Last news in Fakti

2 Март, 2017 15:17 1 632 9

Учим се на демокрация от страни с мажоритарна система

  • мира радева-
  • референдум-
  • избори

Според мен ще има една патова ситуация след изборите, в която много трудно ще се намери стабилно управление. Това заяви в „Шоуто на Слави“ социоложката Мира Радева.

Моето убеждение е, че мажоритарната система, и то тази, която се предлага на два тура е добра. За съжаление целият политически елит е обхванат от страх, защото е много трудно да очароваш гражданите след 27 години хищническо грабене, изцеждане на последните силици на хорицата. Усещането за липса на справедливост ни души ежедневно, каза Радева.

Реакцията на референдума беше много добре изразена именно, чрез отговора на така наречената експертна общност, която започна да говори, как това не е възможно и ще ни докара голяма беля. Аз питам като обикновен човек: Нали по същия начин избираме кметове, е защо не се е провалила държавата при тези кметове, а напротив? Големи партии ги е страх от влиянието на тези кметове и са принудени при местни избори, да казват: „Кандидата за кмет е независими, ама ние искаме да го подкрепим“, обясни Радева.

Тя допълни, че големите демократични модели, от които ние се учим, в крайна сметка са страни с мажоритарна система.

Истината е, че политическия елит на страната се опитва да мине между капките, но знае, че това много трудно ще стане, заяви социоложката.

Удивена съм от липсата на дебат между лидерите. Почвам да си мисля, че Борисов иска да играе „пас“ на тези избори, защото да откажеш дебат – лидерски, е, чакай как тогава кандидатстваш за министър председател?, пита Радева.

Истинския проблем в тази кампания е политическото номадство. Това е много ясен признак, че хората, които скачат от партия в партия не споделят едни и същи ценности. Как да има дебат в обществото за ценности в политиката, когато го няма в партиите? Имам пример с един мой приятел, когото го поканиха в партия, чийто ценности той не споделя, това означава, че се канят хора за кандидат листи, без да са поговорили с въпросния човек, каза Радева.

На въпрос за евентуалния резултат от изборите Радева отговори: Вярвам на проучванията, които излизат от моите колеги и смятам, че наистина или ще БСП и ГЕРБ ще бъдат равни или ГЕРБ ще изпреварят с малко. Смятам, че десните формации наистина са на ръба да не влезе нито една от тях, е, може някоя да се промъкне. Патриотите ще държат златния ключ и ще се окажат балансьорът, което за мен е много жалко, защото за съжаление тези хора могат да ни доведат големи беди, защото не знаят какво и защо го правят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 све

    5 2 Отговор
    Демокрацията е храна за наивници….
    Пълна измама!!!!!!!!!!
  • 2 юрист

    5 1 Отговор
    Демокрацията е чудесно нещо, но когато е ПРЯКА демокрация, с въведен образователен ценз за гласуване и въведен отменителен референдум. В този случай политическите партии НЕ ВЗЕМАТ КРАЙНИТЕ политически решения чрез НС, защото ВСЯКО решение на НС МОЖЕ да бъде отменено с отменителен референдум. Когато НС не произвежда крайните политически решения, тогава политическите партии ГУБЯТ своята финансова мощ и притегателността си като ефективен метод за неоснователно обогатяване и източник на пране на пари.
  • 3 Адолф Алес

    3 1 Отговор
    Цитат от фюрера: "Демократите са проклятието на Германия"!
  • 4 Румката

    0 0 Отговор
    И в нейната спалня се раждат безумия!
    Като горното.
    Ще гласувам за Джина, Стоева!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    1 0 Отговор
    Някой ще ми каже ли при една мажоритарна сестема (тоест 250 "непартиини", "индивидуални" депутата) се приеме закон от половината от тях, кой носи отговорност. Сега си знаем... ГЕРБ са виновни, БСП са виновни - ще ги накажем като не им даваме власт. А при мажоритарната всеки ще е "независим" и невинен от случващото се.

    А какви хора ще бъдат избрани?? Ами представете си кметски избори - да, такива хора ще са! Какви да са?? Нови??

    Никой не споменава и как ще се разпределят местата. Половин България живее в София, тоест половината парламент ли ще се избира от софиянци? Ако не е, галсът на човек от София няма да е равен на някой от друг град.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пино

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Как може да задаваш такъв въпрос...явно всички българи са напълно некомпетентни и си заслужават гнета...
    ЕСТЕСТВЕНО, че при мажоритарната система ще има по-голяма отговорност, защото всеки ще отговаря за една област от БГ и ако в нея не се случват нещата, както искат хората живеещи в нея - вън! Ще знаят кого да изгонят и той ще бъде конкретен човек. Сега, когато всички депутати отговарят за квартала, в който живееш нещо хубаво да е станало там? И кой носи отговорността??? Няма по-добро нещо от местното самоуправление, чрез демократичен избор.
  • 9 българин

    1 0 Отговор
    Мажоритарни избори до дупка. Докато изгребем цялата мръсна пяна на тъй наречения преход.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове