Last news in Fakti

13 Май, 2017 18:46 2 514 11

Идея: При мозъчна смърт и отказ за донор - спират системите

  • болница-
  • легла-
  • мозъчна смърт
Идея: При мозъчна смърт и отказ за донор - спират системите - 1

При мозъчна смърт и отказ за донор да се спират живото-поддържащите системи. Идеята е на новия заместник-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.Той ще поиска промени в законодателството, засягащи донорството.

Идеята е в момента, в който близките на човек с доказана мозъчна смърт откажат той да бъде донор, неговата животоподдържаща техника да бъде спряна, предаде Дарик радио.

Според д-р Ненков, който е и координатор по донорство, тази практика, която е популярна в Европа, не е регламентирана у нас и представлява вакуум в законодателната система в областта на органното донорство.

"Като се определи мозъчната смърт, се подписва протокол и това е датата и часът на смъртта на този човек официално. Обаче сърцето му, черният му дроб, бъбреците продължават да работят и работи всичко друго, освен мозъкът. Ако този човек не бъде експлантиран до понеделник, това тяло какво ще бъде в петък, събота, неделя...? Няма яснота какво се случва. От една страна има издаден документ от болницата, който се нарича съобщение за смърт и в рамките на 48 часа трябва да бъде представен, за да се издаде смъртен акт.

От друга страна, обаче сърцето му бие на този човек и роднините не са съгласни той да бъде експлантиран. Това е вакуум. В Западния свят са го решили този въпрос - в момента, когато се докаже мозъчната смърт и в случай че има отказ от донорство, се спира животоподдържащата техника. Няма какво повече да се чака. Щом този човек е обявен, че е с мозъчна смърт, той никога повече няма да си отвори очите", обясни здравният зам.-министър.

По думите му цялата тази тема е изключително щекотлива.

"Хората, които са чисто политици, може би малко ще бягат от тази тема, защото представяте ли сега това да се постави на общественото обсъждане? Но това ще помогне на докторите, но и на близките на дадения човек. В Западния свят координаторите - такива, като мен, им казват, че човекът е в мозъчна смърт, доказана е и ги питат дали искат да бъде донор. Те като кажат "не", му изключват апарата и никой не води разтревожени репортери в болниците да снимат как са спрели апарата на някой човек", посочи още д-р Мирослав Ненков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаро

    10 3 Отговор
    Еми щом в "западния свят" е така. Там всичко е найй правилно.
  • 2 dynamo

    3 11 Отговор
    Така си е. Интензивното лечение е лукс. Хиляди левове е човекоденът в една качествена реанимация. А пациенти с мозъчна смърт там ги обгрижват. Обезмисля се трудът и средствата, ако такива болни не стават донори. Друг е въпросът, че дори и много добре обгрижвани, пак не отговарят на критериите за трансплантация.

    Коментиран от #9

  • 3 Kana

    19 1 Отговор
    СИНИ УБИЙЦИ НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!! ПЛЮЯ НА ВАС !!!
  • 4 666

    22 2 Отговор
    А какво правим с фалшивите диагнози? Да вярваме ли, че никой доктор няма да го поблазнят няколко стотака и да ти дръпне шалтера, ако си подходящ донор за някой чичко паричко? Като се сравняваме с държавите от запада що не сравняваме и техниката и специалистите и доходите и човещината и и и и и и......

    То хората ще ги е страх да влязат в болница. Знаеш ли, дали няма да ти харесат черния дроб за някой алкохолизиран политик и да се "влошиш"? Нещо ще ви учуди ли в България?
  • 5 no name no face no number

    15 1 Отговор
    Браво " Доктори". отдавна онази клетва я давате протоколно при вземането на дипломи. Сребролюбци! Ако е някой мафиот или богат го дундуркате до последно примери мноооого. Откакто здравните каси влезнаха в употреба във всички държави здравеопазването и наи-вече пациентите загубиха. И в Германия и в Италия както и тук особено. Наи-добре е с данък здраве от заплатата на всеки,но свободно и достъпно здравеопазване. Има ли бизнес в здравеопазване и образование,качеството им се убива.
  • 6 болна

    13 0 Отговор
    УБИЙЦИ ИМА НАВСЯКЪДЕ.Да предложим да ефтанизират предложителя.
  • 7 onq s konq

    5 3 Отговор
    Правилно е - като ти спре мозъка начи си умрел ..... е ас съм исключение де

    Коментиран от #8

  • 8 оня с магарето

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Абсолютно прав си и ти прави чест че си признаваш!!!!
  • 9 Да го духаш педал

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "dynamo":

    Аз предлагам да запалиме с бензин автора на идеята
  • 10 Менгеле

    6 1 Отговор
    Мирослав Ненков на Бог ли ще се прави?Той ли ще определа кой ще живее и кой не?Алооо Миро,тези неща ги решава ББ.
  • 11 незнайко

    1 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО. Безсмисленно е обременяването на роднините. Изпитъл съм го, през 1993 година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове