Last news in Fakti

8 Декември, 2011 14:32 2 245 0

Общината ще се бори за подземния паркинг на бул. „Витоша“

  • сос-
  • паркинг

Стопанисването му от „Автопарк“ ООД е незаконно, заяви шефът на СОС Андрей Иванов

Няколко общински съветници ще се включат в контакна група на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ ЕАД, която ще се опита да върне собствеността на подземен паркинг в столицата. Това съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По време на заседанието на Столичния общински съвет към Фандъкова беше отправено питане от председателя на групата съветници от БСП Жельо Бойчев относно предприетите действия за връщане на подземния паркинг във владение на "Центъра за градска мобилност".

Паркингът се намира под пресечката на булевардите „България“ и „Витоша“ и входът му е откъм кв. „Иван Вазов“. Той е построен заедно с НДК и до 1994 г. е бил в активите на общинската фирма „Паркинги и гаражи“, откогато незнайно защо се стопанисва от частната фирма „Автопарк“ ООД.

Паркингът е даден на „Автопарк“ ООД със задължение да го доизградят и експлоатират до 2006 година. От 2004 година са започнати действия първо от страна на „Паркинги и гаражи“ ЕАД, а впоследствие и от „Центъра за градска мобилност“ ЕООД за връщане на паркинга във владение на общинското дружество и за прекратяване на договора.

По думите на Бойчев част от предприетите действия до 2007 година приличат по-скоро на начини за забава на изпълнението на договора, отколкото действия за връщането на паркинга. Това са 13 000 кв. м на централно място в София, средствата от експлоатирането на които можеха да се инвестират в строителството на друг паркинг, посочи Бойчев.

По думите на Фандъкова реални действия по връщането на паркинга са предприети от Марчело Доковски, който загина при пожар през лятото на тази година. През юни той и група от Центъра за градска мобилност са се срещали с „Автопарк“ ООД за извънсъдебно уреждане на спора, но не са постигнали съгласие за условията по прекратяването на договора. Преговорите по извънсъдебното уреждане на спора са подновени.

Стопанисването и държането на паркинга до бул. „Витоша” е абсолютно незаконно и нецелесъобразно от гледна точка на общината, заяви председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. „За пореден път ни се налага ние да обясняваме неща, които са забъркани далеч преди нас. Това е казус, който е от 1994 година. Някой тогава е подписал някакъв договор, след това е продължавал този договор по някакъв начин така, че до 15 май тази година всъщност абсолютно незаконното от наша гледна точка и нецелесъобразно от гледна точка на общината стопанисване и държане на паркинга, е продължило”, каза още Иванов.

„Ние нямаме достъп до него, така че не мога да ви кажа дали се използва и функционира и какво е състоянието му. Чисто самоуправство е вече това нещо от 15 май и по съответния законов начин то ще бъде решено. След като в момента се говори за извънсъдебно споразумение, няма как да има дело”, допълни Андрей Иванов.

„Това, което мога да ви гарантирам, е че нищо в тази посока няма да бъде продължено по начина, по който е продължавало в хронологията”, категоричен бе Иванов. Никакви приходи няма за „Паркинги и гаражи” от тази дейност, от дружеството не са плащали наем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА