Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 16:51 1 647 1

СГС осъди пълномощници на „Зееви Холдингс” за „Авиокомпания Балкан”

  • софия-
  • софийски градски съд-
  • софийска градска прокуратура-
  • „зееви холдингс”-
  • "авиокомпания балкан”

Днес по внесен обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, Софийски градски съд призна за виновни Андрю Ейкън Грей – гражданин на Кралство Великобритания, главен изпълнителен директор на „Авиокомпания Балкан” АД; Йехим Мар – Хаим – гражданин на Израел, директор на „Авиокомпания Балкан” АД и Цви Франк – гражданин на Израел, главен изпълнителен директор на „Авиокомпания Балкан” АД. И тримата са пълномощници на „Зееви Холдингс” ЛТД, съобщиха от прокуратура.

Те са признати за виновни за извършено от тях престъпление по чл.251 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. чл.26 ал.1 НК -нарушаване на Валутния закон относно режима на вноса и износа на валутни ценности, като са им определени следните наказания:

По отношение на подсъдимия Грей – лишаване от свобода за срок от 3 г., като изпълнениетона наказанието е отложено за 3 г.

Припомняме, че  Националният авиопревозвач БГА "Балкан" беше продаден на израелската компания "Зееви груп", собственост на Гад Зееви, в консорциум с "Аркия" на 30 юни 1999 г. "Аркия" мистериозно се оттегли, без някой да разбере дали наистина е присъствала в сделката, а от българското общество бе скрит фактът, че Гад Зееви е специалист всъщност по ликвидация на подобни дружества, а не по оздравяването им. Скоро след покупката Зееви като едноличен собственик спря полетите. На 29 октомври 2002 г. Софийският  градски съд обяви в несъстоятелност авиокомпания "Балкан". В момента на продажбата авиокомпанията имаше 18 самолета Ту-154, а година и половина по-късно - само един. От още толкова малки пътнически и товарни самолети оцеляха едва няколко, продадени бяха слотовете и акциите на превозвача в CITA. Четири години и половина след продажбата трима от изпълнителните директори на "Балкан", назначени от Гад Зееви, бяха привлечени като обвиняеми по следствено дело за източване на средствата на авиокомпанията в чужбина. Това са главните изпълнителни директори Цви Франк и Андрю Грей и финансовият директор Йеахим Мар Хаим.  Тримата са съдени задочно, защото  са напуснали България. Тримата директори са вършили системни нарушения на Валутния закон и на Наредбата на БНБ за сделки между местни и чуждестранни лица, като в продължение на 2 г . са превеждали приходите на авиокомпанията в Холандия.

Преди години Парижкият арбитражен съд осъди държавата ни да плати 10 млн. долара на израелския предприемач Гад Зееви. Когато министър на МВР бе Румен Петков, той  внесе в прокуратурата 9 папки с допълнителни данни за източването на Авиокомпания "Балкан" . Тогава Министерството на финансите обяви, че обмисля варианти за реагиране на решението, и декларира, че няма намерение да изплаща на Зееви $10 млн. неустойка.
Гад Зееви започна да съди българската държава през 2001 г., малко след като Софийският градски съд обяви авиокомпанията в процедура по несъстоятелност. Общо претенциите му бяха за над $230 млн. В същото време по думите на експерти от компанията Зееви е спечелил над 300 млн. от разпродажбата на авиопарка, слотовете, акциите в CITA  и имотите на БГА "Балкан" в целия свят. Две години по-късно по делото бе конституирана и българската държава в лицето на министъра на финансите. През лятото на 2004 година бе дадено началото на арбитражното дело по същество. След като всички процедури в съда приключиха, Агенцията за приватизация предупреди, че арбитражът ще излезе с решение по делото на Гад Зееви срещу България, но заяви, че по време на процеса твърденията на Зееви Холдингс са били оборени с правни аргументи. България заведе контрадело в Парижкия арбитраж за $8 млн. срещу бившия собственик на авиокомпанията заради неизпълнени инвестиционни обещания, което още не е приключило.
Всъщност през 2001 г. Зееви заведе в Париж два иска срещу България, като вторият беше за 70 млн. долара, с които по негови твърдения кредитирал "Балкан". Именно по втория иск е  решението на Парижкият арбитраж, с което на Зееви се присъжда да получи неустойка от 10 млн. долара.

Гад Зееви не фигурираше сред обвиняемите директори, защото не е взимал управленски решения. Тези решения са взимани само от изпълнителните директори. Те са лицата, с действията на които средствата на авиокомпания "Балкан", общо над 35 млн. долара, са били системно източвани през 15 банки от България към паралелно създаденото дружество в Холандия.
Сделката бе сключена по времето на правителството на Иван Костов, а  директор на Агенцията за приватизация тогава е Захари Желязков. Зееви взима БГА "Балкан" за 150 000 долара, колкото струва  луксозен апартамент в София. Двадесет процента от акциите остават държавни, но държавата абдикира веднага след подписването на продажбата и в органите на управление не остава неин представител. Договорът за продажба в пълния му и окончателен вариант не беше известен до март 2000 г. дори на транспортния министър Антоний Славински. Освен официалния договор обаче има и секретна документация. Главницата по дълга на "Балкан" към държавата от $15 199 000 се разсрочва за 20 г. с 5-годишен гратисен период при лихва, забележете, 1% за целия период. Опрощават се дългове към кредитори и около 5 млн. долара към бюджета, държавата поема задължения от 1 600 000 долара на "Балкан" към РВД, поема се ангажимент дори държавата да уреди вземанията на Югославия към "Балкан". Всичко това се съдържа в секретната документация към приватизационния договор подписана от финансовия министър в кабинета "Костов" Муравей Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 станишев

    0 0 Отговор
    продали Балкан за 150 000 долара а Гадта спечелила 300 милиона .....евалата крадци и мушенници ....Костов евала колко лапнахте като комисионна