24 Юни, 2017 21:01 1 112 1

БСП предлага смесена избирателна система

  • бсп-
  • изборна система-
  • закон
БСП предлага смесена избирателна система - 1

„От БСП сме изключително последователни в политиките си, включително и по темата, свързана с промяната на изборната система. От месеци предлагаме нашата теза за смесена мажоритарно – пропорционална система. Тя дава възможност да отговорим на очакванията на хората от референдума за мажоритарен избор, но и да се запази държавността, институциите и парламентаризмът в България.” Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова, след заседание на Националния съвет на партията, на който беше одобрен предложеният законопроект за Изборен кодекс.

Тя добави, че от левицата са изчакали политическия театър на ГЕРБ с внасяне на тяхното предложение за изцяло мажоритарен вот. „Смятаме, че те употребиха народната воля с предизвестен резултат и отговаряме на обвиненията, че блъфираме, че нямаме законопроект”, посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП беше категорична, че проектът на левицата е готов – изработен от професионална работна група от експерти, не само от БСП, но и външни - конституционалисти, математици и специалисти.

Тя съобщи, че по решение на НС, законопроектът ще бъде внесен от парламентарната група „БСП аз България” следващата седмица.

„Заедно с това, ще инициираме широк обществен и експертен разговор по системата, която предлагаме”, заяви председателят на левицата и обясни, че не се променя броят на депутатите от 240 - 120 са мажоритарно избирани и 120 пропорционално избирани с два вида бюлетини, едната- за пропорционален избор на кандидатите на партиите и коалициите и отделно- бюлетина за мажоритарен избор.

Корнелия Нинова обясни, че левицата предлага гласуването да бъде в един ден и по двете бюлетини, освен ако човек не реши да упражни вота си само за единия избор. Тя подчерта, че второ гласуване ще има само там, където няколко мажоритарни кандидати имат еднакъв брой гласове.

„Един кандидат може да участва и в мажоритарна, и в пропорционална листа. Ако бъде избран като мажоритарен- той е народен представител, а неговото място в пропорционалната листа, чрез преподреждане, се заема от следващия. Ако мажоритарен кандидат не бъде избран, но има брой гласове, те се прехвърлят към пропорционалната листа за партията, от която е и се броят сумарно”, поясни Нинова.

По думите й гласовете, подадени за една партия или коалиция в пропорционални листи и мажоритарните кандидати, ще се изчисляват сумарно и общо. Тя заяви, че право на разпределение на мандати имат партиите и коалициите, които са преминали 4% бариера.

Корнелия Нинова допълни, че в случаите на предварително прекратяване на правомощия на мажоритарен кандидат се прави повторен частичен избор, само за този регион за мажоритарен избор, но не е възможно той да бъде правен 6 месеца преди края на Народното събрание.

„Искаме да направим сериозна и аргументирана обществена дискусия, защото смятаме, че този тип смесена система отговаря и на очакванията за мажоритарен избор на личности,но и запазва парламентаризма и държавността, институциите и Конституцията на България. 65% от българите вече искат смесена избирателна система. Нашият проект съчетава волята на народа за промяна с устойчивост на държавността”, заключи Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    0 1 Отговор
    На БСП всичко им е смесено. Като започнем от кадрите и стигнем до политиката. Смесени и объркани хора. Не може да градиш демокрация и да смесваш комунистическите правила с демократичните, резултатът е една боза, която се вижда и пие от всички.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове