Last news in Fakti

24 Февруари, 2017 14:29 1 012 5

БСП и Подкрепа с общи позиции за доходите

  • бсп-
  • подкрепа

„Обсъдихме с КТ „Подкрепа” нашата предизборна платформа, техните идеи и предложения за нейното развитие, защото тя не е затворена. Имаме общи позиции- да съсредоточим усилията за развитие на собствена индустрия и икономика, българско производство.” Това заяви на пресконференция в централата на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова след среща с ръководството на КТ” Подкрепа”. Тя добави, че в момента икономиката ни е базирана основно на евросредства и вече сме закъснели за развиване на собствена.

„Основна тема в разговорите ни с КТ „Подкрепа” бяха доходите – работни места, свързани с икономика и доходи. На едно мнение сме, че трябва да се намери механизъм за нарастване на доходите”, заяви Нинова. Тя обясни, че в тази сфера са били обсъдени въпросите с минималната работна заплата и механизмите за нейното нарастване. „Не сме съгласни, че в тригодишната прогнозна рамка на ГЕРБ в следващите години не се предвижда увеличение на минималната работна заплата. Ние сме за увеличение и не смятаме, че това ще доведе до страхотни катаклизми в икономиката, фалити на фирми. Времето и практиката показват, че това не се случва”, обясни председателят на БСП. Тя каза, че идеята, залегнала в платформата на „БСП за България” за преизчисляване на пенсиите, ще доведе до тяхното реално увеличение. По думите й само прилагането на швейцарското правило не е достатъчно.

Икономика и образование трябва да се обвържат с дългосрочно планиране

Корнелия Нинова посочи, че друга важна тема по време на разговорите е било образованието. „Обща е позицията ни, че е катастрофално положението с професионалните кадри, необходими за икономиката. „Икономика и образование трябва да се обвържат с дългосрочно планиране- какви сектори ще се развиват в икономиката и какви кадри са необходими за тях, за да се направи така реформа в образованието”, обясни лидерът на левицата.

Корнелия Нинова изтъкна, че КТ „Подкрепа” и БСП са на една и съща позиция по подписването на СЕТА. „Против сме корпорации да съдят държава в специални съдилища, само ако тази държава не им гарантира печалба. Против сме да се пренебрегват националните парламенти и националният суверенитет, когато се взимат решения, важни за съответната държава” каза още тя и поясни, че става въпрос за това, че когато се въвеждат регулации, трябва да се питат други институции, преди това да бъде направено. „Когато влезе този документ в българския парламент, ние няма да го ратифицираме”, категорична бе Корнелия Нинова.

„Напълно единодушни сме с БСП по отношение на СЕТА. Това споразумение не бива да се подкрепя, без сериозна реформа в него“, заяви категорично Ваня Григорова, икономически съветник към КТ"Подкрепа". Според нея не може да има наднационални арбитражи, които подкопават националния суверенитет. Тя подчерта, че има редица случаи в България- как държавата е била съдена за политика, която е провеждала. Григорова е на мнение, че има и други опасения и рискове, които съдържа това споразумение. „Намираме за недопустима намесата на европейски политици във вътрешния ни разговор по темата и ще продължим заедно с всички, които намират споразумението за вредно. То е вредно и за пазара на труда, за социалните права на гражданите и икономиката“, каза още Ваня Григорова.

„Ние сме силно притеснени от състоянието на няколко ключови сектора в държавата – образованието, вътрешна сигурност, здравеопазването, както и „слонът в стаята“, който се правим, че не виждаме – бедността“. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. Според него, докато сме в низходящата спирала, като държава, не ни очаква нищо добро. „За да бъде променен този ход на събитията, всички участници трябва да положат усилия, да направят съответните стъпки и да дадем друг тласък на развитие на държавата“, категоричен е Манолов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    4 3 Отговор
    Всички пионки вън
    Всички политици и съдии вън !!!
    Пълна смяна на елита
    Пп ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 2 Българин

    7 0 Отговор
    Как няма да са на едно мнение в моя град най големия завод в който работят около 8000 души шефа на подкрепа е бившият партиен секретар на този завод ,а сега ми кажете как няма да са на едно мнение и как няма да се подкрепят
  • 3 Я.Петров

    2 0 Отговор
    Аз няма да гласувам, няма да им дам 11лв. Не е редно да им плащаме за мизерията.
  • 4 артисти

    2 1 Отговор
    Нямало да допусне да ни се месят от вън във вътрешните работи. Ами 27 г. не ви се месеше никой и вие нищо не направихте за хората. Докарахте я до там, че народа се надява и вярва, че ако се намесят от вън нещата могат и да потръгнат. В това отношение румънците се осъзнха преди нас и вече берат плодовете на демокрацията.
  • 5 незнайко

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: БСП и Подкрепа с общи позиции за доходите . В цялата статия няма нито една цифра, а само празни приказки ! Това представляват БСП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове