Last news in Fakti

18 Май, 2017 01:48 2 569 2

89 отстреляни глигани в Кресненско

  • глиган-
  • прасе-
  • кресна
89 отстреляни глигани в Кресненско - 1

89 отстреляни диви прасета в Кресненско през миналия сезон отчетоха официално на общо събрание ловците от сдружението „Синаница” в Кресна с председател Иван Димитров. Първенец е дружинката в Горна Брезница с председател Стоян Йоргов – с 39 прасета. Като недостойно за ловното сдружение се отчете изпълнението на плана по унищожаване на вредни хищници, съобщава Струма.бг.

Унищожени са само 1 вълк, 1 чакал и 3 лисици, въпреки че дружинките е трябвало да се справят поне с по 5 вълка и 20-30 лисици и чакали. С цел това да не се случи, през новия сезон се прие при доказани събития всеки ловец да бъде стимулиран с по 30 лв. за убит вълк, 20 лв. за чакал и 15 лв. за лисица.

Като положителна се прие осъществяваната ловностопанска политика в ловищата, обхващащи площ от над 25 хиляди хектара. Само за подхранване на дивите прасета са разходвани за осигуряване на концентрирани фуражи 10 000 лв., като за разхвърлянето им в обиталищата на дивите прасета са използвани електронни съоръжения.

По предложение на Кирил Атанасов се прие членският внос за 2018 г. да бъде увеличен от 30 на 35 лв. Председателят Иван Димитров пък бе упълномощен да представлява сдружението на общо събрание на НЛР в София.

Кирил Михов и други ловци настояха унищожението на вредния дивеч да става чрез организиране на общи хайки. Проблем се оказаха и пастирските кучета, които задължително трябвало да са със спъвалки, но това не се спазвало. По този проблем се прие управителният съвет на сдружението съвместно с Общинската поземлена комисия и фермерските сдружения „Пирин“ и „Струма“ да приемат програма за унищожаването на вредния дивеч и увеличение на ловния, което е от взаимен интерес и на ловците, и на фермерите.

Кузман Петров от дружинката в Ощава пък се спря на проблем, касаещ изграждането на АМ „Струма” в района на Кресненския пролом, което ще повлияе много на обитателите на ловната фауна. С цел да се извърши основен ремонт на гатера на сдружението в местността Влашка чешма, се взе решение наемателят Димитър Христов да бъде освободен от такси тази година, за да може и в идните години съоръжението да се използва, както и досега, за работа с гончета за дива свиня, от което се възползват ловци от цяла Югозападна България.

По предложение на Венцислав Донев УС получи задължението да подготви със специалисти програма за разселване на фазани, кеклици и друг пернат дивеч.

Ловците от Кресна приеха бюджет за новия сезон, възлизащ на 38 000 лв. Сдружението може да осъществява и още по-добра ловностопанска политика, тъй като вече има по банкови сметки и 50 000 лв. като свободни средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свети Влас (Бракониери)

    1 1 Отговор
    Живко,Диян,Киро.Есента ги почваме,сега плод и зеленчук.

    Коментиран от #2

  • 2 бебчо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Свети Влас (Бракониери)":

    "Велико" нещо си ти? Направо си "гордостта" на ловците бракониери? А вчера мина една лисица на 50-ина метра от мен, не видях да е нещо виновна, че да се раддваш да ги трепеш? Стръвница да! Глутница нападаща селото да! Но пък що за удоволствие е да идеш да стреляш по прасе, сърна, заек, патица? Ако така стреляхте изнасилвачи, крадци, фалшификатори на чужди данни и договори, мошенници, цена нямаше да имате! А сега сте обикновенни убийци на невинни твари. Според мен, такива като теб сте си изм.т, но това е лично мнение. Не бих се гордял да убия едно прасе, освен ако не ме връхлита... Но аз не съм ловец, говорим принципно. Ти си "велик". Такива като теб приближават края на фауната тук на земята. Честито!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове