власта и станаха кредитни милионери,та и най-добри приятели на запада.Прочети "Фермата на животните" на Джордж Оруел,ще ти помогне да го проумееш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове