Last news in Fakti

21 Февруари, 2017 11:52 3 684 29

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България

  • тренд-
  • четвърти-
  • българин-
  • емигрира-
  • българия
Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България - 1

Образованието продължава да е ценност за българина и се свързва с по-добър живот. Отчитат се тревожно високи нива на потенциални емигранти сред най-младите българи.

Това е само част от изводите от третата част на проучването на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е „лице в лице“ и е представително за представително за пълнолетното население на страната. В тази част сме заложили блок въпроси, свързани с наболели социални проблеми в последните години в България.

Като цяло прави впечатление, че хората с по-високо образование, живеещи в столицата, виждайки по-добра социална перспектива пред себе си, имат видимо различно поведение и мнение по отделните индикатори в изследването. Именно заради това си ще Ви представим и някои любопитни разбивки по образование, тип населено място и възраст.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения. В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения.

Близо една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт, докато 62% са на обратното мнение. Тук отново при демографските разбивки сериозно впечатление прави разликата по образователен статус, като висшистите изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от респондентите изразяват несъгласие, че в България може да се живее спокойно, но 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение. Хората с висше образование и тук имат различно мнение от общата картина, като разликата между съгласните и несъгласните е сравнително малка.

Образованието се отчита като ценност, като 80% от всички са на мнение, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите възрастови групи около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството навсякъде подчертава важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8 часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично. На не малка част настоящото им работно място е тяхната първа работа и перспективите пред тях да се отварят възможностите на трудовия пазар предстоят, докато хората в предпенсионна възраст са най-консервативни и не са склонни да поемат такива рискове. В София процентът на хора искащи да сменят работното си място е най-висок, но това е обяснимо, поради факта, че столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни и от работата, която имат.

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са дяловете на младежите между 18 и 29 години, където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България. Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция. А най-предпочитаната дестинация, сред тези които се замислят да емигрират, е Германия, следвана от Великобритания и Испания. По-надолу в списъка попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат да живеят там, където живеят сега. Само 7% са тези, които са склонни на вътрешна миграция.

61% от българите се страхуват да не станат жертва на някакъв вид престъпление, като процентът се увеличава пропорционално на нарастването на възрастта. По всичко личи, че най-възрастните се чувстват най-уязвими. В разбивката по тип населено място в столицата ножицата се свива, но въпреки това мнозинството от софиянци се страхуват, че могат да станат жертва на престъпление.

В последните години много хора станаха жертви на т.нар. телефонни измамници. Затова решихме да тестваме какъв процент от българите са били потенциални жертви на телефонни измами. 17% от всички запитани са получавали обаждане от непознат, който им иска пари. Приемайки, че 1% от извадката на проучването е равно на 55 хиляди души, то излиза, че около 900 хиляди души са били потенциални жертви на измамниците. Най-потърпевши са хората над 60 години, като над една четвърт от всички тях са получавали обаждания с искане за пари. Високият процент се обяснява най-вече с факта, че телефонните измамници звънят на домашни телефони, а пенсионерите са групата, която прекарва най-много време вкъщи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошбиян

    14 9 Отговор
    Не раждайте в бг и се евакуирайте на кой къде му видат очите тук не става за живот и никога не е ставало робството продължава
  • 2 гощо

    17 3 Отговор
    Аз пък се върнах!!! Мнооо съм тъп!!!
  • 3 Крум Янкулов

    14 5 Отговор
    КАК НЕ ВИ Е СРАМ?КОЙ ВИ ПЛАЩА ДА ПОБЛИКУВАТЕ СТАТИИ ЧИЯТО ЦЕЛ Е ДА СЕ НАТИРИ В НОСА НА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН АДЖАБА
    "КОЛКО Е ГАДНО В БЪЛГАРИЯ , В ЧУЖБИНА ВИ ЧАКАТ С ОТВОРЕНИ ОБЯТИЯ"
    И НЕ САМО ТАЗИ МЕДИЯ ВСИЧКИ МЕДИИ СТЕ ПРОДАЖНИЦИ И АЗ ВЯРВХ ДОКАТО НЕ МИ СЕ ОТДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОПЪТУВАМ С ЦЕЛ ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКА И ВИДЯХ ЧЕ ИСТИНАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА
    ТОЗИ КОЙТО Е УСПЯЛ ТУК ЩЕ УСПЕЕ И НАВЪН ТОЗИ КОЙТО НЕ ГО БИВА ТУК ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ И НАВЪН...
    ТУК РАБОТЯТ НА ЕДНА РАБОТА И МЪМОРЯТ КОЛКО МНОГО РАБОТЯТ ЗА ТЕЗИ ОСЕМ ЧАСА И ЗАПЛАТАТ Е МАЛКО КАТО ИСАТ В ЧУЖБИНА ЕДНАТА ЗАПЛАТА НЕ ИМ СТИГА И РАБОТЯТ НА 3 ДОРИ 3 МЕСТА ЗА ДА ЖИВЕЯТ КАТО БЕЛИ ХОРА МА ГИ Е СРАМ ДА СЕ ВЪРНАТ ТУК ПОНЕЖЕ ТУК СА СЕ ПРОВАЛИЛИ ТАМ СА СЕ ПРОВАЛИЛИ И КАКВО ПРАВИМ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  • 4 Трифонов

    13 2 Отговор
    Преди десетилетия един американски президент беше казал: "Не питайте какво страната ви може да направи за вас, а какво вие можете да направите за нея!" Държавата всъщност е съвкупност от институции, създадени от народа, за да може по-лесно да се управляват делата, които засягат всички. Неразбирането, че няма отделен от нас субект, наречен "държава", и особено пък разбирането, че става дума за един зъл и демоничен субект, чиято идея е да вреди на хората, е в основата на проблемите на всеки слаб и затова - беден народ. В основата е и на проблемите на нашия народ. Ако не ни харесва как работят институциите, съвкупността от които представлява всъщност Българската държава, това е така, защото ние - народът, бъркаме в начина по който ги съставяме. С властта действително може да се злоупотреби. Тогава обаче пак ние - народът, имаме задължението включително да нарушим закона и Конституцията, за да свалим от власт този, който злоупотребява с властта, която сме му дали. И ако се наложи, трябва да сме готови да умрем за свободата и правата си. Защото това е наша работа! Когато един народ е готов да даде живота си за свободата и правата си, се ражда Общество, което заслужава да има Държава. Когато хората в едно общество доброволно дадат свободата и правата си за живот, с тях е свършено! Българите сме страхливи и егоистични, самостоятелни търсачи на щастие, които не заслужават и затова скоро няма да имат държава.

    Коментиран от #18

  • 5 onq s konq

    0 12 Отговор
    Е ас като съм вишис що немам пари за нафта за беенвето ?

    Коментиран от #9, #25

  • 6 misli posle govori

    11 0 Отговор
    Имаше един американец, който беше казал:
    "Достатъчно е добрите хора да не правят нищо, за да възтържествува лошите хора
  • 7 Герберасите на власта

    9 3 Отговор
    Защо така ,ГРОБ построиха магистрали ( е доста честичко се ремонтират но за 97 лв. толкова) имаме здравеопазване ( е Дянков дръпна там едни милиони от здравната каса но нищо така си умира ме млади),изтеглих ме рекорден дълг за страната ( е нищо ,не се знае къде потънаха но нали ще връщат и пра внуците ни) Купих ме си оборудване за АЕЦ което няма да използва ме (е карай важното е да сме в играта) ,човек направо да се зачуди на тези хора който искат да бягат че тук е рая работиш много не взимаш нищо (така не те болят краката да обикаляш по магазините всичко свърша на гишето на енергото).
  • 8 no name no face no number

    10 5 Отговор
    Да слугувам на български мутри и дегенерирали рожби на социализма НИКОГА! По добре роб навън от колкото да слугуваш на хората откраднали мечтите и парите ти. Един ден ще дойде сметката и за вас. Няма да сте вечни да ви е...а м...а
  • 9 Неграмотен

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Конь,
    Забелязвам вече няколко пъти, че не си особено грамотен.
    Личното местоимение "АЗ" се пише с буквата "З". (това не е числото 3) На лъбгарския латински е "Z", ама не е Zoro.
    Иначе за липсата ти на пари отдавна знаем!
    Кой си купува старо БМВ?
    Имаш между другото и една друга грешка с висшето ти образование ама....
    Какво да кажа? - Грозна картина си пич!

    Коментиран от #17

  • 10 све

    7 1 Отговор
    Повечето от нас, отидоха да работят навън по принуда. В България затвориха 90% от предприятията и който не иска да живее от престъпления…..работи низко квалифицирана работа някъде….
    Запазва си до голяма степен морала, но уви, НАБЛЮДАВАМЕ КАК НАРОДА НИ ИЗКУФЯВА И СЕ ДЕБИЛИЗИРА

    Коментиран от #12

  • 11 Киро

    6 8 Отговор
    За разни неграмотни и необразовани, като тошибиян, където и да идете, все ще сте в мизерия.
    И виновни ще сте си самите вие!

    В България се живее много добре, стига човек да има образование/професия, има желание да работи и поназнайва английски или друг западен език.

    В момента има много незаети позиции, НО за тези, които имат желание да работят и знаят.

    Цените на недвижимите имоти съотнесени към доходите са много по-добри от западна Европа. Климатът е МНОГО по-добър.
    Храната от село има вкус, а цените в България са ниски, особено на услугите.
    Много по-спокойно се живее.

    Интересни опции са емиграция са само САЩ - за хората с амбиции за бизнес или Италия / Испания за хората, които си падат по живота.

    Всеки сам си избира, само бездарниците скимтят и плюят винаги и по всичко
  • 12 Киро

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "све":

    Тия глупости отпреди 20 години още ли ги мелите?

    И не е лошо да обърнете внимание на образованието си, преди да тръгнете да обяснявате изтъркани клишета, защото май ви е доста "ниЗко".

    Стойте си там, мийте си чиниите и обяснявайте как чипса бил по-евтин, като не ви харесва тук!
  • 13 све

    4 2 Отговор
    Кире, виждам ти нивото и за миене на чинии не бих те взел. Та за това ми е приказката…
    Нивото на успяващите в България и елита.
    Кире ,
    Ти май ще си ДЕПУТАТче , кметче или нещо такова….. с малко английски
    Хахаха

    Коментиран от #14

  • 14 Киро

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "све":

    Хаха, ........... дето си мисли, че в България хората ядат доматите с колците, само депутатите са добре, а миенето на чинии (чистене на къщи и подобни) са върха на сладоледа.

    Няма какво да очаквам от неграмотен човечец. Типичните разсъждение на необразования , "избягал" някъде, прислужващ нещо си за малко над минималната надница.

    Коментиран от #15

  • 15 дсему

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    до onq s konq !!!! нямаш пари за нафта защото си неграмотен висшист.
  • 16 Потресен

    6 2 Отговор
    Който твърди, че България е нормално и хубаво място или има нужда от психиатър или сравнява със страни от ранга на Сирия(в момента) и Демократична република Конго!!!!
    Средната работна заплата с включени бонуси (за София) е 1400лв (700 ЕВРО, 8400ЕВРО годишно).
    Апартамент панел в София младост 3(кухня, хол и спалня) тристаен от 60 000 ЕВРО.
    В краен квартал на Берлин апартамент от 55 кв.м от 100 000 ЕВРО, а средната годишна заплата е 50 000 ЕВРО годишно.
    В България за минимална месечна издръжка на 4-членно семейство 2200 лв.
    В Германия Берлин (там са по високи изискванията за издръжка) 2300 ЕВРО.
    Без да взимаме предвид работата на държавните институции, корупцията, дребната и битовата престъпност може да заключим, че в ЕС България е много назад в класацията. Всички тези показатели водят до едно ЕМИГРАЦИЯ.
    Аз живея в България, нямам и намерение за сега да емигрирам, но и заплатата ми е малко повече от две средни в София, като не включвам социалните придобивки от служебното си положение (не не съм държавен служител).

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Гоуст

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Неграмотен":

    Има,няма и се обади някой философ, който се върже на простотиите на Коня и почне да му обяснява колко бил прост, колко неграмотен бил, колко били счупени бмв-тата и прочие.
  • 18 ддд

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трифонов":

    Публикувано във факти.бг: "Не питайте какво страната ви може да направи за вас, а какво вие можете да направите за нея
    отговора на на институциите е
    НИЩОЧЕ Е ПО ЛЕСНО
  • 19 Трифонов

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Потресен":

    Никой не твърди подобно нещо, защото не е вярно. А не е вярно, заради теб, "Тошбиян", "no face, no name, no number", "све"... Мързеливи егоисти без елементарно чувство за принадлежност към род и Родина (защото не просто изоставихте Родината си, нали, вие изоставихте собствените си семейства, изоставихте родителите си, голяма част от вас изоставиха дори децата си)! Амбициозният и креативен, работлив човек, не се съгласява да работи на три нископлатени работи - чистач, пицар и работник-кухня! Той разбира, че е важно да работиш на една работа, която обаче да си струва. Да ти дава не само материалните предпоставки за живот, но и да удовлетворява духовната потребност, която интелигентният и достоен човек има - да изпитва емоционална удовлетвореност от работата си. Смисълът на човешкия живот не се състои в егоистичното преследване на лично щастие, а в ежедневната работа за духовно израстване и интелектуално осъвършенстване. Ето това НЕ правите и затова сте мързеливи! Най-лесното нещо на този свят е да си вземеш багажа и да се преместиш наготово в една уредена държава. Именно заради това ще си останете завинаги прости гастарбайтери! Защото нямате принос към изграждането на обществата и държавите, в които емигрирахте и хората знаят това... и не гледат с добро око на вас. Е... по същите причини и сред нас вече не сте добре дошли!

    Коментиран от #29

  • 20 Киро

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Потресен":

    Ето го още един пореден "разбирач"!

    Първо, моето момче, средната заплата в Германия е около 2500 евро.
    Това за 30 000 годишно, а не 55 000.

    Второ, да сравняваш цената на 3-стаен и на гарсониера е дебилно.

    Трето, Берлин НЕ Е мерилото за цени. Мюнхен е.
    А там цената на квадратния метър в краен квартал е към 4 000 евро.

    Тоест, 100 квадрата струват 400 000 евро.
    При нас 100 квадрата са 80 000 евро в подобен район.

    На германеца са му необходими 160 заплати за покупка на такъв апартамент, а на човека в София - 115.

    Сега разбра ли? Ако не - чети бавно, може и да схванеш!

    Четвърто - като не ти харесва - напусни. На България и трябват хора, които да направят нещо за нея, не плювачи и мрънкачи.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    Кире дай некои леф да сипем нафта в беенвето че от седене му станаа квадратни гумите бе човек
  • 22 Гоуст

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    Викаш Кире, друго е да си имаш собствена панелка и да живееш с 460 лева бруто
  • 23 Тошбиян

    1 0 Отговор
    Много гръмки думи говорите много....и то глупости бг е потънал кораб от векове и тук винаги ще е зле за народа...аз деца нямам и не искам да имам от бг жена още по малко родени тук...ако не се получи това което искам ще си умра сам а това соето имам ще запаля преди да умра или като усетя че натам отиват нещата
  • 24 Тошбиян

    1 0 Отговор
    Трябва ли да се обяснява защо тук не става за живот и развитие?нима вие не живеете тук и не виждате какво е?викате да съм давал на дйржавата си ?какво да дам освен органите си хахах то всичко е направено само да те рекетират и дерат повече от това да работя за оцеляването си какво да дам?политиците посредством корпорацийте са взели всичко от мен и няма какво да давам

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 шруум гъбков

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тошбиян":

    какво образование имаш...

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Тошбиян

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "шруум гъбков":

    Образованието е без значение за мойте разсъждения и виждания за живота и битието
  • 28 До Шруум Гъбков

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "шруум гъбков":

    Шруум, аз като съм магистър икономист, да не мислиш че лесно намирам добра работа? Работа има много, обаче не ми се ходи за 5-600 лв да ме гърчат от сутрин до вечер! И кога за последно търси работа и то за повече пари, за да си обективен в коментара си...
  • 29 Потресен

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Трифонов":

    Обвиняваш мен, че в село Долно Нагорнище тъмните орки бият родителите ти за цялата им пенсия от 50лв, а сетих се сигурно е заради откраднатата ти супер яка кола на 10 години. Да не споменавам за рушвета, който даде да не бутнат единствения незаконен санитарен възел (кенеф) на село???
    Хайде сега да спрем с обвиненията и да се огледаме малко!
    Проблема не са редовите граждани, аз съм в тази категория, а всички бездарни тарикати и парашутисти в институциите. Закона ги защитава иначе всеки щеше да ходи до общината и парламента с лопата (ако ще копае ще е дупка 2х2 метра). Това последното му се вика анархия и беззаконие.

    Кирчо момченце златно, я кажи само с ДА или НЕ. Ти да не си работодател?

    До скоро работих за българин и заплатата ми беше с 40% по-ниска, но хайде аз съм млад кадър от "разбирачите" стигат ми, но май не е там проблема сега работя в България за словенска фирма. За разлика от предната ми работа сега пътувам в ЕС по-малко и харча "кинтите оти съм ръб в БГ-ту".

    Кирчо бате това, че на теб не ти харесва сравнението и си критик по примера на лорд Минчев си е лично твое извращение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове