Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 16:04 1 881 3

Безработните вече не подават декларации

  • данъчна декларация-
  • нап

Данъчното задължение ще се закръглява към всеки кръгъл лев

Освобождават се от задължение да подават годишна данъчна декларация лицата, които през годината са придобили само доходи от трудови правоотношения и не дължат допълнително данък или няма да ползват данъчни облекчения. С тази поправка в Закона за  за данъците върху доходите на физически лица депутатите предотвратиха повторението на абсурдната ситуация, в която се оказаха миналата година хиляди българи останали без работа.

С промени в закона, влезли в сила от януари 2010 г., загубилите работа в рамките на годината бяха длъжни да декларират доходите си, независимо от вида на договора, на който са били наети. Така се оказа, че хиляди българи, загубили работата си, са заплашени от глоба до 500 лв. за неподадена данъчна декларация.

В крайна сметка НАП се смили над неизрядните безработни. Часове преди да изтече крайният срок за подаване на данъчни декларации за доходите през 2010 г., от агенцията успокоиха съкратените работници, че няма да ги глобява, ако не представят служебна бележка от бившите си работодатели.

На извънредно заседание днес народните представители приеха промените в Закона за данъците върху доходите на физически лица. На днешното извънредно заседание от 113 гласували „за“ се обявиха 94, 6 бяха „против“ и 13 въздържал се.

Облекчава се механизмът за определяне на годишния данък чрез въвеждане на правилото данъчното задължение да се закръглява към всеки кръгъл лев. Целта е да се намалят разходите на данъкоплатците и приходната администрация за обслужване на минимални суми за внасяне или възстановяване.

Въвежда се задължително деклариране на доходи от разпореждане с финансови инструменти, които са необлагаеми, в годишен размер над 5000 лв. Това е мярка, насочена към ограничаване на злоупотребите със сделки с финансови инструменти с цел отклонение от данъчно облагане чрез неоснователното използване на този вид необлагаеми доходи като аргумент за доказване на имуществено състояние.

Предлага се отстъпката в размер 5 на сто от дължимия данък при по-ранно подаване на годишната данъчна декларация (до 10 февруари на следващата година) или при подаване на декларацията по електронен път и внасяне на дължимия по декларацията данък да се ползва само, ако авансовият данък е внесен от лицата в срок.

По този начин ще се премахне несъвършенството на закона, предоставящо възможност лицата да се ползват от права, въпреки противоправното си поведение, свързано с ненавременното внасяне на дължимия авансов данък.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :-)

    0 0 Отговор
    Много яка статия :-). За да я разбера както трябва имам нужда от разяснения от юрист или поне да си направя сверка с няколко закона.

    Също така "... възможност лицата да се ползват от права, въпреки противоправното си поведение ..." звучи много яко. В НАП имат забавен начин на изказване. С такъв PR могат само да ни станат още "по-симпатични" :-).

    За Факти.бг - Защо решихте кода от картинката да е на български? Много е гадно да различите печатните малки и големи букви в ьТ6ъ, нали знаете!
  • 2 :-)

    0 0 Отговор
    Да, всъщност и на потребителите с мобилни телефони ще им е гадничко. И наистена малки печатни и големи печатни завъртяни под произволен ъгъл и изписани с шрифт, на който не му личат пропорциите (всички букви са почти квадратни). В предния си post уцелих кода след 7-8 опита. А, и ще кажете че мога да се регистрирам! Ами не искам. Защо да ви предоставя мейла си и да ми изпращате спам, след като така или иначе използвам RSS.
  • 3 Да бе

    0 0 Отговор
    #2 Все пак сме българи и би трябвало да пишем на български. Според мен точно и затова е направен кода на български. За което - браво! И не виждам никакъв e проблема, даже много по-добре се вижда на български кода. Ако този код ти е труден за написване, ходи в gmail.com при регистрация да видиш какви са кодовете))))