Last news in Fakti

27 Март, 2017 14:04 1 034 5

Въвеждат квалификационен паспорт за бежанците

  • квалификационен паспорт-
  • бежанци

Бежанците и мигрантите да получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации, както и членство в професионални организации. Това предвижда проект на Съвета на Европа, който бе представен на конференция на министрите на образованието на държавите членки на Европейската културна конвенция и на министрите от страните от южното Средиземноморие, съобщиха от МОН.

Конференцията на тема „Осигуряване на демокрация чрез образование“ се проведе в столицата на Кипър Никозия на 22 и 23 март 2017 г. Това е първият форум, организиран след подписването на Декларацията от Брюксел на 11-12 април 2016 г. от постоянната конференция на министрите на образованието на 25-тата сесия на Съвета на Европа. България беше представена от заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

Чрез бъдещия квалификационен паспорт ще се облекчи признаването на квалификациите на бежанците и мигрантите и по-бързото им включване в следващо обучение или на пазара на труда. Идеята е с този документ да се улесни адаптацията им в новата страна, а също така да се даде възможност те да използват своята образователна квалификация, дори когато тя не може да бъде подкрепена с документи.

В момента този модел се прилага пилотно в Гърция с помощта на Съвета на Европа. Моделът е приложен и в Италия в 15 региона и резултатите са положителни. Включени са 2000 бежанци и мигранти.

Самият европейски квалификационен паспорт представлява формуляр, който съдържа индивидуален номер, име, снимка, квалификация, включително с приложени документи, ако има такива. Посочват се опит, предишна месторабота, стаж, информация за ниво на владеене на езиците, членство в организации. Бежанците и мигрантите първо вписват информацията за себе си в паспорта, а след това се явяват на интервю с двама експерти за потвърждение на информацията.

Интервюто от 23 въпроса дава възможност да се установи от какви знания и от каква подкрепа имат нужда чужденците. Идеята е този паспорт да е универсален за всички държави в Европа. Ще се попълва в първата страна приемник на бежанците и мигрантите.

По време на дискусията в Никозия бе обсъдено да се изготви гъвкава процедура за признаване на дипломите на тези чужденци, както и въвеждане на специфична процедура за децата, които да се интегрират в клас. Прието бе, че те първо трябва да получат сертификат, че владеят езика в съответната държава и след това да бъдат записани на училище. Форумът реши, че държавите трябва да осигурят възможност и на жените да учат, както и да се предостави езиково обучение не само на децата, но и на възрастните.

Време е да се инвестира повече и да се подкрепи работата на професионалните мрежи и на платформите за сътрудничество, работещи в тази област, заяви по време на форума заместник-министър Мария Гайдарова.

Тя посочи, че трябва да бъдат подкрепени усилията да се предоставя по-задълбочена подготовка и възпитаване на учениците в демократични ценности, критично мислене и други необходими умения за живот и работа в гражданско общество. Зам.-министър Гайдарова изтъкна, че МОН изпълнява редица мерки в контекста на провежданата в България реформа на училищното образование. Тя е подкрепена от новите държавни образователни стандарти, един от които е със специален фокус към гражданското образование.

„Можем да съчетаем европейски практики с добрите български традиции и опит”, посочи г-жа Гайдарова. Редно е да формулираме правилните въпроси кое ще ни помогне да приемаме мъдро предизвикателствата на новото време, как да научим децата да работят заедно, да решават кризи, да живеят успешно и спокойно във високотехнологичен и комплексен свят. „Време е да се замислим, че зад въпроса какво образование искаме, стои друг въпрос - какво общество искаме утре за България.

Необходимо е да подкрепим учителите като лидери на позитивната промяна, да изведем образованието като основна ценност за изграждане на демократична култура, да създаваме доверие между общностите и всички участници в образователния процес”, подчерта още зам.-министър Гайдарова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вужъС

    8 0 Отговор
    Мухаха те тия документ с името нямат, а те квалификационни паспорти, ще им вадят!? И как ще им вярвате за образование, квалификации и пр. на честна дума ли ???
    Или всички, ще ги пишете "специалист бомбаджия", "касапин" или "шофьор газач" !?
    Такава кретения сред евротолерастите се шири направо епидемиологична !!!
  • 2 Доживяхме и това,....

    7 0 Отговор
    На българите документите за висше образование преведени и заверени не признават - но на авганските "лекари" ще ги признаят - няма знсчение че да четът не могат.
    Това са европейските изгъзици на Меркел.
  • 3 БАТЕ ЖОРО

    2 2 Отговор
    марешки сега като ги грабне и ги обучи за строители и ето ти жилища по 300 Е/ квадрата.
  • 4 кроко

    3 0 Отговор
    Всички чиновници са еднакви по цял свят, няма българи или французи, няма комунисти и капиталисти. Важното е да се намират на работа и да се въртят едни пари. Сега ще има европейска агенция, дето се занимава с тези неща, после местни агенцийки, ще отпуснат едни средства за намиране на работа на тези неграмотни джангали, ще кипи усилен чиновнически труд! И резултата ше е като миналата година: има-няма 100 наети на работта джангала от 1 милион влезнали.

    И естествено, според чиновниците, модела се прилага успешно в Гърция и Италия, две закъсали страни със високи нива на безработица. Стойте гледайте сега как ще скочи в небесата икономиката на тези две страни!
  • 5 Иван

    4 0 Отговор
    Това е нечувана гавра с европейските нации , подпомогната от еврейката Меркел и останалите предатели от ЕК.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове