Last news in Fakti

28 Април, 2017 01:47 1 137 0

Състезание по право на ЕС в Софийския университет

  • състезание-
  • право-
  • ес-
  • софийски университет
Състезание по право на ЕС в Софийския университет - 1

В периода 29-30 април 2017 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition.

Състезанието се организира съвместно от British Law Centre, Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сдружението за международни състезания по право.

В състезанието всяка година участват десетки студенти от университети в Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Украйна, Румъния, България и редица други държави. От 1997 година всяко издание на състезанието се провежда в различна държава от Централна и Източна Европа. София е домакин за втори път след 2010 година. Софийският университет победи в състезанието през 2011 г., а през 2015 г. и 2016 г. се класира на финал.

В състезанието ще участват над 120 студенти, разделени в 18 отбора, от университети от единадесет държави - Чехия, Словения, Словакия, Русия, Украйна, Полша, Грузия, Литва, Латвия, Румъния и България.

Първият кръг и полуфиналите ще се проведат във Върховния касационен съд на 29 април от 9.15 до 16.30 часа и на30 април от 9.00 до 12.30 часа.

Финалът на състезанието ще се състои в 272-ра аудитория на Софийския университет и ще започне в 15.00 часа на30 април.

Състезанието се провежда изцяло на английски език и се състои в решаването на казус по право на Европейският съюз в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). В първата предварителна част студентските отбори са длъжни да изготвят и да изпратят писмено решение на казуса. Втората част - финалите на състезанието, се състои в устни пледоарии на отборите, които се провеждат в няколко поредни дни в града домакин. Отборите се изправят един срещу друг в елиминационни кръгове пред съдебни състави, включващи едни от най-изтъкнатите имена в областта на правото на Европейския съюз, сред които са съдии, генерални адвокати и рефендери от Съда в Люксембург, преподаватели от Университета в Кеймбридж и др.

Финалите на състезанието са най-престижната и вълнуваща част от състезанието. Съдебните състави изслушват, разпитват и притискат участниците в отборите да демонстрират не само изключителни познания в правната материя на правото на ЕС, но и солидни ораторски умения и способности за отстояване и аргументиране на юридически тези в стресовата среда на съдебно заседание. Студентите развиват тези знания и умения в процеса на подготовката и участието си, като имат изключителната възможност да се сблъскат със своите връстници от другите държави и да сравнят нивото на своята подготовка, знания и умения.

Тази година почетни гости и съдии на устните кръгове ще бъдат Еленор Шарпстън, генерален адвокат за Великобритания в Съда на ЕС, Александър Корнезов, съдия в Съда на ЕС, Микал Бобек, генерален адвокат за Чехия в Съда на ЕС, както и Александър Дорич, възпитаник на Софийския университет, бивш състезател и треньор на отбори в СЕЕМС и в момента референдер към Съда на ЕС, както и много други изявени специалисти.

Освен престижа от участие в състезанието, участниците получават възможност да разширят своите контакти и да поставят основи на своето бъдещо образователно и професионално развитие. Бивши участници в състезанието са вече реномирани адвокати, преподаватели и съдии, които работят във водещи институции и правни кантори по света.

Организатор на състезанието е британската неправителствена организация British Law Centre, която повече от десет години провежда образователни инициативи по английско право и право на Европейския съюз в региона на Централна и Източна Европа, в които участват преподаватели от Университета „Кеймбридж“.

Сдружението за международни състезания по право е организация, обединяваща студенти от различни университети, академици и юристи от практиката, които са представлявали България в престижните международни състезания по право. Основната цел на Сдружението е да популяризира сред българските студенти състезанията по право като една комплексна и новаторска форма на юридическо обучение. Сдружението организира, подкрепа и подготвя български студентски отбори по право, които се състезават от името на българските университети в най-престижните международни състезания. Сдружението за международни състезания по право е успяло да подпомогне успеха на редица български отбори, като само през 2016 г. отбори на Софийския университет „Св. Климент Охридски” по медиация и по право на ЕС победиха и заеха първо място в състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC) и второ място на международното състезание по право на Европейския съюз.

Ден преди състезанието, на 28 април 2017 г., лекция на тема: „Съдебна независимост“ ще изнесат генералните адвокати при Съда на Европейския съюз Еленор Шарпстън и Микал Бобек. Събитието, организирано от Сдружението за международни състезания и право и Юридическия факултет на Софийския университет ще започне в 16.00 часа в 272-ра аудитория в Ректората. Лекцията ще бъде на английски език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове