15 Ноември, 2011 06:30 800 0

Откриване на фотоизложбата «Мисия: военен лекар»

  • софия-
  • фотоизложбата-
  • мисия-
  • военен лекар-
  • д-р александър парашкевов-
  • иво хаджимишев

Юбилейна фотоизложба “Мисия: военен лекар”, посветена на 120-годишнината от създаването на Военномедицинска академия и Европейския месец на фотографията, ще бъде представена в  столичната Арт галерия “Париж - Москва”. 

Експозицията се открива на 15 ноември под патронажа на Посолството на Франция в България и Френски културен институт. Личната колекция от снимки на зам.-началника на ВМА по осигуряване на мисии  и началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране - полк. д-р Александър Парашкевов, е селектирана  и подготвена от известния български фотограф Иво Хаджимишев. Уникалните снимки  от  най-горещите точки на света  са непринуден разказ  за личните и професионалните преживявания на българския  военен лекар. Хирургът   е не просто наблюдател, преднамерено документиращ  трагичните събития, а  пряк и деен участник в ликвидиране на тежките  последствия от тях.


 В изложбената колекция  са включени снимки от атаката срещу българската база в Кербала, Ирак, на 27.12. 2003 г, когато загинаха пет български военнослужещи и  бяха ранени близо 50,  но благодарение на  смелата и професионална намеса на екипа на д-р Парашкевов   жертвите  и медицинските поражения бяха минимални.  В изложбата са селекционирани и снимки от участието на д-р Парашкевов във Френската и Испанската военнополеви болници на Коалиционните сили в Афганистан, както и от хуманитарната мисия след земетресението в Хаити в началото на 2010 г. Тогава българският военномедицински екип, начело с д-р Парашкевов и заедно с френски спасителни групи и парамедици, помогнаха на хиляди пострадали хаитяни. Всички тези  лично преживени мигове в условията на риск, бедствия и война,  запечатани през фотообектива на д-р Парашкевов и неговите колеги, вдъхновиха куратора на изложбата Иво Хаджимишев за публичното им представяне. Хирургът, отличен от съсловното издание «Форум Медикус»  за „Медик на годината-2010 г.” като лекар, достойно защитаващ новото лице на България в глобалната битка за един по-справедлив, по-мирен и хуманен свят, е наследил любовта си към изкуството от чичо си, русенския художник Йордан Парашкевов.


                Съвместната инициатива на ВМА и  Арт Галерия “Париж Москва” е част от експерименталното издание на Европейския месец на фотографията и се присъединява към честването на 120 – годишнината от основаването на военномедицинската служба на Българската армия.  През ноември 2011 г. Френският институт в България и фондация Easyart  поставят началото на културната традиция и у нас. Европейският месец на фотографията е стартирал за първи път в Париж преди трийсет години и оттогава се провежда в повечето европейски столици на всеки две четни години. Настоящето първо “експериментално” издание в нечетна година ще позволи на София да се впише сред градовете - организатори на Европейския месец на фотографията през 2012 г.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА