Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 10:41 2 235 0

Пожарът в Централен Балкан се разраства

  • пожар-
  • централен балкан-
  • стара планина
Пожарът в Централен Балкан се разраства - 1
Снимка: БГНЕС

Пожарът на територията на Национален парк Централен Балкан - Община Троян, над махала Нешковци, е обхванал площ около  550-600 декара. Горят шума, сухи клони, сухи дънери и дървета. Фронтът на пожара е в посока югозапад, съобщиха от екоминистерството.

Поради силния вятър вчера пожарът се е разраснал бързо и е навлязъл на територията на резерват Стенето.  При свечеряване силата на пожара е намаляла, но проблем представляват сухите дънери, които при горенето се счупват и се търкалят по склона, като запалват нови площи.  До настъпването на нощта служители на парка са успели да ограничат част от огъня. Характерът на терена не позволява достъп на коли до огнищата на пожара, на мястото няма и мобилна връзка. Гасенето продължава от рано тази сутрин, участват началникът охрана и контрол и 25 служители на парка. Огънят «слиза» надолу от билото вследствие на умерено силния вятър. Служители от парковия участък в Троян съвместно с община Черни Осъм и Държавно Горско стопанство - Черни Осъм, сформират противопожарни групи, които да се включат в гасенето. Уведомени за съдействие са Областната управа в Ловеч, община Троян, Районна служба "Пожарна безопасност и спасяване" - град Троян.

Пожарът на територията на Национален парк Централен Балкан се разрази вчера, сигналът е получен малко след 12,00 часа от очевидец в района. Съобщава се за много голям фронт и множество огнища, поради което Дирекцията на Национален парк Централен Балкан сезира Районната прокуратура в Троян за евентуален умишлен палеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА